Interferente.ro Sport UEFA EURO 2012 Orase gazda euro 2012

Vineri, 04 Mai 2012 04:00

Orase gazda Euro 2012

 

Orasele gazda ale Euro 2012, din Polonia si Ucraina, sunt gata sa primeasca fanii fotbalului. Partidele turneului final Euro 2012 vor fi gazduite de cate 4 orase din cele 2 tari co-organizatoare.

 

Meciul de deschidere va avea loc pe 8 iunie, in Polonia - Varsovia, pe “National Stadium”. In capitala Poloniei se vor mai juca alte trei partide din grupe, un sfert de finala si o semifinala. Celelalte trei orase poloneze care vor participa la competitia europeana vor fi Wroclaw (trei meciuri din grupe), Gdansk (trei meciuri din grupe si un sfert de finala) si Poznan (trei meciuri din grupe).

 

Capitala Ucrainei, Kiev, va avea privilegiul de a gazdui 3 partide din grupe, un sfert de finala si finala. Celelalte 3 orase din Ucraina care vor gazdui meciuri de fotbal din cadrul Euro 2012 sunt: Donetsk (trei intalniri din faza grupelor, un sfert de finala si o semifinala), Lvov (trei meciuri din grupe) si orasul Harkov (trei meciuri din grupe).


Orase gazda Polonia

 

Varsovia - Polonia

Varsovia este capitala Poloniei si orasul unde va debuta Euro 2012. Cu un numar de aproximativ 1.700.000 locuitori, Varsovia este al optalea oras din zona urbana a Uniunii Europene. Este de asemenea si unul dintre cele mai atractive puncte turistice din Europa Centrala. Varsovia mai este numita si “Orasul Pheonix” datorita puterii sale de a renaste si de a o lua de la capat in urma razboaielor sangeroase din istorie. Ultimul eveniment de acest gen a avut loc in 1944 cand orasul a fost distrus aproape in intregime din ordinul lui Hitler. Dupa razboi orasul a fost reconstruit.

 

Meciurile Euro 2012 vor fi gazduite de Stadionul National, o arena impresionanta cu o capacitate de aproximativ 58.000 de spectatori. Constructia a costat 500 de milioane de euro, a inceput in 2008 si s-a incheiat in noiembrie 2011.

 

Wroclaw - Polonia

Wroclaw a fost capitala regiunii istorice Silesia, care era situata in sud-vestul Poloniei actuale, dar care continea si mici bucati din estul Cehiei si al Germaniei. Are o populatie de aproximativ 600.000 locuitori si o suprafata de 292,9 km². Este al patrulea oras ca marime al Poloniei si al treilea centru educational, cu un total de peste 135.000 de studenti. “Hala Centenarului” din Wroclaw a fost inscrisa in anul 2006 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Dupa ce va gazdui meciurile Euro 2012, Wroclaw se pregateste sa fie Capitala Culturala a Europei in anul 2016, impreuna cu orasul San Sebastian din Spania.

 

Stadionul Municipal din Wroclaw este situat in Districtul Pilczyce si are o capacitate de 42.771 de spectatori. Arena a fost inaugurata pe 10 septembrie 2011.

 

Gdansk - Polonia

Gdansk este cel mai mare oras al provinciei Pomerania (aproximativ 456.000 locuitori) si unul dintre cele mai vizitate orase ale Poloniei. Acesta este si port maritin avand iesire la Marea Baltica. Despre acest oras, care pana in anul 1945 a fost cunoscut sub numele de Danzig, marele Napoleon spunea ca este “cheia pentru tot” iar istoria lui este una destul de zbuciumata. Inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, sub vechea denumire Danzing, Gdansk a fost un oras stat, cu propria constitutie, moneda si cu propriul imn national. Asta pana in anul 1945, cand portul marin a fost anexat Poloniei.

 

PGE Arena este un stadion cu o capacitate de 43.615 locuri si a fost inaugurat in anul 2011. Constructia stadionului a inceput in anul 2008 si a durat trei ani. Numele provine de la compania Polish Energy Group. Aceasta este firma care pentru 8,5 milioane de euro a cumparat numele arenei poloneze.

 

Poznan - Polonia

Poznan este cel de-al 5-lea oras al Poloniei ca populatie (aproximativ 560.000 locuitori), si al 6-lea ca suprafata, ocupand o suprafata de 261,85 km². Orasul este un important centru economic, universitar, academic, stiintific si cultural. Poznan-ul este singurul oras polonez mentionat in imnul national al Poloniei, „Mazurca lui Dabrowski”.

 

Stadionul Municipal din Poznan are o capacitate de 43.269 de locuri. Stadionul a fost construit intre 1968 si 1980 iar intre 2003 si 2010 a suferit modificari importante, fiind aproape complet renovat. Marea redeschidere a stadionului a avut loc pe 20 septembrie 2010, odata cu concertul celebrului Sting.

 

Orase gazda Ucraina

 

Kiev - Ucraina

Kiev este capitala si cel mai mare oras al Ucrainei avand aproximativ 2.600.000 de locuitori. Orasul este un centru important industrial, stiintific si cultural al Europei de Est. Prima atestare scrisa a Kievului dateaza din 482. Kievul imbina in mod armonios vechiul si noul, alternand centrele de agrement si comert cu oazele de liniste reprezentate de parcuri si gradini fermecatoare. Honore de Balzac spunea ca, Kievul este orasul etern, “Roma nordica”.

 

Stadionul Olimpic din Kiev este cea mai mare arena din Ucraina, a fost inaugurata pe 12 august 1923 dar de-a lungul timpului a fost renovata in mai multe randuri. In 2008, arena a fost inchisa fiind complet demolata. Odata finalizat, stadionul a fost deschis oficial de presedintele Ucrainei, Viktor Yanukovych, pe 8 octombrie 2011. Stadionul are o capacitate de 70.050 de locuri si este arena oficiala a nationalei Ucrainei.

 

Donetsk - Ucraina

Orasul Donetsk a fost fondat in 1869 de catre un om de afaceri galez, care a construit aici o fabrica de otel si a deschis mai multe mine de carbune. Initial, orasul a fost denumit Yuzovka, apoi in perioada dominatiei sovietice, intre 1924 si 1931, orasul a fost numit Stalino. In anul 1932 a devenit capitala regiunii Donetsk. Donersk mai este cunoscut astazi ca “Orasul celor o mie de trandafiri”, este al cincilea oras ca populatie al tarii, cu aproape 1 milion de locuitori.

 

Danbass Arena a fost inaugurata pe 29 august 2009, apartine clubului Sahtior Donetsk si are o capacitate de 51.504 locuri. Proiectul a costat 420 de milioane de dolari iar constructia arenei a demarat in anul 2006.

 

Lvov - Ucraina

Lvov, oras situat in vestul Ucrainei, langa granita cu Polonia, este capitala provinciei Lvov si un important centru cultural si industrial. Centrul vechi este unul dintre cele cinci situri din toata tara care apare pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Orasul Lvov mai este numit si “Micul Paris al Ucrainei”.

 

Arena Lvov are o capacitate de 34.915 si a fost inaugurata in octombrie 2011.

 

Harkov - Ucraina

Harkov este al doilea oras ca marime din Ucraina, cu o populatie de aproximativ 1.500.000 de locuitori. Este centrul administrativ al regiunii Harkov. Harkivul este unul dintre cele mai importante centre industriale, culturale si de invatamant din Ucraina. Orasul s-a facut cunoscut prin cea mai mare piata publica din Europa si a treia din lume - Piata Libertatii.

 

Stadionul Metalist din Harkov are o capacitate de 38.633 de locuri si are gazon natural. A fost deshis publicului in 1926 si a intrat recent intr-un amplu proces de modernizare, finalizat pe 5 decembrie 2009.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: