Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Sarbatori si obiceiuri taranesti Ursii

Joi, 17 Ianuarie 2013 15:49

Sarbatori si obiceiuri taranesti - Ursii

Ursii, un obicei din comuna Ciclova Romana, judetul Caras-Severin, are loc la sfarsitul lunii februarie si inceputul lunii martie in saptamana “Fasancului” si se desfasoara in zilele de luni, marti si sambata.

Tinerii intre 18-38 ani se echipeaza in mod deosebit pentru acest obicei. Pe cap poarta traiste tesute in casa, imbraca cojoace din piele de oaie intoarse cu blana in afara, se incing cu braie, lante si streanguri groase pe care se insira 5-7 clopote mari si sunatoare. In picioare poarta opinci din cauciuc si ciorapi grosi de lana peste care se leaga piei de iepure sau miel, pana sub genunchi.

Echipele sunt formate din 4, 7, 9 “ursi”, condusi de ursar – un coechipier mai solid care, pe langa costumatia traditionala, poarta o boata sau maciuca si un obiect metalic (de regula galeata veche) pe care il loveste cu maciuca pentru a indemna ursii.

Echipele pornesc pe la ora 14 si strabat in fuga satul, scotand gemete specifice ursilor. In locuri mai largi se opresc si fac “Roata”, cu ursarul la mijloc, ursii rotindu-se in jurul lui.

Este un obicei care s-a pastrat din stramosi, preluat statornic de cei tineri. Satenii vad in ursi puterea barbatiei, curajul, sfidarea raului, cel ce a fost urs fiind socotit de-acum barbat. Desfasurarea obiceiului prevesteste plecarea iernii si venirea primaverii. El se incheie seara cand ursii se demasca si incepe jocul – braul, hora barbateasca – in acompaniamentul unuia sau doi muzicanti.

Autor: Constantin Misiriantu