Interferente.ro Descopera Stiinta si tehnica Studiul puterilor psihice ale omului

Miercuri, 18 Februarie 2015 01:16

Studiul puterilor psihice ale omului

Studiul puterilor psihice ale omuluiExperimentarea parapsihologica pare sa dovedeasca existenta intre univers si om a unor relatii, altele decat cele stabilite cu simturile obisnuite. De exemplu, orice fiinta omeneasca normala poate percepe obiecte la distanta sau prin ziduri, poate provoca miscarea obiectelor fara sa le atinga, pate proiecta gandul si sentimentele in creierul altcuiva si, adesea, cunoasterea evenimentelor viitoare.

Sir H. R. Haggard, scriitor englez, mort in 1925, a prezentat in romanul sau “Maiwa’s Revene” o descriere detaliata a peripetiilor eroului sau Allan Quatermain. Acesta a fost luat prizonier de catre salbatici pe cand escalada versantul unui munte, dar a reusit sa scape, descarcand asupra acestora revolverul si punandu-i pe fuga. La cativa ani dupa aparitia cartii, un explorator britanic a venit la Haggard. El se deplasase in mod special la Londra pentru a-l intreba pe scriitor cum a reusit sa cunoasca detaliile intamplarii cu salbaticii, intrucat nu vorbise nimanui despre ea.

In bibilioteca scriitorului austriac Karl hans Strobi, decedat in 1946, prietenul sau Willy Schrodter a facut urmatoarea descoperire: „Am rasfoit volumele – mentioneaza acesta, pe care le-a scris si care erau dispuse pe un raft al bibliotecii. Intre filele cartilor am gasit o serie de taieturi din ziare. Nu era vorba, cum am crezut la inceput, de articole critice, ci de diverse intamplar. Infiorator, am constatat ca erau relatate evenimente descrise de Strobi cu mult inainte de a se fi produs. Cu alte cuvinte, premonitii.”

In 1896, un autor de scrience-fiction american, Morgan Robertson, a descris intr-un roman naufragiul unei nave gigantice. Aceastqa nava imaginara, cu o greutate de 70.00 t, masura 800 picioare si transporta 3.000 pasageri. Motorul sau actiona trei elice. Intr-o noapte de aprilie, cand efectua prima sa deplasare,  s-a ciocnit in ceata cu un aisberg. Numele sau era „Titan”. Mai tarziu, „Titanic” va diparea in conditii si circumstante identice. Vaporul avea un deplasament de 66.000 t, masura 828.5 picioare si transporta 3.000 pasageri, fiind propulsat de trei elice. Catastrofa a avut loc intr-o noapte de aprilie.

Acestea au fost faptele. Merita sa mentionam, drept exemple, o serie de experiente efectuate de parapsihologi:

In cercetarile de la Durham, SUA, experimentatorul tinea in mana cinci carti de joc de un tip special. El a amestecat cartile si apoi le-a tras una cate una. O camera de luat vederi inregistra totul. In acelasi timp, la Zagreb, un alt experimentator, concentrandu-se, incerca sa ghiceasca in ce ordine sunt trae cartile. Operatia a fost repetata de cateva mii de ori. Numarul cartilor ghicite s-a dovedit a fi cu mult mai mare decat in cazul hazardului.

La Londra, intr-o incapere inchisa, matematicianul J. S. Soal a tras cartile intr-un joc identic. In spatele unui paravan complet opac un student, pe nume Basil Shkelton, cauta sa ghiceadca. Cand s-au comparat fisele se mentionau operatiile efectuate de o parte si de alta, s-a constatat ca studentul „ghicise” intr-o proportie superioara hazardului cartea ce urma sa fie trasa in manipularea viitoare.

La Stockholm, un inginer a construit o masina care, in mod automat, arunca in aer cartoane avand imprimate numere. Caderea acestora era filmata. Spectatorii prezenti incercau mintal sa favorizeze aruncarea unui anumit numar, concentrandu-se in acest scop. Ei au reusit sa faca acest lucru intr-o proportie mult mai mare decat s-ar fi produs datorita hazardului.