Interferente.ro Descopera Geografie Orasul Roman de la Rosia Montana

Luni, 25 Septembrie 2017 00:03

Orasul Roman de la Rosia Montana

Orasul Roman de la Rosia MontanaLa 12 km de Abrud, in judetul Alba, pe valea Rosia se afla comuna Rosia Montana, renumita pentru vestigiile unei foste mine romane din care s-a extras aurul. O uriasa scobitura in munte prezinta peretii exteriori ai unei vechi exploatari aurifere, in care se va galeriile, ca niste ferestre ce strapung zidurile unei cetati. Pe vremuri, in adancul acestui masiv au lucrat numerosi oameni, care au sapat galeriile ovale si trapezoidale, gaurindu-l in toate directiile, incat centrul muntelui s-a prabusit. Uriasa deschidere creata se aseamana acum cu un crater de vulcan, oferind privitorilor un decor fantastic.

Pe teritoriul actualei comune Rosia Montana, arheologii au identificat prezenta unui oras roman intemeiat pe locul unei vechi asezari dacice, caruia i-au dat numele de Alburnus Maior. Locuit de colonistii adusi de imparatul Traian din Dalmatia, Grecia si Orient, orasul roman se extindea spre sud-vest si vest de Rosia Montana de azi, catre satul Cornea, pe dealul Carpen si in valea Nanului. Multitudinea de reprezentanti a diferite popoare l-a facut pe Vasile Parvan sa vada in Alburnus Maior “… un oras californian de civilizatie internationala”.

Cine ajunge azi la Rosia Montana observa urmele extractiei aurului la tot pasul. Uriase halde de steril sunt presarate in jurul piscurilor Cetatea, Carnicul, Tarina, etc. Sunt marturiiile centrului roman al exploatarilor aurifere din zona Muntilor Apuseni. Incepand din secolul al XVIII-lea s-au identificat unelte de piatra folosite la pisarea minereului, vestigiile unor cladiri, case si temple, inscriptii. La Momulesti s-au gasit resturile unor schele ce sustineau peretii stancosi, o roata de scos apa infiltrata in galerii, vase de lut si lemn, opaite, o bucata de stofa. La punctele Carnic si Momulesti au fost descoperite 25 de table cerate, documente de exceptionala valoare juridica, social-economica si etnologica.


Related news items:
Older news items: