Interferente.ro Parinti si copii Educatie Spalarea corecta a mainilor

Miercuri, 02 Martie 2011 15:01

Spalarea corecta a mainilor

 

Un studiu publicat in prestigioasa revista medicala “British Medical Journal” a evidentiat ca o masura simpla de igiena, precum spalatul regulat pe maini, are capacitatea de a ne proteja de bacterii, virusuri, paraziti si de a tine la distanta virozele, gripele, racelile sau alte boli. Spalarea regulata a mainilor si folosirea unor bariere de protectie precum manusile sau mastile pot fi mai eficiente decat medicamentele in prevenirea infectarii cu diversi virusi.

 

Deci, spalatul pe maini, un gest atat de simplu si de banal, reprezinta cea mai eficienta cale de a preveni si stopa raspandirea germenilor si a infectiilor.

                                                                                                               

Mainile sunt cea mai expusa parte a corpului la germenii care pot produce diverse tipuri de boli. Datorita faptului in timpul zilei atingem foarte multe obiecte (haine, telefon, carti, clante, toalete, bani, etc.) si efectuam diverse activitati care chiar daca nu murdaresc mainile, le pot contamina cu diversi germeni. Prin atingerea cu mainile mai putin curate a gurii, nasului, ochilor sau alimentelor pe care le consumam, germenii pot ajunge in organismul nostru si declansa diferite boli.

 

Principalele boli care se pot transmite datorita mainilor murdare sau contaminate

§         afectiuni digestive: diaree, hepatita A, gastoenterita, parazitoze intestinale, dizenteria, etc.

§         afectiuni respiratorii: raceli, bronsite, gripe, pneumonii, etc.

§         infectii si boli ale pielii sau ale ochilor.

 

Cand trebuie sa ne spalam obligatoriu pe maini

§         inainte de a manca (indiferent ca este vorba de cele 3 mese principale sau de un fruct ori o gustare mica);

§         inainte si dupa ce ati fost la toaleta;

§         dupa ce ati circulat cu un mijloc de transport in comun, ati fost intr-un spital sau in orice loc aglomerat si cu potential infectios

§         dupa contactul cu obiecte folosite de numeroase alte persoane, precum: barele din mijloacele de transport in comun, clante, toalete publice, bani, etc.

§         dupa ce v-ati jucat cu animale

§         dupa ce ati manipulat gunoiul

§         dupa ce ati tusit sau stranutat (sau daca cineva a tusit si a stranutat si este racit) mergeti si va spalati, tusea si stranutul sunt modalitati de raspandire a bacteriilor si virusilor

§         inainte si dupa ce ati atins o persoana bolnava sau ranita

§         inainte si dupa ce ati tratat orice rana ori taietura

§         dupa ce v-ati intors de la serviciu etc.

 

Etape si reguli pentru spalarea corecta a mainilor

 

 

1. Inmuiati bine mainile in apa de preferinta calda

Pentru o spalare eficienta este esential ca mainile sa fie bine inmuiate in apa calda pentru a permite curatarea eficienta si patrunderea sapunului pentru o dezinfectare cat mai profunda. Insistati atat la nivelul palmelor, al degetelor cat si la nivelul unghiilor. Este indicat sa folositi apa calda pentru a ajuta la desprinderea celulelor moarte si a bacteriilor.

 

2. Aplicati un sapun adecvat nevoilor dumneavostra

Daca va spalati frecvent este recomandat sa utilizati un sapun solid sau lichid de calitate superioara, cu ph neutru. Pentru prevenirea uscarii mainilor puteti alege un sapun care sa contina glicerina, produs care hidrateaza mainile in profunzime. La serviciu sau in orice alte locuri publice evitati sa folositi sapunul solid deoarece acesta poate fi o adevarata sursa de microbi.

 

3. Sapunirea propriu-zisa si efectuarea gesturilor corecte pentru spalarea mainilor

Pentru o spalare corecta trebuie sa ne sapunim minim 20 de secunde. Frecati bine mainile si insistati asupra tuturor suprafetelor, de la varful degetelor, pana la incheieturile mainilor (inclusiv), nu uitati de locurile de sub unghii unde le place germenilor sa se ascunda. Nu va grabiti, pentru ca riscati sa va spalati superficial si sa nu indepartati toate bacteriile si virusii.

 

 

O data pe zi sau chiar mai des daca se impune si lucrati intr-un mediu cu multa mizerie este recomandat sa va curatati unghiile cu o periuta speciala pentru acest scop, care are perii foarte subtiri si rigizi pentru a intra in cele mai stramte locuri.

 

4. Clatirea mainilor

Mainile trebuie clatite foarte bine, minim 10 secunde cu apa multa, pentru a nu lasa nicio urma de sapun pe maini pentru a nu lasa nicio urma de sapun pe maini, la inceput calda si apoi din ce in ce mai rece.

 

5. Inchiderea robinetului

Pentru inchiderea robinetului utilizati o bucata de hartie igienica pentru a nu lua de pe robinet eventualele bacterii sau virusi.

 

6. Usucarea mainilor

Pentru uscarea mainilor este recomandat sa folositi un prosop de hartie, pe care ulterior sa-l aruncati. Evitati sa va usucati mainile la uscatorul electric, pentru ca acestea au strans de-a lungul timpului numeroase bacterii si nu fac decat sa le imprastie pe mainile dumneavoastra curate.

 

Modalitati de protectie

In cazul in care trebuie sa manipulati substante acide, toxice sau foarte murdare nu ezitati sa purtati manusi. De asemenea, chiar si curatenia in gospodarie si utilizarea unor produse abrazive necesita utilizarea unor manusi de protectie pentru a evita fisurarea pielii deoarece prin aceste mici crapaturi, bacteriile si virusii pot intra. Chiar daca purtati manusi dupa terminarea activitatii spalati-va foarte bine pe maini.

 

Solutii de compromis in cazul in care nu aveti posibilitatea de a va spala pe maini

In cazul in care nu aveti posibilitatea de a va spala pe maini si sa utilizati sapunul puteti apela la alte modalitati de curatare  extrem de eficiente: servetele umede antibacteriene, gel de curatare, vaporizatoare etc. Alcoolul etilic continut de aceste produse poate inlatura microbii in doar cateva secunde, iar parfumul delicat confera mainilor tale un miros placut. Aceste produse pot fi achizitionate atat de magazine cat si din farmacii.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: