Interferente.ro Lifestyle Retete Sirop de afine reteta

Miercuri, 20 Iunie 2012 13:27

Sirop de afine - reteta

 

Siropul de afine nu este doar un deliciu pentru simturi, el poate fi utilizat si in scop terapeutic, acesta avand efect astringent, antiseptic, bactericid, fungicid, antiinflamator, antihemoragic, antisclerotic, tonic nervos si hepatic. Reteta de sirop de afine este una foarte simpla.

Daca il utilizati in scop terapeutic doza medie este de 3-4 linguri pe zi, doza maxima este de 6 linguri pe zi, dizolvat in apa minerala sau plata, dupa mesele principale, in cure de cate 6 saptamani. 

 

Reteta sirop de afine fara zahar

Siropul de afine poate fi consumat si de diabetici, in conditiile in care in loc de zahar folosim fructoza. Puteti alege oricare dintre retetele de mai jos si sa folositi in loc de zahar fructoza.

 

Reteta sirop de afine nefiert (la rece)

Ingrediente:

§         2 kg afine bine coapte

§         zahar

§         1 litru apa

Pentru cantitati mai mari puteti multiplica ingredientele.

Mod de preparare:

Afinele se spala in prealabil cu apa rece si se curata de codite. Fructele se pun apoi intr-un vas in care turnam aproximativ 1 litru de apa (cat sa acopere apa afinele). Se lasa vasul 24 de ore, acoperit, apoi se strecoara lichidul rezultat printr-un tifon. Pentru fiecare litru de zeama obtinut se adauga 1 1/2kg zahar. Amestecam bine siropul pana cand zaharul se topeste complet. Siropul se toarna apoi in sticle pe care le inchidem ermetic. Este recomandat sa consumam acest sirop hand-made nefiert cat mai repede (nefiind fiert si fara conservanti nu poate fi pastrat peste iarna). Avantajul acestui tip de sirop este acela ca pastreaza in mare parte proprietatile terapeutice ale afinelor.

 

Reteta sirop afine macerate

Siropul de afine se obtine cel mai bine prin macerare la rece pentru a se pastra integral proprietăţile curative ale fructelor de afin. In acest caz, se pun intr-un bor­can 2 kg de afine si se amesteca cu 4 kg de zahar. Se lasa la macerat aproximativ 5 saptamani timp in care se agita borcanul de 2-3 ori pe saptamana pana cand zaharul se dizolva complet. La finalul perioadei de macerare se stre­coara lichidiul obtinut prin tifon si se toarna in sticle. Sticlele se astupa ermetic si se pun in camara, se pastreaza aproximativ 12 luni.

 

Reteta sirop de afine

Ingrediente:

§         2 kg afine bine coapte

§         4 kg zahar

§         sare de lamaie

Mod de preparare:

Se spala afinele. Apoi le punem intr-un borcan de sticla, le sfarmam si adaugam zaharul. Amestecul se lasa la soare la macerat 24 de ore. Lichidul se strecoara printr-un tifon si se pune pe foc mic la fiert. Din momentul in care incepe sa clocoteasca se mai lasa 20 de minute (in functie de cat de gros doriti sa fie siropul puteti lasa mai mult timp siropul sa fiarba). La final se adauga sare de lamaie in functie de gustul fiecaruia. Siropul se toarna in sticle care se inchid ermetic.

 

Reteta sirop afine pasteurizat

Afinele se spala, se zdrobesc si se lasa la macerat 24 de ore. Strecuram lichidul obtinut printr-un tifon. La 2 litri zeama de afine se adauga 2 kg de zahar si se amesteca pana la dizolvarea completa a zaharului. Se adauga 3 linguri de zeama de lamaie si se amesteca bine. Se obtin aproximativ 3 litri de sirop care se pune in sticle si se astupa ermetic. Sticlele vor fi puse la pasteurizat (intr-o oala mare se pun sticlele cu sirop, se pune apa cat sa acopere sticlele si se pun la foc). Dupa ce apa incepe sa clocoteasca mai puteti lasa aproximativ 30 minute sticlele sa fierba la foc mic.

 

Idee practica: Afinele ramase dupa storcerea lichidului pot fi facute gem sau puteti face o afinata delicioasa din ele.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: