Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Prevenirea imbolnavirilor cardiovasculare

Duminică, 05 Octombrie 2014 01:05

Prevenirea imbolnavirilor cardiovasculare

Inima si vasele sanguine se pot imbolnavi, ca orice alt organ. De aceea, trebuie sa stim cum sa preintampinam acest lucru. Intre bolile inimii si ale vaselor sanguine, mai frecvente, mentionam, cardita reumatismala, infarctul miocardic, arterioscleroza si hipertensiunea.Inima si vasele sanguine se pot imbolnavi, ca orice alt organ. De aceea, trebuie sa stim cum sa preintampinam acest lucru. Intre bolile inimii si ale vaselor sanguine, mai frecvente, mentionam, cardita reumatismala, infarctul miocardic, arterioscleroza si hipertensiunea.

Cardita reumatismala este o boala cronica, care consta intr-o inflamatie a miocardului si apare obisnuit in boala reumatismala. Boala incepe, de obicei, in copilarie si adolescenta, cu o inflamatie a articulatiilor de la picioare sau de la maini, insotita de temperatura, durere, indispozitie. Acestea se vindeca de obicei fara urmari. Dar, concomitent, boala prinde si inima. Netratata corespunzator, boala se araveaza si se poate ajunge la insuficienta cardiaca, cand inima nu mai poate face fata nici solicitarilor neinsemnate. De aceea, medicii spun ca “reumatismul linge articulatiilor si musca inima”.

In declansarea reumatismului cardiac, un rol important il joaca microbii patogeni prezenti in diferite infectii (carii dentare, amigdalite, otite etc.), ce sensibilizeaza organismul si-l predispun la imbolnaviri. Ca factori ce favorizeaza boala se mentioneaza frigul, umezeala, curentii de aer, sedentarismul etc.

Prevenirea carditei reumatismale se face printr-o serie de masuri care privesc atat factorii declansatori (infectii), cat si pe cei favorizanti (umezeala, frigul etc.) cum sunt:

·         controlul medical periodic, cel putin o data pe an, care poate pune boala in evidenta la inceputul ei, tratamentul fiind apoi mai sigur si mai eficient;

·         ducerea unei vieti ordonate, cu un regim alimentar echilibrat, in scopul pastrarii rezervelor energetice ale organismului;

·         evitarea infectiilor prin vaccinare si calirea organismului prin factori naturali (aer, apa, soare); ferirea de umezeala, frig si curenti de aer.

Infarctul miocardic apare de obicei la varste mai inaintate si este deosebit de grav, fiind adesea fatal. El consta in necrozarea (distrugerea) unei portiuni din miocard prin oprirea circulatiei sanguine in teritoriul respectiv. Aceasta are drept consecinta tulburarea grava a capacitatii functionale a inimii.

Arterioscleroza si hipertensiunea sunt, de obicei, legate una de alta. In arterioscelroza peretii arterelor se ingroasa, isi pierd elasticitatea, circulatia ingreunandu-se prin prezenta peretilor mai duri. Aceasta duce la cresterea tensiunii sanguine in artere, deci la hipertensiune. Ina ceasta situatie, miocardul trebuie sa se contracte mai puternic, ajungand la obosirea si slabirea capacitatii normale.

Bolile de inima apar la toate varstele, dar sunt mai frecvente la varsta adulta si la batranete. Ele sunt boli grave, care se vindeca greu, iar unele sunt de-a dreptul incurabile. Tratamentul medicamentos, conduc de medic, vindeca formele incipiente, iar tratamentele chirurgicale pe cord readuc inima in stare de functionare normala. Interventiile chirurgicale de transplant pe inima se inscriu in directia inlocuirii totale a unei inimi distruse, compromise, cu o inima noua, sanatoasa.

Cu toate succesele obtinute de medicina moderna, bolile de inima formeaza inca grupa de boli care dau procentul cel mai ridicat de mortalitate.

Cele mai eficace sunt insa masurile preventive, ferirea de factorii care duc la aceste imbolnaviri, prin care inima si intregul organism isi pastreaza si isi intaresc starea de functionare pana la adanci batranete.

In acest sens, merita sa retinem ca cercetarile arata existenta unui numar redus de boli la adultii care nu fumeaza, care se feresc de a se ingrasa, care efectueaza regulat activitati fizice pe masura capacitatii organismului, se misca mult in aer liber, traiesc o viata ordonata, cu o alternanta rationala intre activitate, odihna si alimentatie.

Ar fi bine de luat in seama si de respectat urmatoarele aspecte:

·         Grija de sanatatea intregului organism previne imbolnavirea inimii si pastrarea capacitatii sale functionale pana la adanci batranete.

·         Petreceti cat mai mult timp in aer liber, practicand diferite jocuri de micare si sportive, gradate ca solicitare, de la efort redus la efort din ce in ce mai mare, care ajuta la antrenarea inimii.

·         Feriti-va de umezeala, frig si curenti de aer, imbracandu-va adecvat, pentru a preveni rinofaringitele si reumatismul, care se pot complica cu imbolnavirea grava a inimii.

·         Supuneti-va regulat (cel putin o data pe an) examenului medical preventiv, tratandu-va eventualele carii dentare sau alte infectii (amigdalite, conjunctivite etc.) si respectand indrumarile primite pentru pastrarea si intarirea sanatatii organismului.

·         Nu fumati si nu consumati alcool, adoptati o alimentatie sanatoasa si un stil echilibrat de viata!