Interferente.ro Sanatate Ghid de prim ajutor Recomandari si sfaturi de prim ajutor pentru deplasare pe munte

Marţi, 10 Decembrie 2013 18:46

Recomandari si sfaturi de prim ajutor

pentru deplasare pe munte

Iata cateva recomandari si sfaturi de prim ajutor, lucruri pe care ar trebui sa le stii pentru deplasarea pe munte, astfel incat aceasta sa fie o reusita, cu sanse de relaxare.

Baile de soare trebuie facute cu grija. Razele ultraviolete si infrarosii sunt foarte puternice, pe munte, la inaltime, dimineata si dupa ceata, uneori pe zapada, chiar in timpul cetii. Expunerea nerationala la soare da arsuri si complicatii mari: stare generala proasta, frison, lesin, imposibilitate de deplasare si de purtare a rucsacului.

Acordati atentie la primul ajutor acordat celui in suferinta – transportarea la umbra, asezarea lui culcat cu capul si umerii mai sus decat coprul. Se va stropi usor cu apa rece. Se pun comprese reci pe cap, dar nu cu gheata, frictiuni racoritoare la incheieturi cu alcool, otet aromatic. Apoi este transportat la adapost unde se fac frictiuni, i se unge pielea inrosita (eritem) cu unguente.

Atentie la baile cu apa de rau sau lac. Normal temperatura apei ar avea 17-18ºC. Baia nu se face imediat dupa masa si nici dupa eforturi fizice deosebite. La fel dupa transpiratii abundente. Pauza de 20-30 de minute se impune. Pot sa apara frisoanele. In plus, apa rece poate actiona asupra muschilor de la gambe sau coapse supraincalziti, ducand la ruperea lor, la blocare musculara, ceea ce fac eimposibila deplasarea.

Pentru a preveni degeraturile este necesar ca partile periferice sa fie aparate de frig. Astfel, degetele de la picior, mana, unghiile, nasul trebuie ferite de actiunea frigului.

Picioarele vor fi protejate prin ciorapi uscati, eventual invelirea in ziare si apoi introducerea in bocanc. In maini trebuie sa aveti manusi cu cinci degete, introduse in manusi cu un deget. Nasul va fi protejat cu un unguent, iar lobul urechilor cu o banda de lana sau o caciula de lana, peste care se trage gluga de vant.

Se recomanda o unsoare – doua parti camfor si o parte glicerina, cu care se ung partile expuse la degeraturi.

Accidentele provocate de trasnet sunt rare, dar posibile. De aceea se vor preveni, neexpunandu-ne sub copaci, abandonand obiectele ce au fier mult, cum ar fi umbrele, stalpii de metal ai cortului, etc., in cazul unei furtuni cu descarcari electrice. Cel mai bun loc de refugiu e la adapostul unei grote.

Carceii apar in timpul efortului muscular prelungit, in timpul repausului sau chiar al mersului. Survin la muschii gambei sau ai podului piciorului. Se va masa lent regiunea chiar si dupa ce carcelul a disparut. Se va lua calciu prin alimente sau pastile. Alimentul bogat in calciu este laptele si derivatele sale.

Ca medicamente, se ia clorocalcin sau pastile de calciu. Evitati eforturile mari in zilele urmatoare.

Iata si o notiune de prim ajutor: Cum se confectioneaza o targa, necesara de multe ori la accidentati grav, pana la venirea Salvamontului? Confectionare:

din doua bete drepte care se baga printre manecile a doua hanorace;

din doua bete pe care se trece in romb o patura,colturile rombului fiind prinse cu ace de siguranta, pe care orice turist trebuie sa le aiba in buzunarul rucsacului sau.

Un ultim sfat – Igiena nu poate lipsi nici un moment din viata turistului care merge pe munte si oricum a preintampina eventualele necazuri este cu mult mai usor decat a le inlatura consecintele.

Te-ar putea interesa si articolul Recomandari de igiena privind mersul pe munte.