Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Plantele medicinale si beneficiile lor pentru sanatate

Vineri, 24 Aprilie 2015 00:50

Plantele medicinale si beneficiile lor pentru sanatate

Plantele medicinale si beneficiile lor pentru sanatatePrin plante medicinale se inteleg acele plante, care se intrebuinteaza la vindecarea diferitelor boli. Cele mai cunoscute plante medicinale sunt: izma, musetelul, coada soricelului, lumanarica, nalba, centaura, pojarnita, pelinul, trifoiul, feriga, iarba mare, maciesul, socul, macul, patrunjelul, hreanul, mustarul, inul, canepa, cornul, teiul si guturiul.

Unele din aceste plante cresc singure pe campii si prin poieni. Altele trebuie sadite si ingrijite de om. De la unele folosim florile, de la altele foile si radacinile, iar de la altele fructele si semintele.

Izma (menta) creste pe camp, dar se poate cultiva si in gradina. Din floarea si frunzele ei, de la varf, se fac ceaiuri bune pentru varsaturi si dureri cu carcei in pantec.e ea trebuie stransa in lunile iulie si august, uscata bine la umbra si pusa in cutii inchise, ca sa nu rasufle.

Musetelul (romanita) sau matricea creste singur, pe camp. De la el, folosim floarea, iar uneori si foile. Din floarea lui se fac ceaiuri bune pentru dureri de stomac. Fiertura de musetel se poate intrebuinta si ca gargara, precum si pentru spalaturi in urechi.

Coada soricelului se intrebuinteaza ca ceai, pentru dureri de piept. La ceai nu trebuie puse decat numai florile.

Lumanarica (coada vacii) are aceeasi intrebuintare ca si coada soricelului.

Nalba mare face flori bune contra tusei si raguselii. Din florile ei se pot face si fierturi pentru spalaturi.

Centaura (potrovaca) face foi bune contra figurilor si durerilor de stomac.

Pojarnica (sunatoarea) face flori bune pentru ceaiuri si pentru fiert cu ulei. Ceaiurile se intrebuinteaza pentru dureri de stomac, iar uleiul de pojarnita vindeca ranile.

Pelinul are aceeasi intrebuintare ca si centaura. Din florile lui se fac insa si ceaiuri impotriva limbricilor.

Feriga e o planta cu frunze mari, care creste prin paduri si in locuri sterpe sau nisipoase. Radacina ei vindeca panglica (cordica). Ea se intrebuinteaza uscata, pisata si amestecata cu zahar sau cu miere.

Iarba mare (omanul) face o radacina buna pentu ceaiuri, pentru spalaturi si pentru afumat prin casa.

Maciesul face flori, ce se intrebuinteaza fierte, pentru gargara.

Socul face flori bune pentru tuse si naduseala.

Macul rosu e bun pentru amortirea si incetarea durerilor.

Patrunjelul face o radacina care, daca se fierbe si se bea, e buna pentru scoaterea mai usor a udului si pentru curatirea sangelui.

Hreanul face flori bune pentru durere de piept si radacini bune pentru cataplasme, cand avem nevralgii.

Mustarul face niste seminte care, pisate si amestecate cu apa calduta, dau o cataplasma foarte buna, pentru junghiuri si raceli.

Inul si canepa fac seminte bune pentru cataplasme. Cataplasmele de in se intrebuinteaz apentru inmuierea si coacerea buboaielor.

Teiul face o floare buna pentru ceaiuri, iar cornul si guturaiul fac fructe bune bolile de stomac si de intestine.