Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Sarbatoarea Schimbarea la Fata

Miercuri, 01 August 2012 04:00

Sarbatoarea Schimbarea la Fata

 

In data de 6 august, crestinii (ortodocsii si catolicii) praznuiesc Schimbarea la Fata a Mantuitorului Nostru Iisus Hristos. Este una dintre cele mai mari sarbatori religioase. Ziua are o ca semnificatie momentul in care apostolii Mantuitorului, aflati pe muntele Tabor, s-au convins ca acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Lui Dumnezeu.

 

 

Schimbarea la Fata - semnificatii religioase

Din punct de vedere religios, Schimbarea la Fata a Mantuitorului reprezinta data la care Iisus, impreuna cu trei dintre mucenicii cei mai apropiati: Petru, Iacob si Ioan, a urcat pe muntele Tabor sa se roage.

Dupa Sfantul Ioan Gura de Aur, doar pe acesti trei ucenici i-a ales Hristos ca sa li Se descopere in slava, deoarece Petru Il iubea mult pe Hristos, Ioan era iubit mult de Hristos, iar Iacov si-a marturisit ravna pana la jertfa pentru Hristos (fiind primul Apostol martirizat de iudei). Totodata, intr-un inteles mistic, cei trei reprezinta virtutile care fac sufletul vazator de Dumnezeu: credinta, nadejdea si dragostea.

Iisus le-a poruncit celor trei sa nu dezvaluie nimanui nimic din cele ce vazusera, pana dupa invierea Sa din morti.

Pe muntele Tabor, pe cand Iisus se ruga, apostolii, molesiti de somn, tresar deodata la o priveliste nemaivazuta: chipul Mantuitorului s-a facut altul, fata Lui stralucea ca soarele, iar hainele Lui se facusera albe ca zapada. Dar, imediat, au parte de un lucru si mai neobisnuit: in aceasta lumina, doi barbati stau de vorba cu Iisus despre Patima si Moartea Sa in Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise si Ilie. Ca iesit din fire, uimit si multumit de ceea ce vedea, Petru a zis catre Iisus: „Doamne, bine este sa fim noi aici. Daca voiesti, voi face aici trei colibe: Tie una, si lui Moise una si lui Ilie una” (Matei 17, 4), nedandu-si seama de ceea ce spunea.

Dar Petru nici nu ispravise bine de vorbit si postolii au fost invaluiti intr-un nor de lumina in timp ce Iisus se ruga, iar apoi au auzit un glas care le-a spus: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, in Care am binevoit, pe Acesta ascultati-L" (Matei 17,5). De spaima, ucenicii au cazut cu fetele la pamant. Dar Iisus s-a apropiat de ei si le-a zis: "Sculati-va si nu va temeti". Cand au ridicat ochii, nu mai era decat Iisus singur. Si El le-a poruncit sa nu dezvaluie nimic din cele ce vazusera, pana dupa invierea Sa din morti. 

Afla care sunt marturiile scripturistice care prezinta evenimentul descoperirii lui Iisus Hristos in slava Sa dumnezeiasca si vesnica de pe muntele Tabor ...

Sarbatoarea Schimbarii la Fata a Mantuitorului Iisus Hristos este prin excelenta sarbatoarea indumnezeirii firii umane si a participarii trupului nostru trecator la bunatatile vesnice care sunt mai presus de fire. Un argument al importantei care i s-a dat de-a lungul istoriei acestei sarbatori este si faptul ca prima icoana realizata de apostoli a fost aceea a Schimbarii la Fata.
Inainte chiar de a implini mantuirea noastra prin Jertfa si Invierea Sa, Mantuitorul le-a aratat ucenicilor Sai ca scopul Intruparii Sale in lume este sa aduca pe tot omul la cunoasterea lui Dumnezeu, la vederea slavei Lui necreate si, prin aceasta, la dobandirea vietii vesnice, la indumnezeire.

 

Sarbatoarea Schimbarea la Fata a Domnului - scurt istoric

Sarbatoarea Shimbarii la Fata a Domnului dateaza de la inceputul secolului al IV-lea, cand Sfanta Imparateasa Elena zideste o biserica pe Muntele Tabor. Aceasta sarbatoare incepe sa fie mentionata in documente din prima jumatate a secolului al V-lea. In Apus, sarbatoarea Schimbarii la Fata s-a generalizat mai tarziu, prin hotararea luata de papa Calist III ca multumire pentru biruinta crestinilor asupra turcilor la Belgrad, in anul 1456.

 

Schimbarea la fata a Domnului - icoana

Icoana Schimbarii la Fata a Domnului are in centru pe Mantuitorul Iisus Hristos, invesmantat in alb. Este inconjurat de un fond inchis la culoare, asa-numita mandorla, prezenta si in icoana Invierii. Fata Sa straluceste mai puternic decat soarele, iar hainele ii sunt stralucitoare ca lumina. De-o parte si de alta sunt prezenti Moise si Ilie. La picioarele lui Hristos sunt cazuti, cu fetele la pamant, apostolii Petru, Iacob si Ioan, fiind coplesiti de dezvaluirea slavei dumnezeiesti. Lumina vazuta de Apostoli pe Tabor a fost insasi slava Dumnezeirii pe care o vor contempla sfintii in viata viitoare. Dar care sunt persoanele, simbolurile, sensurile si semnificatiile icoanei Schimbarea la Fata a Domnului?

 

Icoana Schimbarii la Fata este prima icoana pe care trebuie sa o faca un iconar.

Asadar, potrivit Traditiei, prima icoana pe care trebuie sa o realizeze un iconograf este icoana Schimbarii la Fata a Domnului. Zugravul cere prin aceasta realizare ca Hristos sa straluceasca in inima lui, lumina Slavei Sale negraite, descoperita Apostolilor pe Tabor. Avand datoria de a vesti prin imagine tainele lui Hristos, el trebuie sa se asemene Apostolilor care au trait minunea Schimbarii la Fata. Intr-un manuscris din Muntele Athos, i se cerea zugravului sa se roage cu lacrimi ca Dumnezeu sa-i patrunda in suflet si sa mearga la preot ca acesta sa se roage pentru el si sa-i citeasca troparul Schimbarii la Fata.

 

Schimbarea la Fata - dezlegare la peste

Desi ne aflam in postul Adormirii Maicii Domnului, Biserica a randuit ca pe 6 august, de sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului, sa se faca dezlegare la peste pentru bucuria praznicului.

Exista obiceiul ca in aceasta zi sa se faca pomenire generala a celor trecuti la cele vesnice (Biserica Rusa). In unele zone, de sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului se aduc la biserica struguri, care se impart credinciosilor.

Afla mai multe obiceiuri, datini, traditii si superstitii de Sarbatoarea Schimbarii la Fata ...

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: