Interferente.ro Cultura Diversitate Taiatul porcului la romani datina straveche

Vineri, 19 Decembrie 2014 01:06

Taiatul porcului la romani - datina straveche

Taiatul porcului la romani datina stravechePrin unele parti ale tarii, conform traditiei si a obiceiurilor, porcul se taie in ziua de Ignat, mai exact pe 20 decembrie, caci in aceasta zi, fiecare om trebuie sa vada sange si sa zica:

Ignat,

Ignat,

Porc umflat!

Porcii sunt ingrasati cu graunte, faina, tarate, bostani, etc., pana in aceasta zi, iar noaptea ei vor visa daca vor fi taiati ori ba. Prin unele locuri se zice că in noaptea dinspre Ignat, porcii viseaza margele rosii la gat.

Prin judetul Dolj, pe unde porcii se taie in Ajunul Craciunului, se zice ca Ignatul prevesteste porcii ca vor fi taiati la Craciun, cu vorbele:

Porc gras, o maciuca-n cap

Si te culca-n pat!

De aceea, din ziua de Ignat si pana la Craciun, porcii stau toti tristi.

„Porcul care n-a fost taiat in ziua de Ignat, de-aici incolo nu se mai ingrasa, nu mai pune carne pe el si nu mai mananca, caci in ziua de Ignat si-a visat cutitul.

Cei mai batrani, tinand cu sfintenie la obiceiurile cele vechi, daca taie porcii in ziua de Ignat, si atunci cand se intampla ca porcul sa fie negru, dupa ce l-au injunghiat, cand curge sangele garla, au grija sa puna o strachina cu mei dedesubt, ca sa scurga sangele in ele. Iar dupa ce se usuca meiul acela, il macina si afuma cu el, peste an, copiii, ca sa le treaca de guturai, de spaima, de naluca si de alte alea”.

Prin judetul Teleorman, pe unde porcii se taie in aceasta zi, dupa ce s-au injunghiat se asterne cate un sac peste ei, iar deasupra incaleca un copil, ca sa nu se strice carnea pana la Craciun.

Traditia cu incalecatul porcului a fost amintita si de catre scriitorul nostru de suflet, Ion Creanga, in lucrarea sa Amintiri din copilarie: „La Craciun, cand taia tata porcul, si-l parlia, si-l oparia, si-l invalia iute cu paie, de-l inadusii, ca sa se poata rade mai frumos, eu incalecam pe porc deasupra paielor si faceam un chef de mii de lei.”

Untura care se scoate de la un porc negru taiat in aceasta zi este buna de folosit la multe vraji, mai ales in ceea ce priveste bunul mers al oilor. Prin judetul Valcea se pastreaza o bucata de carne de porc negru in aceasta zi si la Boboteaza este dusa la biserica spre a fi botezata de preot. Cu aceasta carne se ung cei cae au durere de picioare, pe locurile pe unde simt junghiuri.

Prin judetul Neamt untura de pe chisca si matele de porc taiat in aceasta zi se foloseste cand se ivesc bolisti in porci.

Prin Banat, mai demult, se ungea cu grasime de porc taiat in ziua de Ignat, trupul unui mort banuit a fi strigoi, dupa ce i se mai strapungea scafarlia cu un ac, punandu-i-se apoi in sicriu si un bat de trandafir salbatec, macies, ca sa se incurce cu hainele intr-insul, si astfel sa nu se mai poata iesi afara.

Falca porcilor taiati in aceasta zi se va strange, la vremea cuvenita, spre a se folosi la nevoie pentru vindecarea bolii numita falcar, un soi de umflatura a falcilor, incalzind-o cu incetul la foc si apasand cu dansa peste umflatura.

Mentionam ca prin cele mai multe parti, datina taiatului porcilor o gasim la Craciun.