Interferente.ro Lifestyle Retete Retete de cozonac moldovenesc

Duminică, 25 Martie 2012 05:00

Retete de cozonac moldovenesc

 

Cozonacii nu sunt usor de preparat, insa gustul lor este unul deosebit. Cu atat mai deosebit este gustul cozonacului moldovenesc. Majoritatea pastram traditia si, mai ales la evenimente si sarbatori - Paste, Craciun, etc., pregatim mese gustoase si preparam cozonaci. Va prezentam cateva retete de cozonaci moldovenesti (ingredientele necesare si modul de preparare pas cu pas pentru fiecare reteta de cozonac).

 

 

Cozonac moldovenesc

 

Ingrediente

500 gr faina

175 ml lapte

200 gr zahar

7 galbenusuri

60 gr smantana

100 gr unt

50 gr untura de porc

esenta de rom si de vanilie

coaja rasa de lamaie sau portocala

sare

1 ou batut

nuci

1 albus de ou

40 gr drojdie

50 gr stafide

 

Mod de preparare

Se face o maia cu drojdia, 2 linguri faina si putin lapte, apoi se lasa la crescut.

Se fierbe restul de lapte si se opareste jumatate din faina ramasa. De asemenea, se freaca spuma galbenusurile cu zaharul, romul si esenta de vanilie, apoi se amesteca cu maiaua, faina si coaja de lamaie.

Se framanta bine si cand incepe sa se desfaca de pe mana si aluatul sa aiba basicute, se adauga smantana si untul amestecat cu untura, putin cate putin, cate o lingurita. Se framanta in continuare pana se incorporeaza toata grasimea. Se dauaga stafidele si se lasa la dospit. Se pune apoi aluatul pe planseta presarata cu faina, se umple cu miez de nuca amestecat cu zahar si un albus de ou, dupa care il rulam, ii dam forma unui cozonac si il asezam in forme inalte tapetate cu unt si faina. Cozonacii pot fi decorati cu miez de nuca si ii ungem cu un ou batut pentru a le da luciu. Se dau la cuptor, la foc potrivit.

 

 

Cozonaci moldovenesti

 

Ingrediente pentru aluat

1 kg faina

12 oua

220 gr unt

320 ml lapte

drojdie

300 gr zahar

esenta de vanilie

zahar vanilat

50 ml rom

sare

coaja de lamaie sau portocala

40 gr ulei

 

Ingrediente pentru umplutura

50 gr stafide

300 gr nuca macinata

250 gr zahar

zahar vanilat

100 ml lapte

2 linguri cacao


Mod de preparare

Se prepara o maia din  2 linguri de faina care se pun intr-un castron si se oparesc cu cateva linguri de lapte fierbinte, batute pana se obtine o pasta cremoasa, dupa care se tine la cald.

Separat, se inmoate separat drojdia in lapte caldut, in care adaugam putin zahar si o lingura de faina. Se lasa la caldura. Dupa ce drojdia a crescut, se amesteca cu compozitia de maia pastrata la cald. Se bate bine si se pune din nou totul la crescut.

Intre timp, se bat 10 galbenusuri cu jumatate din cantitatea de zahar si sare, pana se obtine o crema de oua cu granulele de sare si zahar topite.

Cand maiaua a crescut, se pune in vas cu faina si compozitia de mai sus (galbenusurile batute), 6 albusuri, apoi untul topit, romul, coaja de lamaie si portocala, restul de lapte caldut care a fost fiert cu vanilia si cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Acest amestec trebuie framantat bine, pana face basicute. 

Se pune vasul cu aluatul la dospit, la loc cald, timp in care vom face umplutura.

Se pune la foc o craticioara cu lapte in care vom topi zaharul si zaharul vanilat. Se adauga nuca in lapte si o oparim. La final, se adauga cele 2 linguri de cacao si stafidele. Se bate restul de albusuri si se amesteca spuma obtinuta cu restul ingredientelor de umplutura.

Dupa ce aluatul a dospit, se imparte coca in 2 parti. Se intinde din fiecare jumatate cate o foaie pe care se pune jumatate din amestecul de umplutura. Nu intindem implutura pana la marginea foii pentru a putea sa o rulam mai apoi.

Se ruleaza cei 2 cozonaci si se pun in tavi unse bine cu ulei pe interior. Se ung cozonacii la suprafata cu cele 2 galbenusuri ramase, batute cu zahar si putina sare. Lasam o vreme cozonacii la dospit, apoi se dau la cuptor.

 

 

Cozonac moldovenesc cu diverse arome si fructe

 

Ingrediente pentru aluat

1 kg faina

300 gr zahar

5 oua

200 gr unt

500 ml lapte

sare

arome

 

Ingrediente pentru umplutura

miez de nuca, mac, rahat, cacao, stafide


Mod de preparare

Se prepara maiaua din putina faina, drojdie, lapte si o lingura de zahar. Dupa dospirea maielei se adauga galbenusurile amestecate cu zaharul, sarea si aromele, laptele, faina. Treptat, se inglobeaza untul topit. Aluatul se lasa la crescut dupa care se imparte, se modeleaza, se adauga umplutura, se aseaza in forme si si se lasa iar la crescut. Se da la cuptor.

 

 

Cozonac moldovenesc cu nuca

 

Ingrediente

2 kg faina

drojdie
600 ml lapte
750 gr zahar
15 oua
1 kg miez de nuca
100 gr unt
100 ml ulei
zahar vanilinat
esenta de rom
sare
lamie rasa
cacao


Mod de preparare

Pentru a pregati maiaua, in vasul mare punem 250 gr zahar si 150 gr drojdie si amestecam. Se adauga laptele caldut, apoi 500 gr faina. Se amesteca, se acopera vasul si se lasa la dospit jumatate de ora.

Pentru  pregati aluatul, in 2 vase mici separam galbenusul de albus la 14 oua. Peste galbenusuri punem 250 g. zahar, 2 pachete de zahar vanilat, esenta de rom, lamiie rasa, sare. Se freaca totul pana se obtine o pasta omogena. Se adauga 100 ml ulei si 100 gr unt incalzit putin si se amesteca pana se incorporeaza totul.
Combinam galbenusurile si celelalte ingrediente cu maiaua, dupa care adaugam 1,4 kg faina.
Framantam aluatul bine de tot, pana face basicute, acoperim vasul si il punem la crescut.

Intre timp, pregatim umplutura. Luam nuca macinata, adaugam 250 gr zahar, cacao, zahar vanilat, esenta rom si amestecam totul foarte bine. Se bat spuma albusurile celor 14 oua si se moaie miezul de nuca cu spuma de albus sa poata fi intinsa umplutura pe foaia de aluat. Spargem oul ramas, adaugam esenta de rom si zaharul vanilat si batem bine. Cu aceasta compozitie ungem cozonacul inainte de a-l da la cuptor.

 

 

Cozonac moldovenesc cu nuca si cacao

 

Ingrediente pentru aluat

2 kg faina
250 gr ulei
350 gr zahar
100 gr drojdie
8 galbenusuri
2 vanilii
coaja rasa de lamaie
sare
500 ml lapte dulce
500 ml lapte batut
margarina
esenta de rom


Ingrediente pentru umplutura

8 albusuri
zahar
nuca macinata
cacao
esenta rom

 

Mod de preparare

Se opareste faina cu putin lapte fiert si se lasa sa se racoreasca. Se pune un galbenus de ou, putin zahar si drojdia dizolvata in lapte caldut. Se lasa la crescut maiaua. Dupa aceasta, maiaua, faina, zaharul dizolvat in laptele ramas, sarea dizolvata in restul galbenusurilor, laptele batut, mirodeniile, uleiul si margarina se framanta bine pana face basicute si se lasa la dospit.
Se intind foi care se ung cu umplutura obtinuta (albusurile batute spuma se amesteca cu zahar, nuca macinata, cacao si esenta de rom).
Se ruleaza cozonacii, se ung deasupra cu galbenus de ou pentru luciu si sedau la cuptor, la foc moderat.


