Interferente.ro Sanatate Ghid de prim ajutor Sfaturi pentru mersul pe munte

Joi, 05 Decembrie 2013 15:04

Sfaturi pentru mersul pe munte

In succesul unei excursii pe munte planificarea rationala a a etapelor ce urmeaza a fi parcurse este de o mare importanta. Organismul trebuie antrenat atat inainte de excursie, prin excursii usoare, ca si in timpul excursiei respective prin planificarea unor etape mai lejere la inceputul ei. Iata cateva sfaturi pentru mersul pe munte.

Somnul are un mare rol in refacerea fortelor, a organismului turistului, de aceea excursiile grele care urmeaza unor «nopti albe», petrecute la cabana sau in ate locuri se soldeaza de foarte multe ori cu un esec.

Ritmicitatea mersului este o conditie a succesului. Stabilirea unui pas comod, constant, foarte apropiat ca frecventa la urcat, pe drum drept, si la coborare, asigura spor la mers.

Repausul de 10 minute la un mers de 50 de minute este deosebit de necesar pentru odihna muschilor.

In timpul repausului, atunci cand este o panta se poate sta cu rucsacul in spate sprijinindu-l de o piatra, stand cu spatele la panta si fata la vale.

In timpul reapusului se completeaza rezerva de apa. Atentie insa la consumul apei reci, cand corpul este transpirat! Cel mai indicat este ca, atunci cand popasul este efectuat la o cabana, sa se bea un ceai caldut. Se poate lua o maslina, care completeaza rezerva salina sau se pot lua dulciuri sau zahar, care au un puternic rol caloric stiindu-se ca, in timpul efortul muscular, sistemul nervos consuma multe calorii.

Respiratia trebuie reglata in ritm cu mersul. Nu se vorbeste in panta, nu se canta, nu se fluiera. Este un efort suplimentar, inutil organismului. Nu se fumeaza, de asemenea, dereglandu-se respiratia si expunand organismul la eforturi suplimentare, fara rost.

Alcoolul ridica gradul de oboseala la efort prelungit, de aceea se vor evita chefurile, urmate de excursii lungi, care in conditii climatice desoebite devin periculoase. S-au intalnit destule cazuri de «turisti bauti», cazuti in zapada si degerati.

Igiena trebuie mentinuta cu mare grija in tot timpul drumetiei.

Aerul rece care patrunde in camera-dormitor a cabanei prin fereastra larg deschisa este de preferat aerului statut, inchis, incalzit.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: