Miercuri, 30 Iunie 2010 01:28

Pasarea Phoenix

 

"Ridicandu-se din propria Cenusa, Pasarea a Imbratisat Lumea, Viata din Viata sa Daruindu-i." (Din Cartea Vietii)

 

Pasarea Phoenix este o pasare mitica cunoscuta din Orientul Mijlociu si indepartat pana la Mediterana si Europa, dar exista mentiuni despre o pasare similara si la nativii americani. Este o pasare de o frumusete neasemuita, care nu moare niciodata, ci se mistuie in flacari si renaste apoi din propria cenusa. Se spune ca Pasarea Phoenix originara ar fi aparut dintr-un ou de aur ce plutea pe apele Oceanului Primordial.

Numele sau inseamna "purpura" in limba greaca deoarece Pasarea Phoenix este asociata cu focul si soarele. A fost descrisa ca fiind aurie sau multicolora. Unii spuneau ca nu ar fi mancat niciodata sau ca ar fi mancat numai roua. Cei mai multi insa spun ca exista numai un singur exemplar de Pasare Phoenix si ca ar trait in Arabia sau Etiopia si ca ar fi de o frumusete nemaipomenita.

Phoenixul evoca focul creator si distrugator din care se naste lumea si care ii va aduce sfarsitul. Simbolismul ei este legat de marile adevaruri ezoterice, reprezentand nemurirea spiritului si reincarnarea. Pasarea Phoenix ne vorbeste despre puterea de a depasi fluctuatiile vietii noastre obisnuite, ne indeamna sa ne orientam catre cele spirituale si ne da speranta, inspiratie si putere regeneratoare atunci cand renuntam la vechiul mod de viata pentru a imbratisa unul nou, superior. Ne poate ajuta si atunci cand trecem prin experiente emotionale devastatoare.

Exista multe descrieri ale acestei pasari legendare. Unii o descriu ca fiind o pasare de dimensiunile unei pasari rapitoare: jumatate fazan, jumatate vultur.

 

Puteri magice

Pasarea Phoenix este nemuritoare. La 300-500 de ani ea renastea prin foc. Cand ciclul de viata i se incheia, pasarea strangea ierburi aromate si lemne din toata lumea pentru a-si construi rugul sau cuibul funerar. Pasarea Phoenix stand in cuib si avand fata intoarsa spre soare isi flutura aripile pentru a intarata focul ce o cuprindea. Dupa ce vechiul corp ardea, Pasarea Phoenix renastea din propria cenusa. Conform unor legende, pasarea renascuta isi ducea ramasitele in Orasul Soarelui din Egipt unde erau aranjate in cadrul unor ritualuri funerare speciale.

 

Pasarea Pheonix la greci

La greci, Pasarea Pheonix este o pasare alegorica ce renastea din propria cenusa. Aceasta seamana ca forma cu vulturul, dar se deosebea de acesta prin penajul splendid colorat, cu pete de purpura si aur (doua culori nobile si cu o evidenta a semnificatiei simbolica), ceea ce o face mai frumoasa decat cel mai minunat paun. Are o longevitate extraordinara, ce difera de la autori la autori, unii afirmand ca traieste de la 500 la 13.000 de ani.

 

Pasarea Pheonix la egipteni

Cunoscuta vechilor egipteni si ca Benu, pasare mitica, care simboliza nemurirea, si care (potrivit traditiei din Heliopolis) a aterizat pe colina primordiala aducand lumina zeului solar Ra Atum. Mai este asociata si ciclului zilnic al soarelui si ciclului anual al cresterii apelor Nilului, de unde legatura sa cu regenerarea si viata. Infatisata sub forma unui batlan sacru care poarta coroana zeului Osiris, reprezenta puterea de regenerare (autocreare) si de resurectie.

Herodot a vazut o Pasare Phoenix in Egipt, cocotata pe un curmal. Penajul ei era rosu aprins si auriu; era mai mare decat un fazan sau chiar decat un paun; avea coada la fel de colorata si o pana de aur care ii asigura stapanului bogatie, casatorie fericita si viata indelungata. Tineri eroi si-au irosit ani din viata cautand aceasta pasare.