Cozonac moldovenesc cu nuca, cacao si stafide

 

Ingrediente

2 kg faina

600 ml lapte

200 gr smantana

100 gr unt

300 ml ulei

8 galbenusuri

500 gr zahar

esenta de rom si vanilie

coaja rasa de lamaie

drojdie

sare

250 gr nuca macinata

cacao

stafide inmuiate in rom

 

Mod de preparare

Se pune toata faina intr-un lighean, iar la mijloc se face maiaua: se dizolva drojdia in lapte si se amesteca cu jumatate din faina. Cand maiaua a crescut, se adauga celelalte ingrediente (se topeste zaharul in putin lapte, iar in galbenusuri se pune toate aromele si sarea). Se adauga apoi smantana si untul si incepem framantatul, turnand cate putin ulei. Se lasa la crescut, timp in care se pregateste umplutura.

Se bat albusurile cu zahar (8 albusuri si 8-10 linguri de zahar), se adauga nuca macinata, cacao, esenta de vanilie si de rom, coaja de lamaie si stafidele inmuiata in rom.

Umplem apoi cozonacii si se dau la cuptor, la foc moderat.

 

 

Cozonac moldovenesc cu nuca si rahat

Ingrediente pentru aluat

1 kg faina

½ l lapte

4-5 oua

150 gr zahar

150 gr unt sau margarina

50 ml ulei

drojdie

zahar vanilat

sare

Ingrediente pentru umplutura

400 gr nuci macinate

200 gr rahat

200 gr zahar

esenta de rom

5 albusuri

 zahar vanilat

Mod de preparare

Se dizolva drojdia si o lingura de zahar in 200 ml lapte caldut. Se amesteca cu 2 linguri faina si se lasa la cald aproximativ 30 minute la dospit. In faina cernuta se pune aluatul dospit, se adauga galbenusurile batute spuma si se framanta bine. Impaturim ridicand aluatul de pe margini spre mijloc. Acoperim si punem la dospit aluatul intr-un loc cald.
Intre timp, vom pregati umplutura pentru cozonac: se amesteca nuca si zaharul, esenta de rom, zaharul vanilat si se adauga cate putin din albusurile batute spuma pana cand devine o crema uniforma. Se intinde o foaie de aluat mai groasa, se pune nuca si bucatele de rahat si le rulam. Asezam cozonacul intr-o forma unsa si-l lasam la crescut. Se unge cozonacul cu ou si-l dam la cuptor.


Cozonaci moldovenesti pufosi

Ingrediente pentru aluat

1 kg faina
10 oua
220 gr unt
320 ml lapte
drojdie proaspata
300 gr zahar
esenta de vanilie si rom
sare
coaja de lamaie si portocala

ulei

Ingrediente pentru umplutura

200 gr nuca
200 gr zahar
100 gr cacao
esenta de rom
scortisoara
lapte


Mod de preparare
Pentru umplutura, nuca macinata se amesteca impreuna cu zaharul si cacao, esenta si scortisoara, apoi se opareste cu lapte. Se pune lapte pana se obtine consistenta dorita.
Pentru maia, cele 60 gr faina se oparesc cu 100 ml lapte si se bat pana devine ca o pasta moale. Separat, se inmoaie drojdia cu putin lapte, 1 lingurita de zahar, 1 lingurita faina si se amesteca bine, apoi se lasa la crescut. Dupa aceasta, se amesteca cu compozitia de maia pastrata la cald, se bate bine, apoi se pun din nou la crescut.
Intre timp, se bat galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar si sarea pana cand compozitia devine ca o crema.
Cand maiaua a crescut se pune in vas cu faina, crema de galbenusuri, untul topit, esentele, coaja de lamaie si portocala, restul de lapte caldut in care am topit cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Aceste amestec se framanta bine pana face basicute si se lasa la crescut.
Cand aluatul a crescut bine se iau bucati, se intind putin pe masa unsa cu ulei, se unge cu umplutura de nuci. Se ruleaza, se pune in tava de cozonac, se lasa sa creasca bine, se unge cu galbenus desfacut cu putin lapte si se da la cuptor.

 

Pofta buna!


Related news items:
Newer news items:
Older news items: