Marţi, 18 August 2015 07:38 |
Poteca pe Piciorul Humariei din Ceahlau
Va prezentam un traseu turistic din Ceahlau, pornind din comuna Ceahlau si parcurgand poteca ce duce pe Piciorul Humariei.
Marcaj: triunghi albastruTimp de parcurs: Comuna Ceahlau (0,00 h) - Piciorul Humariei (0,20 h), - Poiana Coacazului (2,00 h) - Poiana Fantanelele (3,00 h) - cabana 7 Noiembrie (3,20 h).
Poteca ce duce pe Piciorul Humariei este un drum de legatura intre comuna Ceahlau, ca baza turistica, si cabana 7 Noiembrie, la care ajungi direct, fara a mai trece pe la Durau.
Din comuna Ceahlau, din dreptul tablei pe care sunt insemnate marcajele, asezata ca un mers al trenurilor intr-o gara principala, porneste spre cabana 7 Noiembrie poteca insailata pe Piciorul Humariei.
Numai dupa 15 minute de la plecare, incepi pieptis urcusul pe Piciorul Humariei. Caracteristic acestei portiuni, pana la intrarea in padure, este lutul de culoare rosie peste care treci. Gropile pe care le vezi sunt sapate de oameni pentru a scoate lutul necesar lipitului caselor, de unde si numele de Humarie.
Drumul larg, bine marcat, intra acum in padure, iar dupa doua ore de la plecare ajungi in luminisul catifelat al Poienii Coacazului, intinsa spre est, Poiana Coacazului coboara inspre Piciorul Tiflicului. Din vale se ridica purtat de vant susurul Paraului Rapciuni, care isi duce apele spre V. Bistritei in lacul de acumulare al hidrocentralei. Din Poiana Coacazului, poteca se afunda din nou in umbra padurii. Aici, ca si in toate zonele de atingere a padurilor de fag si brad, intalnim primavara, timpuriu, siragul diafan al florilor de tulichina. Prin culoare, miros si forma ele seamana cu liliacul si de aceea localnicii le-au numit liliac salbatic. In susul florilor de tulichina - chiar atunci cand zapezile intarzie sa plece - vei incerca prima bucurie de bun sosit a primaverii.
Mai departe, poteca urca spre Padina Fantanelelor si strabate un sir de poieni imprejmuite cu garduri din birne despicate, numite in partea locului razlogi. In plina primavara (aprilie-mai) palcuri de violete si toporasi brodeaza covorul de iarba in intrecere cu galbenul florilor de ciubotica cucului. Mai tarziu, florile de orchidee, care in aceste poieni au un colorit intens violet si alb, cresc in exemplare deosebit de mari, in iunie si iulie luand locul toporasilor. Toamna presara peste aceste poieni culoarea violet deschis a brinduselor de toamna. Din Padina Fantanelelor, pana la cabana 7 Noiembrie, mai mergi aproape 20 minute prin padure.
Poteca este preferata de cei ce sosesc cu plutele la Poiana Largu sau cu salupele pe lacul de acumulare, de cei ce vin dinspre Ardeal prin Tulghes, prin V. Bistricioarei si de cei care vin dinspre Tg. Neamt. Ajunsi la cabana, o cladire moderna de proportiile unui mic hotel de munte, gasesc un loc de popas pentru a putea incepe, de obicei, ascensiunea in zorii zilei urmatoare. De altfel, o noapte de vara la cabana 7 Noiembrie este un adevarat prilej de reconfortare in mireasma care se ridica din padinile inflorite, de prin apropiere. In ziua urmatoare plecarea se programeaza dis-de-dimineata pentru a putea cunoaste cu adevarat inceputul unei zile pe munte, mai ales daca aceasta incepe cu un rasarit de soare fara nor sau ploaie.
Newer news items:
Older news items:
|

Orca - legende si adevaruri Orca este cel mai mare reprezentant din familia delfinilor, care cuprinde 32 de specii, cu inteligenta superioara.
Read more
Versatilitatea tendintelor modei pentru toamna iarna 2010-2011 Femeile androgine par sa fie sursa de inspiratie pentru designerii de moda pentru toamna iarna 2010-2011. Deci, nu aruncati la cos faimosul trenci si...
Read moreVara - citate “O noapte de vara seamana cu perfectiunea gandului.” Wallace Stevens “Dumnezeul este ziua si noapte, iarna si vara, razboi si pace, imbuibare si foame.” Heraclit”In tarile cu ierni...
Read moreCertificat energetic Ce este Certificatul Energetic al unei cladiri? Certificatul Energetic/Certificatul de Performanta Energetica este un document scris prin care se declara si se certifica, intr-o forma sintetica unitara, performanta energetica a...
Read more
Complicatiile oculare ale diabetului La nivel mondial exista milioane de nevazatori, lipsiti din pacate de unul dintre cele mai importante simturi de relatie cu mediul inconjurator. Daca in tarile slab dezvoltate...
Read more
Steaua sus răsare - versuri vechi Vezi versurile pentru “Steaua sus răsare”. Acestea sunt semnate de Virginia Pătruică. Răsare sus o stea şi magică-i lumina ...
Read more
Horoscop Gemeni aprilie 2014 Afla horoscop Gemeni aprilie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna aprilie 2014 pentru zodia Gemeni: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Frasinul planta medicinala Frumosul arbore din padurile noastre de ses si deal, Frasinul (Fraxinus excelsior din fam. Oleaceae), are importante proprietati medicinale, care au inceput sa fie studiate inca de la...
Read more
Horoscop Balanta septembrie 2016 Afla horoscop Balanta septembrie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna septembrie 2016 pentru zodia Balanta: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Despre lamai - noutati, terapie si remedii naturiste Lamaile fac parte din familie Rutacee, iar denumirea vine din latinescul Citrus limon. Mentionam si denumirile populare: alamai, chitra, lemonie, mar de titron.
Read more
Ce trebuie sa contina ghiozdanul Mai sunt cateva zile pana in 15 septembrie, iar parintii trebui sa inceapa sa achizitioneze toate cele necesare pentru inceputul scolii. In functie de bugetul pe...
Read moreCormoranii peruvieni si productia de guano Cel doua grupe de insule Chincha si Lobos, situate in apropierea tarmurilor peruviene, n-au fost niciodata locuite de oameni. Aici este imparatia cormoranilor,...
Read more
Horoscop Taur ianuarie 2015 Afla horoscop Taur ianuarie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna ianuarie 2015 pentru zodia Taur: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Legenda rândunelei - de George Coşbuc Din zori, de cum s-aprind,Tot cântă rândunicaSub streşini ciripind -Era şi fată mare Şi mândră de-a cătare Şi-apoi, pe lângă toate, Şi fată de-mpărat.
Read more
Dragobetele si obiceiuri din Muntenia Dragobetele cade intotdeauna pe 24 februarie, fiind celebrat cu mare fast in toate partile Romaniei. In acest articol dorim insa sa facem referire la zona Munteniei....
Read more
Horoscop Fecioara decembrie 2014 Afla horoscop Fecioara decembrie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna decembrie 2014 pentru zodia Fecioara: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more