Interferente.ro Descopera Natura Secretul asimilarii clorofiliene

Joi, 23 Iunie 2016 00:27

Secretul asimilarii clorofiliene

clorofilaCu ajutorul carbonului radioactiv, obtinut prin dezintegrarea nucleara, oamenii de stiinta au descoperit cum se desfasoara prima faza din complicatul si misteriosul mecanism prin care plantele transforma bioxidul de carbon si vaporii de apa din aer in zahar si amidon, sub influenta luminii solare. Aceasta descoperire, socotita de lumea stiintifica drept una dintre cele mai mari realizari ale timpurilor noastre, dezvaluie marele secret al naturii: fotosinteza, prin care plantele fac sa traiasca populatia pamantului.

In adevar, toata vegetatia din care traiesc oamenii si animalele nu aste altceva decat bioxid de carbon sub forma de celuloza, zahar si amidon. Deoarece pamantul nu contine carbon, plantele trebuie sa-l extraga din bioxidul de carbon aflat in aer. Dar cum? S-au propus cele mai variate teorii pentru explicarea acestui fenomen: dar abia de curand s-a putut da raspunsul corect, alimentand plantele cu carbon radioactiv.

Fotosinteza actioneaza asupra unor cantitati enorme de materiale. De exemplu, o jumatate de hectar de porumb extrage din aer 11 tone de bioxid de carbon, dintre care 7 tone raman in plante sub forma de carbune. Modul cum se desfasoara aceasta productie in masa a fost analizat microscopic si el este doesebit de interesant.

Experimentatorii au lucrat asupra unor alge unicelulare – forme inferioare ale vietii vegetale. Aceste organisme cu o singura celula au fost alimentate cu carbon radioactiv, in locul carbonului inert. Apoi, ele au fost separate in trei fractiuni chimice – una solubila in apa, alta solubila in benzen si una indisolubila. S-a gasit ca fractiunea solubila in apa, continand mai putin decat 2% din greutatea uscata a algei, a acumulat aproape tot carbonul, sub forma unei substante intermediare ce constituie un prim produs al fotosintezei. Analiza chimica a stabilit ca aceasta substanta intermediara nu este nici formaldehida, nici zahar, amidon sau vreun acid organic ce s-ar afla normal in plante. Ea este complet stabila la intuneric dar expunerea la lumina o transforma in zahar. Se vede lmpede ca este vorba de o faza intermediara in formrea zaharului.

Produsul intermediar, cel dintai obtinut prin fenomenul de fotosinteza, se crede ca are o natura chimica simpla. Cand se va cunoaste compozitia lui si cand oamenii de laborator vor reusi sa-l sintetizeze ieftin, omenirea va face un pas mare spre hrana sintetica.