Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Plante folosite in medicina traditionala afinul

Joi, 25 Octombrie 2012 11:38

Plante folosite in medicina traditionala - afinul

 

In zona montana din tara noastra, afinul este foarte raspandit; se foloseste ca aliment cat si ca medicament indicat pentru foarte multe afectiuni. De exemplu, frunzele contin mirtilina, supranumita “insulina vegetala” si de aceea se folosesc ca adjuvant antidiabetic.

 

Principalii constituenti:

Fructele de afin contin circa 86% apa, 0,6% protide, 1% acizi organici, dintre care acid citric 0,9%, acid benzoic, tartric si malic intre 0,05%-0,15%, 13% hidrati de carbon, saruri de K, Ca, Na, P, Fe, taninuri, pectide, pectoze si mirtilina. Continutul de vitamina A este de circa 20% mg, vitamina B1, B2, si niacina intre 0,02-0,04% mg fiecare, iar vitamina C este in cantitate mica.

Puterea energetica a fructelor crude este de 60 kcal din care se resoarbe 90%.

 

Se recomanda:

-         in dezinterie si in colibaciloza;

-         pentru protectia mucoaselor;

-         ca astringent;

-         pentru proprietatile bacteriostatice si bacterolitice care se mentin si dupa uscarea fructelor;

-         in oxiuraza (se administreaza copiilor timp de 3 zile consecutiv fara ca sa se consume alt aliment decat cel mult 100 g lapte zilnic sau apa la cerere);

-         pentru protejarea peretilor vasculari, in hemoragii datorate fragilitatii peretilor vasculari, purpure, tulburari circulatorii (varice, arterite, sechele de flebita, afectiuni coronariene, sechele de infarct), recomandandu-se si in arteroscleroza;

-         afectiuni hepatice deoarece au rol de regenerare a celulei hepatice;

-         ca antidiabetice, pentru ca au rol hipoglicemiant;

-         in faringite, stomatite, afte;

-         in tratamentul antihemoroidal intern cu spalaturi locale;

-         pentru actiunea antiexamatoasa.

 

Mod de intrebuintare:

-         cura de afine 300 – 500 g zilnic sau 100 g uscate (in practica populara, uscate sau macerate in alcool, sunt folosite ca antidiareice);

-         decoct cu o lingurita de afine uscate la cana sau macerat la rece cu aceeasi cantitate, timp de 8 ore, bandu-se 2 cani pe zi;

-         pentru maturi, in cantitati moderate, se poate folosi cidrul (slab alcoolic, din fermantatie naturala) sau afinata.

De asemenea, gospodinele pot folosi fructele pentru a face dulceata de afine sau sirop de afine, adevarate delicatese culinare si cu reale beneficii pentru sanatate.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: