Interferente.ro Turism Romania Parcul National Ceahlau

Luni, 10 August 2015 00:29

Parcul National Ceahlau

In dorinta de a pune sub ocrotire elementele cadrului natural care prezinta o deosebita importanta stiintifica, turistica si economica, s-a hotarat in anul 1971 ca Ceahlaul sa treaca sub ocrotire nationala, drept rezervatie naturala. Vorbim, de fapt, despre doua asemenea rezervatii naturale: Parcul National Ceahlau si Polita cu Crini, in interiorul acestuia.

Parcul National Ceahlau

Cea mai mare este, fara indoiala, Parcul National Ceahlau. In acest parc este inglobata rezervatia de larice numita Polita cu Crini, protejata prin lege.

Rezervatia stiintifica din cadrul parcului include urmatoarele:

· zona inalta a masivului montan, de peste 1.300-1.500 m, care inglobeaza (de la nord spre sud) Piatra Lata, Piciorul Crestaturii, Varful Toaca (1.900 m), Panaghia, Piciorul Sihastrului, obarsia Paraului Alb cu jgheaburile sale, Varful Lespezi (1.805 m), Culmea Rachitis cu Detunatele si Piatra cu Apa, Piciorul Schip, Batca lui Ghedeon (1.845 m), Gardul Stanilelor, Crestatura Palariei, Varful Ocolasul Mare (1.907 m), Ocolasul Mic si Turnul lui Budu (1.715 m).

· zona forestiera tampon, avand o sarcina complexa, de protectie a rezervatiei stiintifice. Aceasta zona are limitele marcate de urmatoarele puncte/obiective: traverseaza Piciorul Humariei mai sus de Poiana Coacazului, urmareste aproximativ soseauna judeteana pana la Curmatura Lutul Rosu, apoi se desfasoara peste Piciorul Scurt, prin saua dintre Piciorul Maicilor si Batca Popii, prin saua de pe Obcina Piatra Arsa, la nord de Varful Neagra (1.138 m), la sud de Batca Neagra (1.398 m), la sud-vest de Piatra Sura si Piciorul cu Strungile, pe Paraul Largu, peste Obcina Lacurilor, la vest de Piciorul Schiop, la sud-est de statiunea turistica Durau, la nord-vest si nord de Padina Fantanele. Limita zonei forestiere tampon urmareste aproximativ curba de nivel de 1.000 m, exceptand trecerea peste Obcina dintre Bistra si Obcina Lacurilor.

Aceasta rezervatie complexa, ce cuprinde zona inalta a Masivului Ceahlau, este una dintre zonele montane cele mai originale si interesante din tara in ceea ce priveste aspectul geologic si geomorfologic, floristic si faunistic, peisagistic si turistic. Aceasta rezervatie complexa, ce cuprinde zona inalta a Masivului Ceahlau, este una dintre cele mai originale si interesante din tara in ceea ce priveste aspectul geologic si geomorfologic, floristic si faunistic, peisagistic si turistic. Parcul National Ceahlau poseda un bogat inventar floristic si faunistic, numeroase plante, animale si pasari ocrotite, multe dintre ee declarate monumente ale naturii, precum si cunoscuta rezervatie forestiera naturala Polita cu Crini. Datorita forei bogate si caracteristice, deosebit de importanta din punct de vedere stiintific prin elementul carpatic si cel endemic local si faptului ca padurile din Ceahlau au o mare importanta pentru protectia solului, fiind deci neexplorabile sau putin explorabile (in anumite zone), s-a urmarit extinderea rezervatiei stabilite initial.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: