Interferente.ro Turism Romania Specificul casei traditionale din zona Neamtului

Sâmbătă, 05 Octombrie 2013 11:23

Specificul casei traditionale din zona Neamtului

 

Casele taranesti traditionale din zona Neamt au un specific anule. Cel mai adesea, acestea erau alcatuite indeosebi din barne, dar, la nevoie, se mai foloseau ca materie prima pentru constructia peretilor si nuielele, pamant si paie.

 

Tapla caselor era alcatuita din barne groase, asezate la colturi pe bolovani mari de piatra. In unele cazuri, tapla era asezata pe un fundament din puiatra. Peretii se ridicau apoi din trunchiuri lungi, asezati unul peste altul. In satele din zonele mai joase ca relief s-a folisit si tehnica de constructie a peretilor din nuiele impletite din pamant si paie, adica din ceamur sau din chirpici.

 

Casele traditionale din zona Neamtului aveau, de regula, acoperis din dranita in patru ape. La casele foarte vechi, dranita era lata, iar lungimea ei atingea aproape un metru. A fost, de asemenea, raspandit si acoperisul din paie, construit tot in patru ape. Dintre elementele de arhitectura specifice se remarca streasina lata si joasa, culmea, fixata de grinzi sub streasina, slujind pentru aerisirea sau uscarea unor piese de imbracaminte sau de asternut, precum si leasa, confectionata din nuiele impletite, atarnata tot sub grinzi, pe care se punea casul la uscat.

 

Casa traditionala din zona Neamtului a fost in vremuri mai vechi monocelulara. Vorbim despre locuinta de suprafata, iar zonal se numea “bordei”.

Tipurile predominante de case au fost cele bicelulare si tricelulare, adica casa cu tinda si casa cu tinda si camara. Initial, vatra cu cuptor s-a aflat in casa de locuit, cu timpul fiind mutata in tinda. Vatra de cuptor si horn constituia una dintre elementele caracteristice ale casei nemtene traditionale. Vatra era durata pe un soclu inalt pana aproape la o jumtate de metru, iar cuptorul ocupa cea mai mare arte a suprafetei vetrei.

Distinctive sunt dimensiunile reduse si tehnicile simple de realizare. Se remarca echilibrul proporţiilor şi armonia ansamblului decorativ. Nu trebuie sa uitam nici de poarta de intrare in gospodarie care a capatat forme masive din lemn, avand acoperis inalt si dimesiuni apreciabile.

 

In  prezent, pe minunatele plaiuri nemtene se mai pastreaza o parte din aceste constructii vechi, fiind admirate cu mare drag de catre turistii aflati prin zona.