Interferente.ro Turism Statiuni montane Statiuni montane din Romania

Miercuri, 13 Aprilie 2011 13:32

Statiuni montane din Romania

 

Valoarea potentialului turistic al Romaniei, caracterizata prin varietatea si armonia formelor de relief, diversitatea obiectivelor turistice naturale si antropice, precum si existenta unor resurse cu caracter de unicat, situeaza Romania printre tarile cele mai favorizate, avand posibilitati de practicarea a unui „turism total”. Punerea in valoare a acestuia presupune conceperea unor programe turistice originale si atractive, pe interese cat mai variate, specifice diferitelor zone ale tarii.

 

Statiunile montane sunt caracterizate printr-o ambianta montana pitoreasca si nepoluanta, cu factori naturali de mediu, structuri turistice si dotari specifice realizarii produsului turistic de tip montan. Aerul in aceaste zone este curat, lipsit de alergeni si puternic ozonizat.

 

Sunt locul ideal de petrecere a vacantelor atat vara (se pot practica drumetiile existand in acest sens poteci marcate) cat si iarna, stratul de zapada mentinandu-se pana tarziu in primavara, fiind astfel o zona unde se pot practica sporturile de iarna, existand telegondole, teleschi, miniteleschi sau babyschi.

 

Afluxul turistic este mare, in special iarna si la sfarsit de saptamana. Se pot practica diverse sporturi si jocuri, atractia principala ramane insa sporturile montane, pentru practicarea carora exista in zona vaste posibilitati, in special pentru drumetie (trasee turistice marcate), schi alpin, schi de tura, snowboarding, ciclism montan (drumuri forestiere si trasee de drumetie), parapanta, schi fond, alpinism si speologie.

 

Complexitatea si atractivitate potentialulului turistic al Carpatilor Romanesti se poate materializa in organizarea unor programe turistice specifice ca:

·        excursii, drumetii pe trasee montane marcate, ture de teren in Muntii Bucegi, Fagaras, Retezat, Parang, Ceahlau, Piatra Craiului, Postavarul, Harghita;

·        alpinism in muntii Bucegi, Piatra Craiului, Retezat;

·        actiuni de orientare turistica;

·        speoturism in Muntii Apuseni, Muntii Bucegi, Muntii Cernei, Muntii Mehedinti.

 

Cele mai importante statiuni montane din Romania sunt:

 

Albac

 

Arieseni

Comuna Arieseni este situata in extremitatea nord-estica a judetului Alba, la granita cu judetul Bihor, la 120 km de municipiul Alba Iulia - resedinta de judet - si la 40 km de cel mai apropiat oras - Campeni. Citeste mai departe. 

 

 

 

 

Azuga

Statiunea Azuga este situata in judetul Prahova, pe Valea Prahovei, la confluenta cu raul Azuga, la poalele Muntilor Bucegi si Muntilor Baiului (Carpatii Meridionali), in vecinatatea culmilor Sorica si Cazacu. Citeste mai departe. 

 

 

 

 

Baisoara

Comuna Baisoara este situata in partea de sud-vest a judetului Cluj, teritoriul administrativ al acesteia desfasurandu-se in totalitate in zona montana a Muntilor Baisorii, care se constituie ca si o componenta a Masivului Muntele Mare (Carpatii Occidentali), la aproximativ 60 km de Cluj-Napoca. Citeste mai departe. 

 

 

 

 

Barsana

 

Balea Lac

Statiunea Balea Lac este una dintre cele mai spectaculoase din Romania, fiind situata in inima masivului Fagaras, cel mai grandios complex montan al Carpatilor care strabat Romania. Zona Balea Lac este parte a rezervatiei naturale ce se intinde pe o suprafata de 180 ha. Citeste mai departe. 

 

  

 

 

Bistrita

 

Borsa

Statiunea montana, balneoclimaterica si de odihna Borsa se afla in nordul extrem al Romaniei (judetul Maramures), in partea rasariteana a Depresiunii Maramuresului inchisa de Muntii Rodnei si Muntii Maramuresului (Carpatii Orientali), situata la 700-850 m altitudine, pe Valea Viseului, in apropierea Pasului Prislop (altitudine 1.414 m), care leaga Transilvania de Bucovina. Citeste mai departe.

 

 

 

Botiza

 

Bran

 

Brasov 

 

Buscat

Incepand cu iarna anului 2010 se schiaza in Muntii Apuseni si la Buscat, la 54 de km de Cluj Napoca, aproximativ 100 km de Alba Iulia, Targu Mures si Zalau si la 2 km de statiunea Baisoara. La Buscat Resort se ajunge pe DJ 107 M Cluj-Baisoara-Buscat. Citeste mai departe. 

 

 

 

 

 

 

Busteni

 

Buzias

 

Campulung Moldovenesc

 

Calimanesti

 

Cheia

 

Cincis

 

Comarnic

 

Covasna

 

Crivaia Valiug

 

Durau

 

Fagaras

 

Frasin

 

Garda

 

Geoagiu Bai

 

Govora

 

Gura Humorului

 

Herculane

 

Izvoarele Maramuresului

 

Mahmudia

 

Moeciu

 

Moneasa

 

Muntele Mic

 

Ocna Sugatag

 

Odorheiu Secuiesc

 

Olanesti

 

Paltinis

 

Parang

 

Piatra Fantanele

 

Piatra Neamt 

 

Poiana Brasov

 

Poiana Marului

 

Poiana Tapului

 

Praid

 

Predeal

 

Sangeorz Bai

 

Sibiel

 

Sibiu 

 

Sighisoara

 

Sighetu Marmatiei

 

Sinaia

 

Slanic Moldova

 

Sovata

 

Stana de Vale

 

Straja

 

Sucevita

 

Timisu de Sus

 

Tusnad

 

Valea Doftanei

 

Vartop

 

Vatra Dornei

 

Viseul de Sus

 

Voineasa

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: