Interferente.ro Turism Romania Poteca prin Jgheabul Armenilor si pe Ocolasul Mic

Miercuri, 26 August 2015 07:24

Poteca prin Jgheabul Armenilor si pe Ocolasul Mic

muntele ceahlau romaniaTimp de parcurs: Cabana Izvorul Muntelui (0,00 h) - Jgheabul Armenilor (0,45-1,00 h) - Ocolasul Mic (3,00-3,45 h).

Nenumarate sunt plimbarile ce se pot organiza in jurul cabanei Izvorul Muntelui. Printre acestea, un drum de aproximativ trei ore poate fi facut spre Jgheabul Armenilor - o ora de la cabana si mai departe, pana la Ocolasul Mic - inca doua ore de mers. In partea superioara V. Paraului Maicilor, care aduna apele de pe versantul sud-estic al Ocolasului Mic, se continua in amonte cu o despicatura numita Jgheabul Armenilor. Prin crestatura lui adanca, Jgheabul Armenilor desparte peretele Ocolasului Mic (stanga) de Piciorul Scurt (dreapta). Jgheabul propriu-zis porneste din fundul Paraului Maicilor, este pietros, cu panta iute si firul lui coboara in linie dreapta din Ocolasul Mic.

Plecand de la cabana Izvorul Muntelui, te indrepti pe poteca marcata cu banda rosie, care duce in Poiana Maicilor. Dupa 0,45-1,00 h de mers, ajungi in punctul unde poteca traverseaza Paraul Maicilor, de unde incepe in susul vaii Jgheabul (jigaul) Armenilor; marcajul este vizibil, iar denumirea acestui punct este scrisa pe o piatra. Din acest loc incepe traseul de care ne ocupam aici.

Sunt 2 posibilitati de a ajunge in Jgheabul Armenilor si anume:

Parasesti poteca unde traverseaza Paraul Maicilor si urci direct pe firul Paraului. Parcursul pe Parau este dificil deoarece intalnesti in cale diferite stanci si bolovani care ingreuneaza mersul. A doua posibilitate ofera o poteca mai usoara, dar mai ocolita. Daca te hotarasti pentru a doua varianta iti vei continua drumul pe traseul marcat cu banda rosie spre Poiana Maicilor, pana unde vei intalni gardul de razlogi care separa pasunea de padure. Aici inainte de a depasi gardul amintit, parasesti marcajul si prinzi o poteca buna care duce catre dreapta, de-a lungul gardului de razlogi. Mergi pe aceasta poteca trecand pe langa un sipot bine amenajat si pe langa un locas de stana. Poteca face o bucla ocolind in parte bazinul superior al Vaii Paraului Maicilor, revenind astfel in partea superioara a vaii pe care ai parasit-o jos. Mentinand firul acestei poteci, vei traversa cateva vai secundare pana ce vei intra in valea principala denumita Jgheabul (sau jigaul) Armenilor.

Din pragul raristelor de padure distingi deschizatura dreapta si prapastioasa cate o formeaza Jigaul Armenilor in coasta de est a Ocolasului Mic. Ea coboara drept, iar din puncte diferite de pe parcurs, ai impresia ca este perfect verticala. Ajuns in firul vaii, parasesti poteca de brina si incepi sa urci chiar pe jgheab, unde distingi bine poteca.

La inceput jgheabul are mult pamant, dar pentru a-ti usura mersul, traverseaza cand pe o parte, cand pe alta a vaii incet, incet, grohotisul ia locul pamintului si mersul se ingreuneaza, intregul jgheab este strajuit de o parte si de alta de pereti inalti, care devin tot mai impresionanti, ridicandu-se vertical pana in albastrul cerului. Sparturile si coloanele specifice conglomeratului care s-au modelat in ambii pereti ai jgheabului iti vor atrage atentia.

Pe masura ce urci, Poiana Maicilor se arata tot mai mult privirilor. Se disting potecile serpuitoare, stalpii de marcaj, apoi mai departe se astern coamele domoale ale Varatecului, Vf. Secuiesc si Vf. Negrei; in zare, dincolo de V. Bicazului, plutesc culmile fumurii ale muntilor Tarcaului. Iesirea din jgheab pe Ocolasul Mic se strecoara intr-o taietura mult adancata in coasta muntelui. Odata ajuns pe Ocolasul Mic, te indrepti catre vest pe o poteca foarte buna, care te scoate langa klippa de calcar prin fata careia trece traseul marcat cu banda rosie. De altfel, in dreptul stancii de calcar este acelasi traseu pe care l-am parasit jos, inainte de a intra in jgheabul propriu-zis.

Tot drumul este lipsit de apa; alimentarea se va face din punctul unde am parasit poteca principala. Pe Ocolasul Mic vom intalni din nou apa la un sipot amenajat de ciobani. Acest traseu, care este o varianta a potecii marcate cu banda rosie, rasplateste din plin efortul depus, pentru cunoasterea jgheabului numit de localnici Jgheabul Armenilor, inapoierea se poate face la cabana Izvorul Muntelui, in aproape doua ore, si peste Ocolasul Mic, daca vei continua ruta pe marcajul cu banda rosie.