Interferente.ro Turism Romania Peisajul montan din Muntii Rodnei

Duminică, 21 August 2016 00:18

Peisajul montan din Muntii Rodnei

Un peisaj de neuitat ofera turistilor Muntii Rodnei, acesti colosi naturali cu un peisaj fermecator, plini de chemari catre inaltimi, cu o serie de piscuri ce depasesc 2000 m, cu un relief salbatic unde sunte prezente urme ale glaciatiei, cu vai caracteristice, lacuri si cladiri glaciare. Aici intalnim creste inalte, povarnisuri repezi si culmi prapastioase, cadcade ceea ce-i situeaza pe primul plan in cadrul Carpatilor Orientali privind aspectul alpin, fiind totodata unul din cele mai importante obiective turistice din aceasta ramura muntoasa.

Peisajul montan din Muntii Rodnei

In Masivul Rodnei se afla una din cele mai vechi rezervatii naturale din tara, rezervatia Pietrosul Rodnei, creata inca in 1932, data ce coincide cu primele inceputuri ale actiunii de ocrotire a naturii la noi. Importanta floristica, fauistica si geologica au facut ca aceasta sa se constituie ca o rezervatie complexa (3300 ha). O serie de specii begetale de tip alpin sau subalpin sunt considerate rare, unele fiind endemisme carpatice sau rodniene. Dintre speciile mai deosebite se pot cita: gusa porumbelului sau garofita rodniana (Polyschemone nivalis), clopotelul (Campanula carpatica), ghintura (Gentiana punctata), floarea de colt (Leontopodium alpinum), crucea pamantului (Heraceum carpaticum), Saussurea porcii s.a., o parte din ele fiind ocrotite.

De o mare valoare floristica si fitoistorica sunt si unele specii de muschi, noi pentru tara, cantonate doar in acest masiv printre care: Pleuroclada albescens, Mnium blytii, Cirripgyllum cirrosum sau Aulacomnium turgidum, precum si specia de rogoz alpin Kobresia simpliciuscula, valoroase relicve arctice.

In golul de munte atrag atentia, printre grohotisuri, insulele de un roz-violaceu, al florilor de smardar (Rhododendron kotschyi). La limita superioara a padurii de molid vegheaza zimbrul (Pinus cembra), specie declarata monument al naturii.

Mentiune speciala merita actiunea de repopulare a caprei negre (Rupicacpra rupicapra) in rezervatie, inceputa in anul 1964 si incheiata in 1970, fiind rodul colaborarii fructuoase a mai multor factori. Astfel, s-a reusit completarea unei nise ecologice libere cu evidete perspective de dezvoltare pentru aceasta specie. Efectivul actual se apropie de 200 de exemplare. Calitatea exceptionala a trofeelor recoltate din populatia veche de capra neagra de aici, multe fiind declarate record mondial, atesta factorii naturali deosebit de favorabili speciei respective.

Materialul biologic ce a servit la colonizare a fost adus din muntii Retezat, Bucegi si Piatra Craiului, folosindu-se cele mai eficiente metode de capturare si aclimatizare cunoscute. In orice caz, important este ca primul nucleu de capre negre din acest colt de tara evolueaza normal, avand frumoase perspective de dezvoltare si in viitor.

O recenta reusita in rezervatie a fost colonizarea marmotei (Marmota marmota), alta specie ocrotita, actiue ce s-a realizat in in anul 1973 cu un lot proveit din Muntii Alpi, care a cuprind 13 indivizi, in 1880 avand un efectiv de circa 80 de exemplare.

Printre speciile de animale mai rare din rezervatie se pot cita: rasul (Lynx lynx), cerbul carpatin (Cervus elaphus), ursul brun (Ursus arctos), acvila de stanca (Aquila chrysaetos), cocosul de mesteacan (Lyrurus tetrix), cocosul de munte (Tetrao urogallus) s.a. Este destul de frecventa si vipera (Vipera berus).

Decorul alpin si si frumusetile fermecatoare, pajistile inmiresmate din sezonul cald sau imensul cojoc alb care se asterne aici iarna, din care fasii inguste rezista pe alocuri pana in mijlocul verii, fac din Muntii Rodnei o admirabila atractie turistica.

Peisajul montan este maret si ispititor compensand orice effort, iar posibilitatile de patrundere in Masivul Rodnei sunt multiple si usor acesibile.


Related news items:
Older news items: