Interferente.ro Turism Obiective turistice Parcul dendrologic Hemeius

Sâmbătă, 21 Mai 2011 11:15

Parcul dendrologic Hemeius

 

Informatii generale, situare geografica si acces

Parcul se prezinta ca o padure veritabila care ocupa o suprafata de aproximativ 49 de hectare si adaposteste peste 1300 de specii de arbori si arbusti, majoritatea specii rare si autohtone, fiind din acest punct de vedere cea mai diversificata zona de padure din Moldova.

Parcul dendrologic Hemeius este situat pe valea Bistritei, la o distanta de circa 10 kilometri de municipiul Bacau, pe partea stanga a soselei nationale Bacau-Piatra Neamt. 

 

 

Scurt istoric

Parcul Hemeius a fost creat spre sfarsitul secolului al XIX-lea (1880), pe o suprafata de 49 ha. Impreuna cu padurile din jurul orasului Bacau pana la Buhusi facea parte din proprietatea familiei Costache Pascanu, fost vistier al Moldovei, apoi a lui Grigore Cantacuzino, pana in anul 1856.

Prin casatoria dintre Lucia Cantacuzino si printul german Schonlung-Wandenburg si prin diverse aliante si succesiuni familiale, parcul, castelul si padurile din jur au trecut in anul 1865 in proprietate germana. Noul proprietar, Lucia Schonburg-Waldenburg a adus in anul 1879 un specialist din Germania, Cristian Adolf, care a cautat sa innobileze cu specii de rasinoase exotice si autohtone padurile aflate in administratie.

Dupa primul razboi mondial (1919), padurile au fost sechestrate de catre stat, ca apartinand unui supus strain, inamic tarii noastre. Parcul a ramas insa proprietate particulara pana in anul 1945, cand a trecut in patrimoniul statului prin nationalizarea padurilor.

Incepand din anul 1976, in cadrul parcului functioneaza filiala zonala Moldova a Institutului de Cercetari Silvice Bucuresti, institut specializat in ameliorarea speciilor forestiere. Datorita colectivului de cercetatori ce-si desfasoara activitatea in acest institut, la ora actuala parcul este bine intretinut din punct de vedere biologic.

In acest parc a fost construita o superba resedinta in stil medieval, cunoscuta de-a lungul timpului sub numele de Castelul Rosu.

 

Atractie naturala - Prezentare

Dendrologia este o ramura a botanicii care se ocupa cu studiul arborilor si arbustilor.

Parcul a fost infiintat in anul 1880 si a fost proiectat de specialistul german Cristian Adolf, care s-a preocupat de innobilarea speciilor de rasinoase. Dupa 1885 au inceput sa fie introduse noi specii de foioase, dar si specii indigene, actiune care a continuat pana in 1913.

In 1954, parcul a fost oferit “pentru gazduire” Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice - ICAS, institutia care ar fi trebuit sa se preocupe de colectiile de arbori si de colectia de trandafiri. Initial, aici erau 1.600 de specii de arbori, dar pana la revolutie se pierdursera deja 300 de soiuri si aproape in totalitate colectia de trandafiri.

Dupa anul 1955, cand acest parc trece in proprietatea Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice, au fost luate masuri de intretinere si refacere, iar unitatea a devenit o baza de cercetare mai ales pentru climatizarea speciilor exotice de interes forestier.

Arboretumul Hemeiusi reprezinta o valoroasa colectie dendrologica. Colectia de rasinoase cuprinde 178 specii, care provin din America de Nord - 76 de specii, din Asia - 50 de specii si din Europa - 48 de specii. Originalitatea acestui arboretum este data de compozitia lui, cu specii foioase mature, de plop alb cu diametrul de peste 2 metri si inaltime de peste 40 metri sau grupul de opt frati cu inaltimi de peste 42 metri si diametrul de peste 1 metru.

Amintim ca in cadrul parcului dendrologic de la Hemeius regasim o frumoasa colectie de trandafiri, colectie celebra inainte de 1989, care s-a pierdut treptat, pana aproape de disparitie. Dupa preluarea Parcului dendrologic de la Hemeius de catre Directia Silvica a fost refacuta colectia de trandafiri, aproape la standardele dinainte, ajungandu-se pana la nu mai putin de 600 de specii si 1.500 de fire de trandafiri. Acum, colectia, intinsa pe aproape toata suprafata parcului, este gata de valorificare.

Originalitatea parcului Hemeius este data si de stilul peisagistic, de edificiile construite, de compozitia, forma, dimensiunile si cromatica speciilor si mai putin de relief. Stilul in care este realizat este cel englezesc, cu alei curbe ce includ suprafete cu arboreti alternand cu poieni (pajisti).

Datorita ridicarii nivelului apei freatice, ca urmare a construirii lacului de acumulare de pe raul Bistrita, s-a amenajat in anul 1968 un lac, intr-o denivelare a terenului, in care isi oglindesc siluetele plopilor seculari ai parcului.

De asemenea, aici se mai afla un al doilea parc ce dateaza de putina vreme si care aduce renume comunei Hemeius - Parcul Industrial Tehnologic Hemeius (HIT Park).

 

Conacul din interiorul parcului - Castelul Rosu/Cladirea Rosie

In mijlocul parcului se afla conacul Cantacuzino-Pascanu, construit intre 1864-1866 pe mosia lui Costache Pascanu (fost vistiernic al Moldovei) si a lui Grigore Cantacuzino. Fiind construit din caramida aparenta rosie, pe plan local este numit Castelul Rosu sau Cladirea Rosie, oferind mediului inconjurator un aspect medieval de o frumusete rara.

Cladirea este construita intr-un stil nedefinit, amestecuri de stiluri romano-gotic, venetian si brancovenesc si zidita din blocuri de gresie si din caramida aparenta ornata cu sculpturi pe stalpii de gresie de la balcoane, arcadele ferestrelor si ale turnului, constructie ce da un aspect medieval absolute deosebit mediului inconjurator.

Cladirea are parter, etaj si partial demisol. Prezinta elemente (in structura si decor) apartinand eclectismului Europei Occidentale din secolul al XIX-lea. Intalnim astfel o impletire de elemente gotice, baroce (turn, fronton, ancadramente la ferestre, etc.) cu elemente de factura orientala (intrarea laterala cu coloane si capiteluri bogat decorate, elemente de decor pe fatada, etc.). In anul 1999 conacul este dezafectat si se gaseste in stare destul de avansata de degradare, fiind afectata in mod deosebit structura de rezistenta (corpul de cladire, turnul in mod special).

De-a lungul timpului conacul a suferit numeroase degradari mai ales in urma seismelor din 1977 si 1999. Cladirea este inregistrata la Oficiul de Patrimoniu al Directiei de Cultura Bacau.

 

Concluzii

In parcul de la Hemeius au fost turnate in anul 1980 cadre pentru filmul “Dumbrava minunata”, realizat dupa romanul scriitorului Mihail Sadoveanu, in regia Elisabetei Bostan. La Hemeius sunt locurile pe unde ratacea Lizuca, eroina filmului, impreuna cu prietenul ei, Patrocle.

 

Surse si adrese web utile:

http://primariahemeius.ro

http://ziarpiatraneamt.ro/parcul-dendrologic-hemeius-40-km-de-piatra-neamt/


Newer news items:
Older news items: