Interferente.ro Sanatate Tratamente Respectati ora medicamentelor

Miercuri, 17 Ianuarie 2018 00:16

Respectati ora medicamentelor

Respectati ora medicamentelorCronobiologia a demonstrat ca eficienta medicamentelor depinde de ora la care le luam. In cele ce urmeaza dorim sa va oferim un mic indreptat pentru diferite boli si afectiuni ori neplaceri de sanatate.

Astmul nocturn

In cazul cand tratamentul consta in administrarea cu medicamente pe baza de cortizon, ingerarea sau inhalarea lor trebuie sa aiba loc dimineata sau la pranz, dar niciodata seara. In schimb, teofilina, rpescrisa si ea impotriva astmului, trebuie luata seara, pentru ca noaptea eficienta ei este sporita.

Reumatismul

Diferitele boli reumatismale nu evolueaza identic in functe de momentele zilei. Artrita reumatoida provoaca dureri dimineata, criza de guta da dureri care apar noaptea si dispar dimineata, atroza, boala cronica, se manifesta mai ales seara. In ce priveste spondilartrita anchilozanta, “varfurile” de durere se situeaza dimineata intre 9 si 12, si seara intre 18 si 21. Toate aceste boli se trateaza prin administrarea de corticoizi. Aceste medicamente sunt mai bine tolerate daca se iau dimineata si la pranz.

Rinita alergica

In 60% din cazuri, onstructiile nazale se produc dimineata, foarte devreme. Rinita alergica se trateaza cu medicamente antihastiminice, care trebuie luate seara.

Hipertensiunea arteriala

In general, tensiunea arteriala e joaca la mijlocul noptii. Apoi incep sa creasca, pentru a-si atinge varful spre finele diminetii, si ramane asa pana la finele seii. Apoi, incepe sa scada. Drept urmare, medicamentele blocante trebuie luate dimineata, noaptea fiind inactive. In schimb, anumite diuretice trebuie administrate seama.

Probleme dentare

Daca urmeaza sa suportati o interventie dentara care necesita anestezie locala, duceti-va la stomatolog la orele 15. Anestezia va dura de 3-4 ori mai mult. Sfatul e valabil si pentru anesteziile generale.