Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Semnificatiile si simbolurile Craciunului

Miercuri, 25 Decembrie 2013 03:47

Semnificatiile si simbolurile Craciunului

 

Semnificatiile si simbolurile CraciunuluiAn de an, pe 25 decembrie, sarbatorim Craciunul, avand drept semnificatie nasterea Mantuitorului Iisus Hristos. Rand pe rand, sarbatorii nasterii Domnului i s-au adaugat multe alte obiceiuri. Iata insa care sunt principalele simboluri si semnificatii ale Craciunului.

 

Ieslea

Ieslea este locul de nastere al Domnului Iisus Hristos.

 

Iisus Hristos

Craciunul sarbatoreste nasterea lui Iisus Hristos. Acesta a sosit pe lume intr-o noapte de iarna friguroasa, in ieslea unui staul de animale, in apropiere de Bethleem.

 

Fecioara Maria si Iosif

Maria era casatorita cu Iosif, primind vestea ca il va naste pe Fiul Domnului de la Arhanghelul Gavriil.

 

Colindele de Craciun

Colindele reprezinta un mod de a vesti nasterea pruncului Iisus Hristos. Cel mai adesea, prezinta evenimentul nasterii lui Iisus, drumul Fecioarei Maria pana la staul unde l-a nascut, precum si drumul pastorilor pana la locul nasterii Lui. Potrivit traditiei, cine primeste colindatorii in casa, primesc vestea nasterii lui Iisus Hristos.

 

Cei trei magi

Magii au calatorit pentru a-l vedea si a se inchina lui Iisus Hristos. Au fost calauziti de steaua de pe cer, aducand cadouri: aur, smirna si tamaie.

 

Steaua

Steaua simbolizeaza puterea lui Dumnezeu. Steaua de la Betheem i-a ghidat pe magi sa ajunga la locul in care s-a nascut Iisus. In prezent, steaua se pune in varful bradului impodobit, iar colidatorii o poarta cu ei la colindat, atunci cand canta «Steaua sus rasare».

 

Ingerii

Ingerii sunt vestitorii nasterii lui Iisus, cei ce umplu vazduhul de cantec si inimile oamenilor de speranta, iubire, bucurie.

 

Pomul de Craciun / Bradul de Craciun

Pomul de Craciun este nelipsit de la aceasta sarbatoare a iernii, fiind considerat pomul vietii, arborele fertilizator. Prim forma sa triunghiulara, bradul simbolizeaza Sfanta Treime, iar decoratiunile (globuletele colorate, beteala, beculetele, steaua, cadourile) cu care este impodobit sunt simboluri ale cunoasterii si bogatiei.

 

Clopotele

Clopotul de la biserica suna pentru a vesti nasterea lui Iisus Hristos, iar crestinii se aduna si se bucura impreuna. Adesea, clopoteii sunt folosit de colindatori.

 

Mos Craciun

Personajul Mos Craciun apare ca un om batran, cu barba alba si lunga, ce aduce cadouri tuturor, in special copiilor, coborand in seara de Ajun pe hornul casei. Citeste povestea lui Mos Craciun

 

Renii

Renii sunt animalele alese de Mos Craciun pentru a-i trage sania. Acestia sunt 9 la numar, pe numele lor: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen si Rudolf. Cel mai cunoscut este Rudolf, cel cu nasul rosu.

 

Vascul

Vascul este simbolul norocului, al bucuriei, al pacii, al vietii eterne si, potrivit traditiei, nu trebuie sa lipseasca din casele oamenilor in preajma Craciunului, aducand speranta si incredere.

 

Portocala

Portocala este fructul nelipsit de pe mesele imbelsugate ale oamenilor in timpul sarbatorilor iernii

 

Coronita de brad

Coroana sau cununa de brad este, in general, confectionata din ramuri de brad in forma de cerc, la care se adauga lumanari. Se spune ca trebuie sa fie 4 lumanari la numar: prima lumanare este inchinata profetilor, a doua lumanare este inchinata orasului Bethleem, a treia lumanare este inchinata pastorilor, iar a patra lumanare este inchinata ingerilor.

 

Lumanarile

Lunanarile simbolizeaza lumina adusa de Mantuitorul Iisus Hristos si sunt folosite atat in decoratiuni, cat si pe masa ori la brad.

 

Cadourile

Primele cadouri de Craciun au fost daruite lui Iisus de catre magi. Obiceiul insa pare sa fie o continuare a traditiei de Sf. Nicolae cand se impart daruri copiilor si celor necajiti.

 

Felicitarile

Felicitarile de Craciun se trimit celor dragi, impartasind acestora numai ganduri frumoase si urari de bine.

 

Bastonul acadea si bastonasul

Bastonul acadea si bastonasul reprezinta toiagul folosit de pastor pentru a-si aduce inapoi in staul oile ratacite, precum si mana intinsa spre semenii nostri de Craciun. Culorile rosu si alb intarnesc ideea de intrajutorare, simbolizand fraternitatea oamenilor in credinta crestina. Albul exprima puritatea si lipsa de pacate a lui Iius, iar rosul semnifica sangele varsat pentru omenire de catre Iisus.

 

Ciorapeii sau sosetele

Ciorapeii sau sosetele de Craciun provin dintr-o legenda veche. A fost odata un nobil ce si-a lasat fetele fara zeste. Sf. Nicolae insa a auzit despre situatia aceasta, a venit la casa lor si a aruncat prin hornul casei trei monede de aur, care au cazut in ciorapeii fetelor, atarnati deasupra semineului pentru a se usca.

 

Floarea Poinsettia sau Floarea Craciunului

Floarea Craciunului simbolizeaza credinta, puritate, incredere, bunatate. Mai este cunoscuta si sub denumirea de Steaua Craciunului.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: