Miercuri, 22 August 2012 19:34 |
Simtul gustului si al mirosuluiGustul si mirosul sunt 2 simturi care au importanta deosebita in pastrarea sanatatii omului. Cu ajutorul lor putem contola calitatea alimentelor. Gustul si mirosul placut al acestora stimuleaza secretia glandelor digestive, inlesnind digestia. Cu ajutorul mirosului putem controla si calitatea aerului inspirat, putem deosebi aerul curat, proaspat, de cel viciat, incarcat cu substante daunatoare organismului.Limba si simtul gustativLimba este organul de simt al gustului.Aspectul suprafetei limbii se datoreaza micilor proeminente ale mucoasei ce o acopera, numite papile. Unele, in forma de ciupercute sunt raspandite mai ales pe varful si marginile limbii. Altele, de forma unor foi de carte se afla pe partile laterale ale limbii, iar cele mai mari, avand forma unor cupe, sunt dispuse la baza limbii, intr-un rand in forma de V, cu deschiderea spre varf. Aceste papile contin muguri gustativi, formati din celule gustative inconjurate la baza de terminatiile unor fibre nervoase.Experienta ne arata ca celulele gustative (receptorii) sunt excitate numai de substante lichide sau de cele care se dizolva in saliva. Excitatiile se propaga pe calea nervilor la centrul gustativ din scoarta cerebrala, unde sunt transformate in senzatii de gust: dulce, sarat, amar si acru.
GraficOrganele de simt gustativ,limba, papile gustative, schema formarii senzatiei gustativeIn general, dulcele se simte cu varful limbii, acrul si saratul se simt mai ales cu marginile limbii, iar amarul se simte la baza limbii.Asadar, substantele chimice actioneaza asupra celulelor gustative. Puterea de actiune variaza. Unele, chiar si in cantitati extrem de mici, produc senzatii de gust – de exemplu, chinina.Nasul si simtul olfactivNasul este organul de simt al mirosului.Celulele senzitive care receptioneaza informatiile se gasesc in portiunea superioara a mucoasei nazale, pe o suprafata de numai 2-3 cm², numita mucoasa olfactiva (a mirosului). Asa ne explicam de ce in cazul unui miros ceva mai discret, suntem siliti sa aspiram cu putere, sa adulmecam, dilatand narile si inspirand repetat, sau, de ce simtim, fara nicio sfortare, aroma alimentelor patrunse in gura.Celulele olfactive prezinta o mica prelungire spre interiorul foselor nazale, iar prelungirile lungi (axonii) formeaza nervul mirosului (olfactiv), care strabate etmoidul si patrunde in cutia craniana. Aici se pune in legatura cu alti neuroni (celule nervoase), ai caror axoni se indreapta spre scoarta cerebrala, unde ia nastere senzatia de miros.GraficOrganele de simt olfactiv, Cavitatea nazala, nervul olfactiv, schema functionarii senzatiei de miros Pentru a avea senzatia de miros, trebuie ca substanta pe care o mirosim sa emita vapori si acestia sa se dizolve in mucusul din nas. Numai asa cilii celulelor olfactive pot fi excitati. De aceea, o mucoasa exagerata a mucoasei aduce dupa sine pierderea mirosului. Dar, si o umiditate a mucoasi suspenda mirosul. Asa s eintampla in cazul guturaiului.In comparatie cu animalele, simtul mirosului la om este mai slab dezvoltat. Miros extrem de fin au mai ales animalele rapitoare.
Newer news items:
Older news items:
|
Gazul solid si rezerve energetice pentru viitor Omenirea cauta in permanenta noi surse energetice. Zacamintele care au furnizat pana acum combustibilii, pe baza carora multe tari ale lumii au inregistrat -...
Read moreHoroscop Varsator decembrie 2013 Afla horoscop Varsator decembrie 2013. Afla previziunile astrologice pentru luna decembrie 2013 pentru zodia Varsator: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreFata in fata Va oferim spre lectura poezia “Fata in fata” scrisa de E. Dinu. Privirea e cand rea cand buna: Intotdeaun alta-mi pari …
Read moreHoroscop Taur 2014 Afla ce prezic astrele si horoscopul pe 2014 pentru zodia Taur: caracteristici generale, dragoste, cariera, bani si sanatate. Horoscop Taur - Caracteristici generale 2014 Anul 2014 se anunta unul...
Read moreDe vorbă cu mine însumi de Ion Minulescu Vorbesc cu mine însumi, cum aş vorbi c-un frate Întors rănit din lupta cu zilele de ieri, Şi parcă tot nu-mi vine să cred că...
Read moreMarcel Proust citate in limba franceza Iata cateva citate in limba franceza scrise de Marcel Proust, unul din cei mai mari scriitori francezi ai secolulului al XX-lea. Car l'instinct d'imitation et l'absence...
Read moreNoiembrie - Brumar Noiembrie este a unsprezecea luna a anului in calendarul Gregorian si una dintre cele patru luni gregoriene cu o durata de 30 de zile. Numele lunii Noiembrie deriva din...
Read moreIstoricul titlului de maresal Termenul, de origine franceza, este considerat azi in foarte multe tari din lume ca cel mai inalt titlu din ierarhia militara. La origine, pe timpul dinastiei Merovingilor...
Read moreHoroscop Fecioara octombrie 2013 Afla horoscop Fecioara octombrie 2013. Afla previziunile astrologice pentru luna octombrie 2013 pentru zodia Fecioara: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreCrinul de padure (Lilium martagon) Crinul este una dintre cele mai frumoase si gratioase plante. Crinul de padure (Lilium martagon) face parte din familia Liliaceea si creste in zona padurilor de...
Read moreHoroscop Capricorn 2013 Afla ce prezic astrele si horoscopul pe 2013 pentru zodia Capricorn: caracteristici generale, dragoste, cariera, bani si sanatate. Horoscop Capricorn - Caracteristici generale 2013 Nativii Capricorn vor avea in...
Read moreSfantul Vlasie sarbatorit pe 11 februarie Sf. Vlasie cade intotdeauna in data de 11 februarie. Romanii si mai ales romanecele din unele parti ale Bucovinei cred si spun ca in ziua...
Read moreTerapia cu ape oligometalice si statiuni Apele oligometalice sunt caracterizate print-o slaba mineralizare si nu au in compozitia lor o substanta predominanta, din care motiv se numesc si indiferente....
Read moreArsuri Arsurile sunt accidente provocate de caldura sub diferite forme, agenti chimici, electricitate si iradiatii. Arsurile termice se datoresc caldurii, care poate actiona prin: flacara, lichide cu temperatura inalta, metale incalzite, gaze...
Read moreHalloween Halloween este o sarbatoare de origine celtica, preluata astazi de multe popoare din lumea occidentala, ea raspandindu-se in secolul al XIX-lea prin intermediul imigrantilor irlandezi din Statele Unite ale Americii....
Read moreFotoni, lumina, intuneric si flori Ca si apa, lumina este esentiala in fenomenul viata. Fara coantele de energie (convenabile) din spectrul radiatiilor electromagnetice n-am avea minunata paleta coloristica oferita de plante....
Read more