Interferente.ro Cultura Personalitati Salvador Dali viata si mistere

Miercuri, 01 Ianuarie 2014 19:03

Salvador Dali - viata si mistere

 

Va reusi cineva vreodata sa dezlege taina vietii lui Salvador Dali – renuntarea la cei mai apropiati, la idolatrizarea televiziunii si a celor multi? Se pare ca dezlegarea acestei enigme sta in aforismul: «Omul este ceea ce nu se stie despre el». E greu sa-ti inchipui omenirea fara Dali, dar si pe Dali in afara ei. Iata cateva mistere si informatii inedite si mai putin cunoscute din viata lui Salvador Dali.

 

Lumea – Omenirea si Dali se afla in fata unei noi cerinte – pretentii unii fata de altii dupa o perioada de tacere. Si anume – lumea ar vrea sa cunoasca cartile de arta ale artistului Dali – scriitorul – iar Dali vrea s-o incunostiinteze ca el este inainte de toate un ganditor, filozof-eseist si ca genialitatea sa in pictura este numai o latura a personalitatii sale. In sfarsit – se spune – Dali si lumea se afla acum pe aceeasi lungime de unda.

Dovada ca dorintele lui Dali si ale omenirii – chiar si pentru putin timp – au concis este expozitia deschisa in galeriile Canha de Barcelona din centrul Madridului (Titlul «Dali si cartile», o colectie de 200 de documente si 300 de ilustratii). Creatia literara a lui Dali este alcatuita (credeti sau nu) din mai mult de 3.000 pagini. Iata, Dali nu este numai un pictor productiv, ci si un scriitor de temut. Argumente in favoarea acestei afirmatii sunt vitrinele cu carti.

N-ati stiut desigur ca Dali este autorul cartilor «Viata tainica», «Fata ascunsa» si al altora. Dali n-ar fi Dali daca n-ar sugera perceptii, solutii. Una dintre acestea este cartea de retete pentru viata vesnica.

Explicand fenomenul Dali – ca scriitor – directorul Muzeului Canha de Barcelona spunea: «Cand Salvador Dali picteaza isi umple tablourile cu literatura – cand face literatura intrebuinteaza motive si idei complet vizualizate».

Corpul rafaelic explodat al lui Salvador Dali vrea sa exprime, printre altele, si cedarea conditiei fizico-psihice umane sub asaltul stresului de tot felul.

 

E mai putin cunoscut faptul ca intr-o anumita perioada a vietii sale de creator, Dali, pe langa pictura si literatura, a facut si ziaristica – a editat ziarul «Dali-News – Noutati a la Dali», tiparit timp de 40 de ani la New York.

In ziarul «Stadium» Dali a scris scurte teme despre Velasquez, Goya, Michelangelo, El Greco, s.a. Ca scriitor, inca din frageda tinerete, Dali n-a fugit nici de polemica. Intr-un interviu pentru Paris Match, aparut dupa ruptura cu lumea, Dali explica relatia sa cu Picasso: «El mi-a fost un adevarat tata. M-a hranit, mi-a dat pozitie sociala, mi-a imprumutat bani ca sa calatoresc in America, pe care nu i-am restituit in intregime. Mergeam sa-l vad de doua ori pe luna, cand locuia pe strada La Boesa. Imi recita poeziile sale foarte frumoase. Era in timpul perioadei cubiste. A urmat o perioada in care nu ne-am mai vazut, dar in fiecare an, in acelasi anotimp, ii trimiteam cate o carte postala, una din acelea infatisand o dansatoare spaniola – invariabil cu acelasi continut: “In iulie – nici frumoasele, nici prietenii!” »

E mai putin cunoscut faptul ca Dali, impreuna cu G. Lorca, a scris o opera cu titlul (in stilul sau scurt si nu neaparat pretios) «Sa fii Zeus». Opera este scrisa in limba franceza. A doua premiera a avut loc la Barcelona.

 

Afla mai multe informatii despre Salvador Dali, unul din cei mai cunoscuti pictori spanioli, un geniu ingenuu …


Related news items:
Newer news items:
Older news items: