Interferente.ro Cultura Religie Rugaciunea Domnului si explicarea rugii Domnului

Luni, 27 Octombrie 2014 01:29

Rugaciunea Domnului si explicarea rugii Domnului

Rugaciunea Domnului si explicarea rugii DomnuluiIn vremea aceea, dupa ce Iisus Hristos isi ispravise rugaciunea, unul din ucenicii sai ii zise:

“- Doamne, invata-ne si pe noi, cum sa ne rugam!”

“Tatal nostru, carele esti in ceruri, sfinteasca-se numele Tau! Vie imparatie Ta! Fa voia Ta, precum in cer asa si pre pamant! Painea noastra cea spre fiinta, da-ne-o noua astazi! Si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri! Si nu ne duce pe noi in ispita. Ci ne izbaveste de cel viclean! Ca a ta este imparatia si puterea si marirea in vecii vecilor, Amin!”

RugaciuneaTatal nostru” se mai cheama si “Rugaciunea Domnului”, deoarece ne-a dat-o Iisus Hristos.

Cand crestinul spune cuvintele “Tatal nostru, carele esti in ceruri”, el cheama pe Dumnezeu in ajutorul sau, ca sa-i asculte ruga.

1.      “Sfinteasca-se numele Tau”. Omul sfinteste numele lui Dumnezeu: daca isi lumineaza mintea prin scoala, daca face fapte bune, daca se poarta bine cu semenii sai.

2.      “Vie imparatia Ta”. Prin aceste vorbe, crestinul se roaga lui Dumnezeu, ca intre oameni sa fie iubire, pace si dreptate, asa cum este in imparatia cereasca, astfel incat religia crestina sa se intinda peste tot pamantul.

3.      “Fa voia Ta, precum in cer asa si pre pamant!”. Ma rog lui Dumnezeu, ca sa indepliesc voia Lui, asa cum o indeplinesc ingerii in cer, adica sa fac bine si sa fug de rele.

4.      “Painea noastra cea spre fiinta, da-ne-o noua astazi!”. Prin aceste cuvinte cerem de la Dumnezeu, hrana pentru corp si pentru suflet. Pentru corp cerem sanatate, putere de munca, ploaie si caldura la timp, ca sa creasca holdele, in timp ce pentru suflet cerem putere de a invata carte. “Cine are carte, are parte.”

5.      “Si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri!”. Omul cel mai de treaba face greseli, cu voia sau fara voia lui. De aceea, e dator sa ceara iertare de la Dumnezeu. Ca sa ne asculta insa bunul Dumnezeu, trebuie sa iertam si noi pe cei ce ne-au gresit.

6.      “Si nu ne duce pe noi in ispita.” Cer de la Dumnezeu sa ma fereasca de oamenii rai si de patimile care indeamna pe om spre fapte rele.

7.      “Ci ne izbaveste de cel viclean!” ma rog lui Dumnezeu sa ma fereasca de foc, de inec, de foamete, de razboi, de boli, de manie, de lene si de minciuni.

Rugaciunea domneasca cuprinde, asadar, 7 cereri. Iisuse Hristoase da-ne pace. Doamne ajuta si toate cele bune!