Interferente.ro

Miercuri, 02 Ianuarie 2013 04:00

Sergiu Nicolaescu, Cu mainile curate, film

 

"Cu mainile curate" este unul dintre cele mai cunoscute filme realizate de Sergiu Nicolaescu. Filmul "Cu mainile curate" a aparut in 1972, fiind un adevarat thriller al cinematografiei romanesti. Se poate observa imbinarea armonioasa dintre caracteristicile genului politist cu intriga de tip politic. Raman in amintire o seama de personaje, Miclovan, Semaca, Lascarica. Cu scene de actiune si cascadorii in stil hollywoodian, "Cu mainile curate" e un film care smulge zambete la fel de tare ca acum aproape 35 de ani.

Actiunea se desfasoara in anul 1945 cand, pe fondul razboiului si al saraciei tot mai accentuate, in tara nivelul criminalitatii atinsese cote alarmante. Comisarul Roman (Ilarion Ciobanu) este un proaspat politist, fost comunist ilegalist, numit la conducerea uneia dintre cele mai "fierbinti" sectii de politie din Capitala. Lipsit de experienta, el apeleaza la ajutorul colegului sau, comisarul Miclovan (Sergiu Nicolaescu), politist cu metode neconventionale si cu o afectiune fara limite fata de revolverul sau Smith&Wesson. Metodele rigide ale lui Roman se vad deseori completate de cele neortodoxe ale lui Miclovan. Tot ce isi doresc ei este ca, in final, sa ramana cu mainile curate.

 

Una dintre replicile celebre ale acestui film este cea rostita de Lascarica care fusese adus de Miclovan in magaziile lui Semaca: „Dom' Semaca! Eu sunt, Lascarica. Dom' Semaca! Va rog sa credeti ca nu v-am tradat. Am fost adus aici cu forta. Va rog sa credeti, dom' Semaca.”. Aceasta replica a intrat in constiinta publicului spectator sub forma: „Nu trageti, dom' Semaca! Sunt eu, Lascarica.”

 

O alta replica celebra este rostita de Miclovan, atunci cand Roman il vede si il intreaba daca este ranit grav. Sprijinit de un morman de lazi, Miclovan ii raspunde: „Un fleac, m-au ciuruit!”, adaugand „Nu stiam ca doare asa.”

 

Rolurile principale sunt interpretate de Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Alexandru Dobrescu, Gheorghe Dinica, George Constantin, Stefan Mihailescu-Braila si Sebastian Papaiani.
Filmul a fost realizat de Studioul Cinematografic Bucuresti, iar filmarile au fost realizate in perioada mai-septembrie 1972 sub comanda regizorului Sergiu Nicolaescu, in decoruri reale si nu pe platouri.

 

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: