Interferente.ro Lifestyle Retete Retete de pasca

Duminică, 19 Februarie 2012 04:00

Retete de pasca

 

Pasca este un preparat delicios si usor de gatit. Va prezentam cateva retete de pasca, ingredientele necesare pentru aluat si umplutura, precum si modul de preparare. Pofta buna!

 

 

Pasca cu branza

 

Ingrediente pentru aluat

3 oua
o cana de lapte
500 gr faina
drojdie uscata
100 ml ulei
esenta de rom

coaja de lamaie
100 gr zahar


Ingrediente pentru umplutura
750 gr branza de vaci sarata
100 gr unt
200 ml smantana
50 gr gris
50 gr faina
200 gr zahar
5 oua
100 gr stafide
30 ml de rom
coaja rasa de portocala sau lamaie

 

Mod de preparare

Intr-o cratita unsa cu unt sau cu margarina se pune o foaie de aluat cu grosimea de 2 cm, iar pe margini se asaza o cununa din suvite de aluat impletit.
Se fac 4 suvite de grosimea unui creion, care se prind la un capat si se impletesc, incrucisandu-se alternativ doua cate doua.
In spatiul din mijloc se pune umplutura. Se freaca branza intr-un castron pana cand se omogenizeaza ca o crema, dupa care se adauga galbenusurile, untul topit, smantana, grisul, faina, coaja de portocala rasa si stafidele (tinute initial in rom sau lapte).
Se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul, o lingura de rom pana la omogenizare, iar cand compozitia s-a intarit se pune peste branza, amestecand usor cu telul sau prin rasturnare.
Aluatul se preseaza cu mana lateral, inalt pe marginile tavii, iar la mijloc se pune crema, care se niveleaza. Se asaza deasupra un gratar din aluat, se unge cu ou pentru luciu si se da la cuptor!

 

 

Pasca cu ciocolata

 

Ingrediente pentru aluat

500 gr faina
125 gr zahar
50 gr unt
2 linguri ulei
250 ml lapte aproximativ
3 oua
1 lingura rom
esenta de vanilie

drojdie
sare

 

Ingrediente pentru umplutura
50 gr cacao
100 gr ciocolata
2 linguri faina
4 oua
esenta de vanilie
3 linguri lapte
100 gr unt
100 gr migdale
3 linguri smantana

 

Mod de preparare

Se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut si putin zahar. Se oparesc 3-4 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand sa nu faca cocolose. Dupa ce s-a racorit, se amesteca cu drojdia, se acopera si se lasa la crescut. Intre timp, se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi cu zaharul, pana se transforma intr-o crema spumoasa. Cand drojdia cu faina au crescut, se toarna peste restul de faina si se amesteca adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma. Se framanta pana face basicute, aducand aluatul de pe margini in centru si adaugandu-se treptat uleiul, romul si untul topit cald.

Se aduna aluatul, se presara cu faina, se acopera cu un servet si se las ala dospit.

Dupa ce a crescut suficient, aluatul se imparte odata in 2 jumatati si una din jumatati in 3 bucati. Din prima jumatate se intinde o foaie rotunda de circa 0,5 cm grosime, de marimea formei rotunde in care se va coace. Se unge forma cu unt si se asaza foaia de aluat pe fundul acesteia.

Din jumatatea de aluat care a fost impartita in 3, se iau 2 bucati si se fac pe masa de aluat suluri de grosimea creionului, care se impletesc si se aseaza de jur imprejur, lipite de marginea tavii, apasand capetele, ca sa se uneasca intre ele. Se lasa sa creasca. Din bucata 3 de aluat se fac la fel mai multe suluri, care se pun ca o retea peste umplutura de pasca cu ciocolata.

Pentru umplutura de ciocolata, se bat ouale cu zaharul, se pune pe foc si se adauga faina, ciocolata topita, cacao, vanilia, laptele treptat si se bate pana se ingroasa compozitia. Se ia de pe foc, se raceste si se amesteca cu smantana si untul. Se toarna peste aluat, se presara migdalele maruntite, se unge cu putin albus si se lasa la copt aproximativ 40 minute.

 

 

Pasca cu smantana

 

Ingrediente pentru aluat

150 gr unt

200 gr faina

70 gr zahar

2 galbenusuri

zahar vanilat

coaja de la o lamaie

 

Ingrediente pentru umplutura

1 kg smantana grasa

10 galbenusuri

8 albusuri batute spuma

3 linguri gris

esenta de vanilie si de lamaie

250 gr zahar

 

Mod de preparare

Din ingredientele mai sus mentionate pentru aluat facem o coca si o framantam, dupa care intindem aluatul pe o tava cu perete detasabil, prealabil unsa cu unt si tapetata cu faina. Aluatul trebuie sa fie intins si pe peretii tavii.

Pntru umplutura, galbenusurile se bat cu zaharul si aromele, pana devin cremoase, apoi se aduna smantana, faina, grisul, iar la final albusurile batute spuma. Se toarna umplutura peste aluatul intins si se da la cuptor.

 

 

Pasca fara aluat

 

Ingrediente

800 gr branza de vaci
5 linguri faina
1 plic praf de budinca de vanilie
o lingurita praf de copt stins cu lamaie
200 ml smantana grasa
5 oua
12 linguri zahar

coaja de lamaie

zahar vanilat
100 gr stafide

 

Mod de preparare

Se amesteca branza, zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie, praful de budinca (nepreparata), smantana, galbenusurile de ou, albusurile batute spuma si la sfarsit se adauga stafidele. Se unge tava cu unt, se tapeteaza cu faina, se toarna compozitia si se baga la cuptor.

 

 

Pasca Mascarpone Italiana

 

Ingrediente

125 gr zahar

5 oua

1 lingura amidon

1 kg capsune

1 lingura zahar

250 gr faina

coaja rasa de lamaie

sare

150 gr margarina clasica

200 gr suc de lamaie Mascarpone

 

Mod de preparare

Se amesteca faina, zaharul, coaja de lamaie si sarea. Se rade deasupra margarina fulgi si se toarna 4 linguri de apa rece, dupa care se amesteca totul din nou cu furculita. Aluatul se preseaza cu mainile, formandu-se o bila, care se infasoara intr-o folie si se baga in frigider circa jumatate de ora. Se paseaza jumatate din capsuni, se amesteca cu amidonul, ouale, zaharul si crema Mascarpone.
Se incinge cuptorul, se unge cu grasime o forma rotunda, se pune aluatul la cuptor. Se pastreaza putin aluat pentru ornare, cu furculita formandu-se frunzulite decorative si o margine creponata. Piureul de fructe de aseaza in forma si se garniseste cu marginea decorativa, cu frunzulite, se da la cuptor circa jumatate de ora, dupa care se scoate din cuptor si se orneaza cu restul de capsuni taiate felii.

 

 

Pasca moldoveneasca cu cas

Ingrediente

5 oua

aluat de cozonac

½ kg cas de oaie

 

Mod de preparare

Pentru umplutura, se rade casul pe razatoarea mica si se amesteca bine cu galbenusurile.
Se imparte aluatul in 3 bucati, iar dintr-o bucata se face o foaie rotunda care se intinde in tava unsa cu unt. Din alta bucata de aluat se fac 2 suluri lungi care se impletesc si se face un colacel, care se pune pe prima foaie. Se pune umplutura in interiorul colacului, iar pe deasupra se pun alte 2 suluri rasucite, preparate intre timp din bucata 3 de aluat, in forma de cruce. Se unge aluatul cu galbenusul ramas, apoi se da la foc potrivit in cuptor.

  


Related news items:
Newer news items:
Older news items: