Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Simptome semne oculare si interpretari

Joi, 18 Octombrie 2012 22:52

Simptome, semne oculare si interpretari

Albul ochilor inrosit, un val in fata ochilor, musculite care zboara in toate directiile … fiecare dintre noi a simtit, intr-un moment sau altul, aceste mici tulburari de vedere, fara a le da prea mare atentie. Insa, din pacate, dupa ce aceste mici incidente dispar, multi dintre noi nici nu se mai gandesc la ele.

Acest lucru este o eroare! Ar trebuie sa le bagam in seama; sau mai mult, sa le privim cu o vigilenta sporita, pentru ca aceste mici incidente sunt adesea adevarate semnale de alarma! Ele pot fi semnele unor boli serioase, ca de exemplu hipertensiunea si, mai ales, al unor complicatii la nivel cerebral. Bineinteles, trebuie precizat de la inceput ca anomaliile de vedere despre care vorbim nu au nici o legatura cu miopia (vedere proasta de departe) sau cu presbitia (vedere proasta de aproape).

In cazul de fata, este vorba de semne si mai discrete, in general indolore (nedureroase), si care au caracteristica de a fi trecatoare, ceea ce explica, de altfel, si lipsa de atentie fata de ele. Aceste simptome ar trebuie sa va determine sa consultati de urgenta un oftalmolog, avand cauze variate. Astfel, intr-o dimineata, la trezire, remarcati ca aveti albul unui ochi complet inrosit. Cel mai probabil va veti gandi ca “ati fost tras de curent”. In realitate ar putea fi vorba de o afectiune alergica sau de o infectare a conjunctivului, numita conjunctivita. Daca nu este tratata la timp, aceasta infectie poate antrena complicatii la nivelul corneei, adica al membranei transparente anterioare ochiului. Pentru a preveni orice pericol este indicat, deci, sa semnalati incidentul medicului specialist. Dar roseata mai poate fi si semnul unei mici hemoragii, care, cel mai adesea, se resoarbe de la sine in cateva zile, fara tratament. Si in acest caz, insa, este bine sa consultati medicul, chiar daca roseata a disparut pana in ziua consultatiei. Examinandu-va ochii, specialistul va verifica daca aceasta hemoragie este sau nu semn de fragilitate capilara. Si daca este asa, el va va sfatui cu siguranta sa va adresati unui cardiolog, pentru a face un bilant al aparatului dumneavoastra circulator.

O alta situatie: aveti 50 de ani si de cativa ani sunteti atins de presbitie, adica nu vedeti bine de aproape. Deodata, intr-o zi, observati ca vederea vi s-a ameliorat ca prin farmec. Va sfatuim sa nu va bucurati prea repede, ci sa va hotarati mai degraba sa consultati medicul specialist oftalmolog. De ce? Pentru ca presbitia este o anomalie a ochiului care nu se poate rezolva de la sine. Daca dintr-o data vedeti mai bine e semn ca in realitate cristalinul vostru s-a modificat, s-a intarit, si acest semn poate fi prevestitorul unei cataracte, adica al unui inceput de opacitate a cristalinului.

Un alt semn ocular mai poate constitui si faptul ca vedeti punctisoare negre, care vi se plimba prin fata ochilor. Incepand de la 40-50 de ani, aceste “musculite” sunt un fenomen foarte frecvent. Un oftalmolog va va preciza daca ele se datoresc unei restrangeri a umoarei apoase, care umple camera posterioara a ochiului. Daca aceasta camera se micsoreaza prea mult, exista riscul dezlipirii, ba chiar al ruperii retinei, doua boli ale ochiului care trebuie tratate de urgenta, cu riscul aparitiei glaucomului (hipertensiunii oculare).

Nu trebuie neglijat nici faptul ca vedeti – intotdeauna in acelasi loc – mici pete de culoare albastra sau mici puncte luminoase care seamana cu niste stelute. Atentie! Ar putea fi semnele prevestitoare ale unei dezlipiri de retina. De asemenea, daca, dintr-o data, vedeti aparandu-va in fata ochilor fulgere luminoase, numite de specialisti “fosfene”, va sfatuim sa dati dovada de si mai multa vigilenta, pentru ca prevestesc o rupere de retina, boala al carui tratament este aproape totdeauna chirurgical si foarte delicat.

Un alt caz care poate surveni frecvent este aparitia unui val in fata ochilor; si el se inscrie in categoria semnelor oculare. Daca acest val este de culoare maronie sau neagra, el este provovat de o mica hemoragie. In aceasta situatie este bine sa consultati un specialist pentru a-i afla cauza. Oftalmologul va va spune ca poate fi vorba de o ocluzie, de plesnirea unui mic vas de sange, de o complicatie a diabetului sau de un inceput de dezlipire de retina.

Daca, dintr-o data, nu mai vedeti deloc clar cu un ochi, fiti atent chiar daca acest semn nu dureaza decat cateva secunde. Aceasta scurta orbire poate fi provocata de un mic cheag de sange care astupa artera centrala a retinei. Bineinteles, cand acest chiag trece mai departe vedeti imediat clar, dar el poate provoca mai tarziu probleme mult mai grave. De exemplu, daca astupa o artera cerebrala, exista riscul de hemiplegie, adica de paralizie a unei jumatati a corpului. Din fericire, in majoritatea cazurilor, astazi asemenea accidente pot fi prevenite. Daca va adresati medicului oftalmolog, in urma acestei pierderi a vederii, dupa ce va va examina ochii va va recomanda un examen cardiovascular complet, care se detecteze cheagul si apoi sa faca sa dispara printr-un tratament adecvat.

In fine, un ultim semn, aparent minor, dar care poate fi totusi simptomul unei boli de vedere: vederea vi se tulbura brusc, vedeti un fel de curcubeu in jurul obiectelor luminoase si aveti fie greturi, fie dureri de cap. Adresati-va de urgenta oftalmologului, pentru ca acest semn poate preveni formarea unui glaucom. In caz de criza acuta, glaucomul se manifesta printr-o durere foarte vie la nivelul ochiului. Pentru mai multa prudenta, insa, consultati specialistul chiar daca nu simtiti durerea, pentru ca glaucomul este o boala grava si constituie o importanta cauza a orbirii.

Asadar, daca sunteti atent la simptomele oculare pe le-am mentionat, aveti toate sansele sa va mentineti vederea si sanatatea.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: