Interferente.ro Turism Strainatate Sediul ONU din Viena si ONU City Viena

Sâmbătă, 10 August 2013 20:22

Sediul ONU din Viena si ONU-City Viena

 

Zestrea arhitecturala a Vienei s-a imbogatit, din anul 1979, cu o noua bijuterie: este vorba despre “ONU-City”, denumirea oficiala pentru Centrul International din Viena (“Vienna International Centre” - VIC). Se pare ca aceasta constructie din Viena, Austria e o mandrie a fiecarui vienez si a fiecarui austriac, caci complexul de cladiri inaltat aici, timp de sase ani, i-a adus orasului nu numai un plus de frumusete urbana si de inedit arhitectural, ci si un prestigiu international. Viena a devenit cel de-al doilea sediu al ONU in Europa si al treilea din lume. Cum s-a nascut insa “ONU-City”?

 

Raspunsul presupune doua aspecte: primul este de ordin institutional si anume cum au fost stabilite sediile unor organisme internationale aici? Al doilea, de ordin arhitectural, respectiv cum a fost construit si in ce consta el?

 

La invitatia guvernului federal al Austriei, Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA) si-a stabilit sediul la Viena. Dupa 10 ani, o alta organizatie importanta a ONU – Organizatia Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Industriala (ONUDI) – a fost invitata sa-si stabileasca sediul la Viena. Apoi, multe alte organisme si agentii internationale – facand parte sau nu din sistemul ONU – si-au mutat “domiciliul” la “ONU-City”. Intre acestea, am aminti: Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Institutul International pentru analiza sistemelor aplicate, Divizia pentru narcotice, Comitetul international pentru controlul narcoticelor si Fondul ONU pentru controlul abuzului de medicamente, Divizia pentru probleme sociale, Centrul pentru problemele dezvoltarii sociale si umanitare, Comisia ONU pentru Legea comertului international, in total mai multe organisme si agentii. 

 

Originea construirii ansamblului de cladiri se afla in invitatia facuta ONU, in acest sens, de catre guvernul federal al Austriei, cu ocazia infiintarii ONUDI, in anul 1966. Se aprecia ca cel mai nimerit era sa se construiasca un sediu unic pentru ambele organizatii internationale, respectiv AIEA si ONUDI, iar apoi s-a considerat ca sediul ar putea fi extins pana la crearea actualului “ONU-City” – “Orasul ONU”. Finantarea proiectului a fost asigurata in proportie de 65 la suta de guvernul austriac si 35 la suta de municipalitatea Vienei, statul austriac ramanand proprietarul constructiei pe care a inchiriat-o ONU pentru 99 de ani, contra unei sume mai mult simbolice: 1 siling pe an. Costul total a fost de aproape 6 miliarde dolari.

Amplasamentul ansamblului in contextul orasului este cat se poate de nimerit. El este situat la numai 4 km de centrul orasului, la o distanta potrivita aflandu-se aeroportul Schwechat, iar metroul are aici o statie. Din punct de vedere al peisajului, ONU-City este situat intre cunoscutul parc vienez “Prater” si parcul format de-a lungul lui “Alte Donau”. In anul 1980, in apropierea complexului, a fost construit un frumos pod care, alaturi de amenajarile auxiliare, confera zonei o personalitate bine conturata.

 

Iata acum cateva caracteristici pur tehnice care ar putea interesa: ansamblul – care, oficial, se numeste International Headquarters and Conference Centre Viena – are un corp principal, format din trei perechi de cladiri in Y, avand intre 10 si 23 de etaje, legate toate de marea cladire de conferinte internationale de forma circulara care, in cele 9 Sali, ofera conditii de reuniuni pentru 1600 persoane. Ulterior, a fost construit un Centru austriac de conferinte cu o sala de capacitate aproape dubla. In total, salile lui “ONU-City” dispun de 5900 locuri. In cele 3 garaje subterane pot fi adapostite numeroase autoturisme. Complexul este servit de mai multe posturi telefonice, de instalatii ultramoderne pentru traduceri simultane din diferite limbi straine. Dintr-un asemenea complex nu puteau lipsi cele mai moderne dotari utilitare, precum cele sociale, tehno-sanitare, postale, de radio si televiziune, editoriale, de documentare si de secretariat. Specialistii austrieci considera ca ONU-City reprezinta una din cele mai complexe constructii din intreaga tara.

Se pare ca vorbim despre un ansamblu modern de cladiri de birouri, banci, centre de afaceri, turnuri, cladiri rezidentiale, sediul ONU, parcuri si o infrastructura de invidiat. UNO-City Viena a devenit alaturi de New York si Geneva al treilea sediu al ONU. Celor trei orase li s-a mai alăturat apoi Nairobi din Africa, ca cel de-al patrulea centru al Natiunilor Unite.