 

Pasarea Pheonix in alte credinte

In crestinism, Pasarea Phoenix este vazuta ca fiind un simbol al renasterii, sperantei, puritatii, castitatii, casatoriei, credintei, verii, eternitatii, nemuririi si luminii, o pasare sacra, simbol al reinvierii si emblema a Arhanghelului Mihail.

Unii cred ca Pasarea Phoenix reprezinta o imagine a focului cosmic din care a luat nastere si va sfarsi lumea.

Taoistii o numeau pasarea de chinovar. Romanii asezau simbolurile Pasarii Phoenix pe medalii si bani pentru ca Imperiul Roman sa fie vesnic.

In literatura persana, Pasarea Phoenix era cunoscuta ca Saena Meregha, paunul dragon. Era simbolul sufletului omenesc inainte de nastere (fravasha), care era ademenit prin momeala placerilor carnii sa intre in colivia vietii pamantului. Aceasta momeala era vazuta ca fructul placerii pamantene, pe care sarpele i l-a dat Evei si cu care ea l-a sedus pe Adam cand erau inca in Paradis.

In traditia islamica, acest fruct era reprezentat de graunte, care au ispitit si pasarile din Paradis, inclusiv pe Pasarea Phoenix, sa intre in colivia vietii. Poetul persan adauga: „Chiar daca colivia este facuta din aur, pasarea dinauntru vrea sa scape.”

In literatura persana medie, pasarea Phoenix (senmuro sau seymorg) era asociata cu Pomul vietii si cu misteriosul Lac Varkas. Ea isi avea cuibul in „copacul medicinei”, care producea nenumarate seminte. Cand Pasarea Phoenix se cocota pe ramurile lui, acesta isi scutura semintele pe pamant.

Oul a fost comparat de poetul Rumi cu viata pamanteasca. Pasarea din interiorul lui vrea sa scape. Pentru mistici, Pasarea Phoenix era imaginea sufletului care tanjeste sa se intoarca la locul pasnic din Paradis sau sa se ridice la flacarile reintineririi, adica unirea cu sufletul divin pentru vesnicie.

Regasim reflectari ale acestui mit si in unele traditii populare. Astfel, Pasarea Maiastra din basmele romanesti este uimitor de asemanatoare cu Pasarea Simorgh a persanilor, care simboliza intelepciunea divina si perfectiunea umana.

In alchimie, ea este un simbol al transmutatiei alchimice, al renasterii magice prin initiere si al cresterii spirituale. Tot in alchimie este asociata corpului astral, care, dupa cum arata marele alchimist Paracelsus, este corpul nostru spiritual sau “de aur", purificat, care se dezvolta in cursul evolutiei noastre personale si reprezinta renasterea spiritului pe un nivel superior. Atunci cand corpul fizic moare, spiritul incepe o noua existenta intr-o alta lume, non-fizica.

La chinezi, Feng Huang, “Pasarea Rosie”, este unul din cele patru animale spirituale. Ea putea fi incalecata numai de catre Nemuritori. Feng desemneaza pasarea mascul si Huang pe cea femela, fiind in legatura cu simbolul Yin-Yang, cele doua principii polare opuse care guverneaza intreaga manifestare. Aceasta pasare este de asemenea un simbol al dragostei nemuritoare.

Esenta pozitiva a acestei creaturi se manifesta atunci cand cineva isi recunoaste si isi dezvolta latura feminina a naturii sale spirituale. Acea persoana isi urmeaza atunci vocea sa interioara si latura creatoare a vietii. Esenta sa negativa se manifesta atunci cand cineva isi neaga si isi reprima aceasta latura a sufletului sau, rezultand astfel deviatii de comportament si alienare.

 

 

Surse si Adrese Web Utile

http://ro.wikipedia.org/wiki/Pas%C4%83rea_Phoenix

http://www.fashionelli.com/2008/11/im-reborn-like-phoenix.html

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: