Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Sarbatori si obiceiuri taranesti de vara

Miercuri, 16 Ianuarie 2013 16:22

Sarbatori si obiceiuri taranesti de vara

Satul romanesc are multe sarbatori si obiceiuri de celebrare a naturii si a bucuriei de a trai. In diferite zone ale tarii, satenii au diverse moduri de a se raporta la venirea verii. Unele dintre sarbatorile dedicate verii ar fi:

Lazarelul, obicei in satele dunarene cand la inverzirea campului, copile inca neduse la hora merg din casa in casa urand gospodarilor ploaie si roade imbelsugate.

Ratezarea stiubeilor, sarbatoare moldoveneasca. Dupa ce curtea si casa sunt pregatite ca de sarbatoare, prisacarul afuma stupii pentru a goni albinele si reteaza fagurii.

Targul cireselor, in prima duminica a lunii iulie, se desfasoara la Brancovenesti, pe Valea Muresului, si prilejuieste o mare sarbatoare a portului popular, a cantecului si a jocului, reunind mii de tarani din Leuni, Sacarul de Padure, Voivodeni si Deleni.

Sarbatoarea culesului cireselor care loc la mijlocul lunii iunie, in comuna Ciresoaia, judetul Bistrita-Nasaud.

Sarbatoarea teilor, la 25 iunie, in comuna Greci-Strehaia, judetul Mehedinti, unde se afla o intinsa padure de tei de o frumusete inegalabila. Aici se reunesc, intr-un mare festival folcloric, artistii amatori din Brejnita, Grozavesti si Stangaceaua.

Legatul porumbului, obicei in Cindestii Vechi, judetul Botosani, constand in legarea a doua sau mai multe tulpini de porumb la ultima prasila de catre prasitori rostind in cor: “Legati am fost, / legati suntem / legati sa fim!”.

Sarbatoarea culesului capsunilor care are loc in localitatea Livada, judetul Satu-Mare.

Sambra oilor, mare sarbatoare populara la Huta-Certeze, judetul Maramures, nedeie-targ de amploare care reuneste zeci de mii de tarani veniti din mai multe judete; are loc, traditional, in ziua cand detinatorii de oi oseni din partea locului se asociaza si alcatuiesc, sub conducerea unor ciobani, stana pentru “varatul” – pasunatul oilor la padure.

Festivalul Slanicului, sarbatoare folclorica de veche traditie, are loc in ultima duminica din luna iunie pe un platou situat la 800 m inaltime, intr-o frumoasa padure de brazi, la Plaiul Nucului, langa comuna Lopatari, bucurandu-se de participarea a numeroase formatii folclorice de Valea Slanicului.

Alte sarbatori ar mai fi: Dragaica sau Sanzienele, Feleaga, Cununa.

Autor: Traian Dumitrescu

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: