Interferente.ro Sanatate Ghid de prim ajutor Primul ajutor in caz de hemoragie

Miercuri, 25 Martie 2015 01:32

Primul ajutor in caz de hemoragie

Primul ajutor in caz de hemoragieHemoragia este pierderea de sange cauzata de ruperea unui vas sanguin.

Dupa locul unde se produce, deosebim: hemoragie externa (la exteriorul corpului) si hemoragia interna (in interiorul corpului – torace, abdomen, craniu etc.).

Dupa felul vasului lezat, hemoragia poate fi: arteriala, venoasa si capilara. Dintre acetsea, cele mai periculoase sunt hemoragiile arteriale, prin care se scurge intr-un timp scurt o mare cantitate de sange. Hemoragiile externe pot fi oprite prin apasare cu degetul si prin  apasarea garoului. Pentru oprirea hemoragiei externe prin apasare cu degetul (compresiune digitala), trebuie sa procedati conform procedurii ce o prezentam in continuare.

Inveliti degetul intr-un pansament curat pe care il aplicati direct pe rana, apasand pana se opreste scurgerea sangelui. Daca in rana exista un corp strain, pe care nu aveti voie sa-l indepartati, si nu putem opri hemoragia prin comprimare directa pe rana, folositi alt procedeu: cautati punctul unde artera lezata paote fi presata pe os, si apasand cu degetul, obtineti oprirea hemoragiei. Evident, e nevoie sa cunoasteti punctele in care, apasand pe os, se poate obtine oprirea hemoragiei. Tot prin apasare cu degetul se poate opri si hemoragia nazala, care apare destul de frecvent in jocurile neatente ale unor copii.

Garoul este un tub de cauciuc pe care il aplicam in hemoragiile membelor, deasupra cotului sau a genunchiului, la distanta de rana: prin strangerea treptata se opreste hemoragia. El poate fi improvizat dintr-un tub de cauciuc, o camera de bicicleta, o curea, o cravata, o fata de tifon etc.

De indata ce hemoragia inceteaza, pansati rana si prindeti un biletel in care se scrie ora si minutul garoului. Acesta poate fi mentinut maximum o ora si jumatate, intrucat oprirea sangelui in zona afectata produce paralizarea sau chiar gongrenarea membrului respectiv (gongrenare - modificare a unor tesuturi sau organe datorita suprimarii circulatei arteriale). Spre a preveni aceasta complicatie, la fiecare 15-20 de minute se desface garoul pentru moment, lasand sangele sa circule la membrul lezat. Accidentatul trebuie transportat la cel mai apropiat spital.