Interferente.ro Turism Statiuni balneare Statiuni balneare din Romania

Marţi, 12 Aprilie 2011 16:42

Statiuni balneare din Romania

 

Romania dispune de un exceptional potential balnear care concentreaza o mare varietate de factori naturali de cura. Existenta acestora a favorizat dezvoltarea turismului balneoclimateric si valorificarea acestor factori pentru tratarea unor game largi de afectiuni, de la cele reumatismale si articulare, neurologice, cardiovasculare, respiratorii, digestive, hepato-biliare, renale, ginecologice, dermatologice, oculare, post-traumatice si post-operatorii, pana la boli endocrine, metabolice si de nutritie, pareze si paralizii, varice, boli ale sangelui, anemie, astenie, alergii, depresii, nevroze, surmenaj fizic si intelectual sau boli profesionale. Serviciile oferite in cadrul statiunilor balneoclimaterice sunt, de asemenea, foarte variate, incluzand fizioterapie, kinetoterapie, electroterapie, hidroterapie, aerosoli, termoterapie, aerohelioterapie, bai carbogazoase, gimnastica medicala si de intretinere, impachetari cu namol, masaj etc.

 

 

Factorii naturali de cura in turismul balnear

 

Apele minerale si termominerale

Apele minerale si termominerale, volumul rezervelor, calitatile terapeutice, varietatea si continutului acestora, reprezinta principalul factor natural de cura din tara noastra, de care se leaga o parte importanta din activitatea balneoturistica a Romaniei. Apele minerale din tara noastra au un continut deosebit de variat in elemente chimice si de aceea prezinta o mare complexitate si diversitate sub aspect fizico-chimic, minerologic, termic. Ele sunt localizate in principal intre zona de contact intre dealuri si podisuri cu arealul montan (statiunile Covasna, Tusnad, Calimanesti, Baile Herculane, Vatra Dorna).

 

Lacurile terapeutice

Lacurile terapeutice, datorita calitatilor fizico-chimice ale apelor lor si al unor particularitati ca fenomenul de heliotermie si salinitate ridicata, prezinta un deosebit interes terapeutic. Apele acestor lacuri sunt clorurate, sodice, iodurate sau suflatate. Lacurile cele mai cunoscute din Romania ar fi: din Campia Romana (Balta Alba, Lacul Sarat, Lacul Amara), de pe litoral marin (Techirghiol, Mangalia), din masivele de sare din zonele dealurilor sub carpatice sau de podis (Sovata, Ocna Murea, Ocna Dej, Ocna Sibiului, Slanic Prahova, Ocna Sugatag).

 

Namolurile terapeutice

Romania dispune de importante rezerve de namoluri terapeutice care dupa originea si calitatile lor fizico-chimice, se impart in trei categorii: sapropelice, namoluri negre, sulfuroase, specifice lacurilor: Techirghiol, Amara, Lacul Sarat, Sovata, Ocna Sibiului, Ocnele Mari si Marii Negre. Namoluri minerale de izvor de la Sangeorz Bai, Baile Felix. Turbe descompuse chimic la: Poiana Stampu, Borsec, Tusnad, Mangalia.

 

Emanatiile naturale de gaze termice (dioxid de carbon si hidrogen sulfurat)

Emanatiile naturale de dioxid de carbon, specifice muntilor vulcanici Oas – Caliman – Harghita, sunt utilizate ca mofete la Baile Tusnad, Borsec, Buzias, Covasna, Vatra Dornei, Sangiori Bai, Harghita Bai.

Emanatiile naturale de hidrogen sulfurat, sunt intalnite la: Sugag Bai si Santimbru Oas, fiind unice in Europa.

 

Salinele

Salinele constituie un important factor de cura, baze de tratament, se afla la Targul Ocna, Slanic Prahova, Slanic Moldova, Turda, Praid si Cacica.

 

Plantele medicinale

Plantele medicinale ca factori naturali de cura, sunt din ce in ce mai solicitate balneomedic, atat in prepararea unor medicamente, cat si in cura externa ca bai de plante.

 

Factorii climatici

Factorii climatici de cura pot fi utilizati in mentinerea sau ameliorarea starii de sanatate a organismului uman. In urma cercetarilor de bioclimatologie medicala s-au evidentiat mai multe bioclimate cu calitati terapeutice: bioclimat excitant de campie si litoral, bioclimat sedativ indiferent din Campia de Vest, dealurile si podisurile pana la 600 -1000 m, bioclimat tehnico stimulant specific altitudinilor de peste 800 m si pana la circa 2000 m.

 

Aeroionizarea

Aeroionizarea, influenta climatului aeroelectric cu o aeroionizarea bogata, predominant negativa are efecte benefice asupra organismului uman in principal de linistire a psihicului si sedare. Astfel ea se constituie intr-un important factor de cura pentru multiple afectiuni, sporind astfel valoarea balneo-medicala a unei statiuni. In tara noastra aeroionizarea prezinta valori moderate, dar sunt zone unde acestea sunt mult mai ridicate (Baile Felix, Borsec, Moneasa, Baile Herculane). Acest valoros fond balnear este dublat de alte particularitati: prezenta altor factori naturali de cura (ape minerale si termominerale, namoluri terapeutice, emanatii naturale de gaze), existenta factorilor naturale de cura cu caracter de unicat: gazele mofitice, apa lacurilor sarate si namolurile terapeutice de pe fundul acestora, microclimat salin.

 

In prezent Romania dispune de circa 160 de statiuni si localitati balneare cu factori de cura. Cele mai importante statiuni balneare sunt:

 

Amara

Băile 1 Mai

Băile Călacea

Băile Felix

Băile Harghita

Băile Herculane

Băile Oglinzi

Băile Siriului

Băile Tuşnad

Băişoara

Bala

Balvanyos

Bazna

Bizuşa

Borşa

Borsec

Breaza

Buziaş

Călimaneşti - Căciulata

Cheia

Cojocna

Covasna

Eforie Nord

Geoagiu Băi

Govora

Lacul Roşu

Lacul Sărat

Mangalia

Moneasa

Nicolina

Ocna Sibiului

Ocna Şugatag

Ocnele Mari

Olăneşti

Poiana Braşov

Praid

Predeal

Pucioasa

Rânca

Sângeorz Băi

Sântimbru Oaş

Sărata Monteoru

Saturn

Sinaia

Slănic Prahova

Slănic Moldova

Sovata

Soveja

Stâna de Vale

Sugag Băi

Techirghiol

Turda

Valea Stelii

Valea Dornei

Voineasa

 

Harta statiuni balneare din Romania

 

 

 

Surse si adrese web utile:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Sta%C8%9Biuni_balneo-climaterice_rom%C3%A2ne%C8%99ti

http://ro.wikipedia.org/wiki/Turismul_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: