Interferente.ro Descopera Curiozitati Scoaterea petelor de pe haine

Duminică, 24 Iulie 2016 00:09

Scoaterea petelor de pe haine

Iata cum puteti scoate petele de pe haine in functie de natura petelor si a obiectelor patate.

Scoaterea petelor de pe haine

Petele de zahar, gelatina, sange si albumina se scot prin simple spalari cu apa calduta.

Petele de grasime, lapte, bulion, unt, ulei, lac se scot cu apa de sapun calduta ori lesie sau se freaca pata cu o carpa imbibata in terebentina, benzina ori amoniac, dupa care se spala pata cu apa de sapun. Pentru stofele fine, se acopera pata cu praf de creta, magneziu sau talc, se tine cateva ore la presa, apoi se perie pata si e stearsa cu ether sau benzina.

Petele de rasina,c eara si gudron se scot cu benzina si terebentina, alternand cu un praf absorbant, apoi se spala cu apa de sapun.

Petele de lesie, soda si potasiu se scot cu simple spalari cu ala curata, apoi se sterg cu acid citric subtiat cu apa, in lipsa, cu zeama de lamaie.

Petele de acid, vin, otet, fructe acre, acid organic si mineral se scot prin spalare cu apa de sapun, cu apa clorata sau cu amoniac subtiat cu apa, apoi se spala cu apa curata.

Petele de culori begetale, fragi, zmeura, cirese si vin rosu se scot cu apa clorata calda, apa de sapun calduta si amoniac, aburi de acid sulfuros (se arde sulf sub pata udata). Pentru petele de iarba se intrebuinteaza o solutie de clorura de stanin.

Petele de cerneala se scot stergandu-se cu o solutie de clorura de zinc, de apa clorata sau cu spalaturi repetate de acid citric. Daca pata este proaspata, o acoperim cu sare si o inmuiem in lapte. Pentru cernelurile de anilina se intrebuinteaza alcool la 90º si acid acetic.

Petele de rugina (tot ca petele de cerneala) se scot cu o colutie calda de acid oxalic sau acid clorhidric subtiat ori cu mai multe spalari cu acid citric (sare de lamaie).

Se inmoaie stofa patata, timp de cateva minute, intr-o solutie de permanganat de potasiu, 2 parti a 100 apa, se limpezeste in apa, apoi se inmoaie intr-o solutie de 5 la 100 acid citric si se spala cu apa pentru a elimina sarurile.

Petele de cafea sau de ciocolata se scot aplicand un amestec de glicerina si de galbenus de ou. Dupa uscarea pastei se perie stofa bine si e calcata pe dos cu fierul/calcatorul cald, cata vreme stofa e inca umeda.

Petele de sudoare/transpiratie se scot cu amoniac subtiat cu apa, daca sunt recente, daca sunt mai de mult timp, intrebuintand acid oxalic slab.