Interferente.ro Turism Obiective turistice Poteca pe Piciorul Humariei din Ceahlau

Marţi, 18 August 2015 07:38

Poteca pe Piciorul Humariei din Ceahlau

Va prezentam un traseu turistic din Ceahlau, pornind din comuna Ceahlau si parcurgand poteca ce duce pe Piciorul Humariei.

Marcaj: triunghi albastru

Timp de parcurs: Comuna Ceahlau (0,00 h) - Piciorul Humariei (0,20 h), - Poiana Coacazului (2,00 h) - Poiana Fantanelele (3,00 h) - cabana 7 Noiembrie (3,20 h).

Poteca ce duce pe Piciorul Humariei este un drum de legatura intre comuna Ceahlau, ca baza turistica, si cabana 7 Noiembrie, la care ajungi direct, fara a mai trece pe la Durau.

muntii ceahlau trasee turistice

Din comuna Ceahlau, din dreptul tablei pe care sunt insemnate marcajele, asezata ca un mers al trenurilor intr-o gara principala, porneste spre cabana 7 Noiembrie poteca insailata pe Piciorul Humariei.

Numai dupa 15 minute de la plecare, incepi pieptis urcusul pe Piciorul Humariei. Caracteristic acestei portiuni, pana la intrarea in padure, este lutul de culoare rosie peste care treci. Gropile pe care le vezi sunt sapate de oameni pentru a scoate lutul necesar lipitului caselor, de unde si numele de Humarie.

Drumul larg, bine marcat, intra acum in padure, iar dupa doua ore de la plecare ajungi in luminisul catifelat al Poienii Coacazului, intinsa spre est, Poiana Coacazului coboara inspre Piciorul Tiflicului. Din vale se ridica purtat de vant susurul Paraului Rapciuni, care isi duce apele spre V. Bistritei in lacul de acumulare al hidrocentralei. Din Poiana Coacazului, poteca se afunda din nou in umbra padurii. Aici, ca si in toate zonele de atingere a padurilor de fag si brad, intalnim primavara, timpuriu, siragul diafan al florilor de tulichina. Prin culoare, miros si forma ele seamana cu liliacul si de aceea localnicii le-au numit liliac salbatic. In susul florilor de tulichina - chiar atunci cand zapezile intarzie sa plece - vei incerca prima bucurie de bun sosit a primaverii.

Mai departe, poteca urca spre Padina Fantanelelor si strabate un sir de poieni imprejmuite cu garduri din birne despicate, numite in partea locului razlogi. In plina primavara (aprilie-mai) palcuri de violete si toporasi brodeaza covorul de iarba in intrecere cu galbenul florilor de ciubotica cucului. Mai tarziu, florile de orchidee, care in aceste poieni au un colorit intens violet si alb, cresc in exemplare deosebit de mari, in iunie si iulie luand locul toporasilor. Toamna presara peste aceste poieni culoarea violet deschis a brinduselor de toamna. Din Padina Fantanelelor, pana la cabana 7 Noiembrie, mai mergi aproape 20 minute prin padure.

Poteca este preferata de cei ce sosesc cu plutele la Poiana Largu sau cu salupele pe lacul de acumulare, de cei ce vin dinspre Ardeal prin Tulghes, prin V. Bistricioarei si de cei care vin dinspre Tg. Neamt. Ajunsi la cabana, o cladire moderna de proportiile unui mic hotel de munte, gasesc un loc de popas pentru a putea incepe, de obicei, ascensiunea in zorii zilei urmatoare. De altfel, o noapte de vara la cabana 7 Noiembrie este un adevarat prilej de reconfortare in mireasma care se ridica din padinile inflorite, de prin apropiere. In ziua urmatoare plecarea se programeaza dis-de-dimineata pentru a putea cunoaste cu adevarat inceputul unei zile pe munte, mai ales daca aceasta incepe cu un rasarit de soare fara nor sau ploaie.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: