Marţi, 13 Mai 2014 17:01

Orasul Liverpool

Orasul LiverpoolSituat in Marea Britanie (Anglia), orasul Liverpool este atestat documentar in anul 1207. Nucleul sau l-a constituit un sat de pescari, existent inca din secolul al XI-lea, activitatile locuitorilor fiind legate intru totul de apele raului Mersey.

Primul doc s-a construit in anul 1715. portul s-a extins de-a lungul estuarului Marsey prin construirea altor docuri si a numeroase depozite. Dezvoltarea a continuat pana la al doilea razboi mondial, cand a inceput declinul. Pentru salvarea sa, in anul 1982, s-au luat masuri ferme de revitalizare, transformandu-se portul intr-un oras turistic; s-a considerat ca turismul poate suplini activitatile industriale.

Un punct de atractie este cladirea portului Liverpool care si azi pastreaza functia de administrare a cheilor. Construita in 1907, in grandiosul stil Edward (dupa regele Edward al VII-lea), ea aminteste importanta protului pana la primul razboi mondial. In apropierea cladirii isi are sediul si White Star Shipping Company, proprietara a vasului Titanic (inregistrat in Liverpool), cladire de la balconul careia, in 1912, s-a anuntat multumii adunate vestea naufragiului.

Renumit este Muzeul Marinei, situat in docul ce poarta numele Printul Albert, primul doc din lume complet acoperit, construit intre 1841 si 1848.

Cu aspect de fortreata, imbracata in gresie rosie (inceputa in 1904 si terminata in 1978), Catedrala Anglicana impresioneaza prin recodurile sale dimensionale: este cea mai mare cetedrala de cult protestant de pe mapamond; are cel mai inalt turn (100 m inaltime), in care urca zilnic numerosi turisti; detine cele mai mari clopote (mai mari decat “Big Benul” londonez), situate la 100 m deasupra pardoselei, si cea mai mare orga religioasa din lume (peste 10.000 de tuburi).

O mare atractie pentru vizitatorii Liverpoolului o reprezinta locurile ce amintesc de cei patru Beatles – John, Paul, George si Ringo – in care s-au nascut, au copilarit, au invatat si au cantat.

Astazi aceste locuri poarta incarcatura spirituala si muzicala a Beatles-maniei: Beatles Zone. Astfel poti sa intri in Cavern Club, locul unde Beatles au cantat de peste 300 de ori intre 1961 si 1963. desi originalul Cavern Club a fost demolat in 1973, el a fost reconstruit in acelasi stil, in 1984. Intrarea este strajuita de statuia lui John Lenon, iar pe caramida rosie a peretelui sunt incrustate numele tuturor formatiilor care au cantat in Cavern Club.

A doua modalitate de revitalizare a orasului o constituie centrul universitar. Liverpool detine cateva universitati marcante – Liverpool Hope University College, Universitu of Liverpool – in care invata studenti veniti din toata lumea.

Activitatea turistica si invatamantul universitar demonstreaza ca Liverpool este un oras “viu”, renascut din propria-i cenusa.