Interferente.ro Sanatate Tratamente Prazul proprietati terapeutice si beneficii

Miercuri, 22 Ianuarie 2014 12:37

Prazul - proprietati terapeutice si beneficii

Prazul nu este doar o leguma apreciata in gastronomie, ci si un declarat dusman al diabetului. Prazul are origine mediteraneana si reprezinta o varietate de usturoi oriental, cu un puternic efect detoxifiant. Este folosit inca din Egiptul Antic atat in alimentatie, cat si ca medicament. Printre altele, diminueaza colesterolul, elimina apa in surplus din tesuturi, fiind o sursa nutritionala importanta prin existenta de: flavonoizi, folati, polifenoli, vitamine (A, B6, C, K), minerale (mangan, fier, seleniu, potasiu, zinc, magneziu), fibre solubile si insolubile etc.

Sa vedem insa care sunt avantajele consumului de praz, care sunt proprietatile terapeutice ale prazului si ce afectiuni trateaza:

Anemie – datorita fierului, prazul te ajuta sa lupti impotriva anemiei si poate fi folosit si de catre copii, vitamina C asigurand absorbtia lui.

Constipatie – prin continutul bogat de celuloza si mucilagiu se asigura o digestie buna si un tranzit intestinal bun. Prazul poate inlocui cu succes ceapa in alimentatie, prin gustul sau aparte.

Laringita, faringita sau bronsita – se taie cateva fire de praz rondele si se pun la fiert pana se obtine o pasta. Se stoarce bine si apoi se amesteca cu o lingura sau doua cu miere. In fiecare zi, se iau trei linguri cu acest preparat.

Guta si reumatism – se face o cura cu suc de praz obtinut prin stoarcerea cu storcatorul electric a firelor de praz. Se beau 2-3 pahare din acest preparat, eventual amestecat cu suc de morcov sau telina. Are un puternic efect depurativ.

Insuficienta renala – se face o cura cu suc de praz care trebuie sa dureze aproximativ o luna de zile.

Diabet – se bea cate un pahar cu vin de praz in fiecare zi.

Paraziti intestinali – se piseaza cateva radacini de praz bine spalate si se amesteca cu lapte. Se bea dimineata cate un pahar.

Purificarea organismului – consumul de praz elimina toxinele, curata colonul.

Furuncule – se pun pe zona afectata cataplasme cu frunze.

Tensiune arteriala – continutul bogat in potasiu favorizeaza diureza ce scade si regleaza tensiunea arteriala.

Sistemul nervos – magneziul, fosforul si acidul folic din praz maresc puterea de concentrare, precum si capacitatea de memorare.

 

Dar, cum se administreaza prazul?

Crud. Prazul poate fi consumat simplu, in salate, crud, fiind foarte bun datorita proprietatilor sale antiseptice.

Fiertura. Prazul se fierbe pana se obtine o pasta, care se consuma dupa ce s-a pus in ea o lingura de miere.

Cataplasme. Se lasa cateva frunze de praz la macerat in putin otet 24 de ore. Se pun pe bataturi si se lasa sa actioneze o noapte intreaga.

Suc. Se da prin storcatorul electric mai mult praz pana se obtine un suc. Se consuma in amestec cu alte sucuri preparate din legume.

Vin. Se taie un fir mai gros de praz si se lasa la macerat intr-un litru de vin o saptamana si jumatate. La final, se filtreaza. Se bea cate un pahar in fiecare dimineata.

Prazul poate fi pastrat la frigider netaiat si nespalat, invelit usor intr-o punga, pentru circa o saptamana sau doua. Gatit, se pastreaza in frigider 2-3 zile fara a se altera. De asemenea, prazul poate fi fiert si inghetat, dar isi pierde destul de mult din proprietati. Sucul de praz nu trebuie tinut mai mult de 48 de ore in frigider deoarece devine toxic.

Prazul poate fi introdus chiar si in alimentatia bebelusului, inca de la 6 luni, cu mentiunea ca poate induce gaze. Daca copilul dvs. are inclinatii spre a face gaze, din experienta altor alimente, ar fi bine sa amanati introducerea prazului in alimentatie. Oricum, puteti discuta cu medicul pediatru.