Miercuri, 22 Ianuarie 2014 12:37 |
Prazul - proprietati terapeutice si beneficiiPrazul nu este doar o leguma apreciata in gastronomie, ci si un declarat dusman al diabetului. Prazul are origine mediteraneana si reprezinta o varietate de usturoi oriental, cu un puternic efect detoxifiant. Este folosit inca din Egiptul Antic atat in alimentatie, cat si ca medicament. Printre altele, diminueaza colesterolul, elimina apa in surplus din tesuturi, fiind o sursa nutritionala importanta prin existenta de: flavonoizi, folati, polifenoli, vitamine (A, B6, C, K), minerale (mangan, fier, seleniu, potasiu, zinc, magneziu), fibre solubile si insolubile etc.Sa vedem insa care sunt avantajele consumului de praz, care sunt proprietatile terapeutice ale prazului si ce afectiuni trateaza:Anemie – datorita fierului, prazul te ajuta sa lupti impotriva anemiei si poate fi folosit si de catre copii, vitamina C asigurand absorbtia lui.Constipatie – prin continutul bogat de celuloza si mucilagiu se asigura o digestie buna si un tranzit intestinal bun. Prazul poate inlocui cu succes ceapa in alimentatie, prin gustul sau aparte.Laringita, faringita sau bronsita – se taie cateva fire de praz rondele si se pun la fiert pana se obtine o pasta. Se stoarce bine si apoi se amesteca cu o lingura sau doua cu miere. In fiecare zi, se iau trei linguri cu acest preparat.Guta si reumatism – se face o cura cu suc de praz obtinut prin stoarcerea cu storcatorul electric a firelor de praz. Se beau 2-3 pahare din acest preparat, eventual amestecat cu suc de morcov sau telina. Are un puternic efect depurativ.Insuficienta renala – se face o cura cu suc de praz care trebuie sa dureze aproximativ o luna de zile.Diabet – se bea cate un pahar cu vin de praz in fiecare zi.Paraziti intestinali – se piseaza cateva radacini de praz bine spalate si se amesteca cu lapte. Se bea dimineata cate un pahar.Purificarea organismului – consumul de praz elimina toxinele, curata colonul.Furuncule – se pun pe zona afectata cataplasme cu frunze.Tensiune arteriala – continutul bogat in potasiu favorizeaza diureza ce scade si regleaza tensiunea arteriala.Sistemul nervos – magneziul, fosforul si acidul folic din praz maresc puterea de concentrare, precum si capacitatea de memorare.Dar, cum se administreaza prazul?Crud. Prazul poate fi consumat simplu, in salate, crud, fiind foarte bun datorita proprietatilor sale antiseptice.Fiertura. Prazul se fierbe pana se obtine o pasta, care se consuma dupa ce s-a pus in ea o lingura de miere.Cataplasme. Se lasa cateva frunze de praz la macerat in putin otet 24 de ore. Se pun pe bataturi si se lasa sa actioneze o noapte intreaga.Suc. Se da prin storcatorul electric mai mult praz pana se obtine un suc. Se consuma in amestec cu alte sucuri preparate din legume.Vin. Se taie un fir mai gros de praz si se lasa la macerat intr-un litru de vin o saptamana si jumatate. La final, se filtreaza. Se bea cate un pahar in fiecare dimineata.Prazul poate fi pastrat la frigider netaiat si nespalat, invelit usor intr-o punga, pentru circa o saptamana sau doua. Gatit, se pastreaza in frigider 2-3 zile fara a se altera. De asemenea, prazul poate fi fiert si inghetat, dar isi pierde destul de mult din proprietati. Sucul de praz nu trebuie tinut mai mult de 48 de ore in frigider deoarece devine toxic.Prazul poate fi introdus chiar si in alimentatia bebelusului, inca de la 6 luni, cu mentiunea ca poate induce gaze. Daca copilul dvs. are inclinatii spre a face gaze, din experienta altor alimente, ar fi bine sa amanati introducerea prazului in alimentatie. Oricum, puteti discuta cu medicul pediatru.
Newer news items:
Older news items:
|
Terapia cu ape minerale carbogazoase in Romania Apele carbogazoase sunt ape bogate in acid carbonic liber (au mai mult de 1500 cm. la litru apa) si sarace in saruri....
Read moreHoroscop Varsator februarie 2015 Afla horoscop Varsator februarie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna februarie 2015 pentru zodia Varsator: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreState cu pacate aspru criticate Va oferim spre lectura poezia “State cu pacate aspru criticate” scrisa de Stelian Filip. Faptul este foarte cunoscut: In echipa 2, de tineret, State V. Ion a dat rebut...
Read moreHoroscop Leu mai 2014 Afla horoscop Leu mai 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna mai 2014 pentru zodia Leu: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreUnde schiem: cele mai bune 12 staţiuni din Alpi Faptul că 12 dintre cele mai renumite şi mai bune staţiuni de schi din Europa au decis să se asocieze într-o organizaţie...
Read moreClimatologie, actiunea terapeutica a luminii si a altitudinii Climatul solar si luminos. Climatul solar si luminos prezinta o mare importanta pentru organismul omului din cauza influentei caldurii si a...
Read moreMos Nicolae - masti model si mod de confectionare 6 decembrie, ziua de Mos Nicolae, se apropie cu pasi repezi. Daca vreti sa faceti o surpriza celor dragi, luati...
Read moreBaletul iubirii Un ins oarecare este cuprins, sa zicem, de o bucurie foarte mare, coplesitoare. Acest sentiment este consumat launtric, in constiinta si ramane “invizibil” pentru cei din jur. Cum poti...
Read moreHoroscop august 2014 pentru toate zodiile Afla horoscop august 2014. Afla previziunile astrologice pentru toate zodiile in luna august 2014: dragoste, cariera, bani si sanatate.
Read moreInvestim in educatie! Vrei o schimbare in educatie? Vrei sa fii informat? Acum ai ocazia! Sustine o initiativa frumoasa, extrem de utila profesorilor, elevilor, parintilor promovata de Asociatia Profesorilor din Romania si voteaza proiectul...
Read moreRidichea neagra - beneficii si calitati terapeutice Ridichea neagra este o leguma care se consuma mai putin, cu toate ca poseda numeroase beneficii si calitati terapeutice asupra starii de sanatate. Ridichea...
Read moreFructe de toamnă - planşe de colorat Toamna vine cu roade bogate, fructe şi bucate: mere, pere, gutui, prune, piersici, nuci şi alune de pădure, struguri, afine, mure sau cătină. Haideţi...
Read moreToamna în poezia lui Mihai Eminescu Afară-i toamnă Afară-i toamnă, frunza-mprăştiată, Iar vântul svârlă-n geamuri grele picuri; Şi tu citeşti scrisori din roase plicuri Şi într-un ceas gândeşti la viaţa toată. Pierzându-ţi timpul tău cu dulci...
Read moreSmantana – tehnologie si procedee de obtinere Smantana este un produs cu o compozitie asemanatoare laptelui de vaca, avand insa un continut mult mai mare de grasime: intre 20 si 40%. Smantana...
Read moreDunarea in Romania si in viata poporului roman - citate Iata cateva citate si fragmente de opere literare in care se evoca Dunarea, „cea mai mare comoara cu care natura a...
Read moreMărul un aliat pentru sănătate “Un măr pe zi ţine doctorul departe de casă” Fructele sunt indispensabile organismului pentru că sunt surse importante de vitamine, săruri minerale şi celuloză benefică pentru facilitarea...
Read more