Interferente.ro Sanatate Tratamente Pericolul automedicatiei pentru sanatate

Marţi, 15 Octombrie 2013 13:19

Pericolul automedicatiei pentru sanatate

Indiscutabil ca in cazul bolilor cronice, de lunga durata, in care un medicament va fi folosit toata viata, nu este nevoie de o cosultare zilnica a medicului, ci periodic si de ori cate ori se constata o deviere de la starea obisnuita a bolii.

Sunt insa o serie de afectiuni, cum ar fi durerile de cap, racelile, insomniile, tulburarile intestinale, in care bolnavii ignora sfatul medicului sau pur si simplu il evita, instituindu-si singuri tratamentul si devenind consumatorii unor cantitati impresionante de medicamente.

 

Automedicatia si consumul exagerat de medicamente prezinta riscuri mari de imbolnavire, traduse prin intoxicatii medicamentoase, dereglari functionale, aparitia unor boli ale ficat si rinichi greu de vindecat si a unor stari alergice grave.

In mod frecvent, cele mai multe alergii sunt provocate de folosirea nesabuita a penicilinei si sulfamidelor.

Destul de multe sunt si starile de hipotensiune arteriala ca urmare a consumului mare de tranchilizante si antidepresive.

Utilizarea abuziva a medicamentelor cu actiune anticoagulanta provoaca dese stari hemoragice, iar diureticele si laxativele lasate la discretia bolnavilor produc grave tulburari sistemului cardiac.

Folosirea in exces a medicamentelor fara avizul medicului prezinta de asemenea si riscul impiedicarii descoperirii la timp a unor boli grave.

Folosirea fara discernamant a antibioticelor si sulfamidelor a favorizat dezvoltarea unor generatii de microorganisme foarte rezistente la actiunea acestor medicamente, ceea ce solicita doze curative din ce in ce mai mari si introducerea unor noi preparate medicamentoase.

Pornind de la ideea ca orice medicament natural sau de sinteza poate produce si reactii secundare adverse, toti bolnavii trebuie sa consulte medicul, chiar si in cazul administrarii unor medicamente asa-zise banale, ca aspirina, algocalminul, paracetamolul etc.