Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Sunatoarea izvor de sanatate

Sâmbătă, 12 Ianuarie 2013 04:00

Sunatoarea, izvor de sanatate

 

Sunatoarea sau pojarnita (Hypericum perforatum) este o specie perena cu rizom din care se dezvolta mai multe tulpini, inalte de 50-80 cm. Funzele ii sunt opuse, lungi de 2-3.5 cm. florile, grupate intr-un corimb, sunt formate din 5 sepale ascutite, 5 petale galben-aurii, asimetrice, punctuate cu negru pe margine, din multe stamina dispuse in 3 fascicule si dintr-un ovar superior.

Planta infloreste in perioada iunie-august. Se gaseste in flora spontana, dar este si cultivata, pe terenuri fara buruieni. Recoltarea se face intre inceputul si toiul infloritului, prin taierea plantei la inaltimea de 30 cm de la sol. Uscarea ei trebuie facuta la umbra.

Planta uscata contine 3 feluri de principii active:

§         un ulei volatil (0,1%) in punctele translucide din frunze;

§         flavonozide (0,5-1%), localizate in petale si in epiderma partilor verzi;

§         hipericina (0,2-0,3%), un pigment rosu aflat in punctele negre de la suprafata plantei.

Prin gama larga de intrebuintari din medicina populara si cea stiintifica, sunatoarea poate fi considerata, pe drept cuvant, un izvor de sanatate. Astfel, in afectiuni hepatobiliare, este folosit un ceai preparat prin fierberea, timp de 3 minute, a 5 g planta uscata in 250 ml de apa. Se consuma dimineata si seara. Ceaiul este recomandat, de asemenea, in hiperaciditate si ulcer gastric, baut in cantitati mici, caldut, de mai multe ori pe zi.

Un pansament gastroduodenal cu efect protector, cicatrizant, antispasmodic este uleiul de sunatoare. Acesta se obtine astfel: 10 g de planta uscata se umezesc cu 10 ml alcool si se pastreaza timp de 12 ore intr-un vas din sticla sau material plastic bine astupat. Dupa aceea, se adauga 80 g ulei de floarea soarelui si se incalzeste timp de 3 ore pe baia de apa. Amestecul acesta se lasa 5-7 zile in repaus, apoi se stoarce, se filtreaza si se pastreaza la loc racoros. Uleiul obtinut, de culoare rosie, se administreaza de mai multe ori pe zi cate o lingura. Este folosit si extern in tratamentul diferitelor plagi si in cosmetica.

Din sunatoare se obtin si preparate cu actiune antibiotica, folosite in unele afectiuni dermatologice si in faringite.

Sunatoarea/pojarnita este folosita si la obtinerea de bauturi alcoolice.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: