Interferente.ro Turism Obiective turistice Parcul dendrologic Mihaesti Muscel din judetul Arges

Marţi, 08 Iulie 2014 01:45

Parcul dendrologic Mihaesti Muscel din judetul Arges

Parcul dendrologic Mihaesti Muscel din judetul ArgesParcul dendrologic Mihaesti-Muscel (judetul Arges) este situat pe terasele Raului Targului, la 20 km de orasul Campulung-Muscel. A fost infiintat in anul 1859 de inginerul Iuliu Moldovan, seful ocolului silvic din localitate in acea vreme, avand inca de la inceput acest profil. Amenajat pe o suprafata de 65 ha, intr-o padure de gorun, in care s-au creat luminisuri pentru a se putea executa plantatii speciale, parcul dispunea, la inceput, numai de specii indigene, pentru ca, ulterior, sa se imbogateasca si cu numeroase specii exotice.

Introducerea, cu caracter experimental, a unor specii forestiere exotice a fost determinata de existenta, in aceasta zona, a unui climai mai balnd. Totusi, extremele climatice sunt deosebit de severe. Astfel, minima absoluta ajunge pana la -34ºC (in decembrie 1933), ceea ce reprezinta un examen foarte riguros in ce priveste plasticitatea adaptativa a plantelor provenite din alte regiuni ale globului. Acest test de rezistenta climatica, pe care plantele exotice il trec in arboretul de la Mihaesti, este de mare utilitate pentru cercetatorii din domeniul silviculturii si al dendrologiei ornamentale.

Plante exotice, ca pinul strob (Pinus strobus), bradul de Caucaz (Abies nordmanniana), molidul argintiu (Picea pungens argentea), bradul albastru (Abies concolor), stejarul american (Quercus borealis), arborele cu lalele (Liriodendron tulipifera) si multe altele, dupa ce au trecut examenul climatic de la Mihaesti aproape 90 de ani, pot fi luate in considerare pentru executarea de plantatii si in alte zone cu climat asemanator. Cele mai multe dintre speciile exotice cultivate aici au un aspect riguros, atingand inaltimi de peste 30 m. Dar parcul impune in egala masura si prin speciile de arbori autohtoni, cu dimensiuni impresionante si valoare ornamentala deosebita. Astfel, se remarca prin portul si frumusetea lor stejarul peduncular (Quercus robus), frasinul (Fraxinus excelsior), mesteacanul (Brtula verrucosa), fagul (Fagus silvatica), nucul (Juglans regia), etc. – dintre foioase -, si bradul (Abies alba), laricele (Larix europea), tisa (Taxus baccata) si altele – dintre conifere.

Plantatiile arboricole de la Mihaesti prezinta un interes teoretic si aplicativ deosebit. Rezultatele bune obtinute aici imbogatesc silvicultura cu date noi privind adaptarea unor specii exotice la climatul din tara noastra. In acelasi timp, o serie intreaga de specii exotice, cultivate cu succes o perioada de timp in acest arboret, pot fi utilizate in diferite alte zone din tara cu conditii climatice asemanatoare.

In prezent, in Parcul Mihaesti isi desfasoara activitatea un nucleu de cercetare, in preocuparile caruia intra, printre altele: extinderea arealului de crestere a unor specii de rasinoase repede crescatoare; aclimatizarea de noi specii exotice cu valoare ornamentala si economica; refacerea unor zone paduroase defrisate si degradate; experimentarea unor soiuri de plante fixatoare de nisipuri.

Intreaga activitate practica si de cercetare din Parcul Mihaesti este coordonata de Institutul de cercetari si amenajari sivlice - ICAS, a carui baza experimentala este.