Interferente.ro Descopera Natura Omul trebuie sa salveze padurea

Duminică, 04 August 2013 15:24

Omul trebuie sa salveze padurea

 

Fenomenul de interceptie a noxelor de catre padure este un mijloc de reactie al vegetatiei la presiunea acestor factori stresanti. Dar agentii poluanti din atmosfera neapartinand ciclului ecologic normal al planetelor nu se supun decat in anumite limite si pentru un anumit timp relatiilor normale de autoreglare specifice ecosistemelor, constituind un pericol in continua crestere pentru existenta acestora.

 

Cercetarile intreprinse in ultimii ani de sivicultorii din tara conduc la concluzi ca, in special in cazul oxizilor de sulf – constituenti de baza ai asa-numitelor “ploi acide” – cat si in cazul pulberilor, desi interceptia lor de catre padure este un fenomen real, marimea acestei interceptii este relativ redusa fata de suma emisiilor totale din atmosfera. Se are in vedere in acest sens si scaderea treptata a capacitatii de interceptie cu care este dotata padurea, pe masura diminuarii vigorii de crestere a arborilor.

Rezulta de aici faptul ca, fara a se minimaliza rolul padurii in diminuarea noxelor din atmosfera, calea principala de combatere a poluarii aerului trebuie sa ramana folosirea intregii game de metode tehnice si tehnologice precum reducerea si controlul emisiilor industriale. In conditiile unei stricte respectari a legilor in vigoare privind protectia mediului inconjurator si a concentratiilor maxime admise ale poluantilor, vegetatia forestiera isi va putea indeplini si mai eficient functia sa de filtru biologic. Pentru aceasta,  insa, trebuie salvata cu orice pret padurea

 

Alte cercetari intreprinse de cercetatorii romani in paduri strabatute de sosele principale atrag atentia asupra pericolului real al poluarii cu plumb, in majoritate provenind de la autovehicule folosind benzine etilate. Faptul ca padurea joaca un rol efectiv in reducerea emisiilor poluante cu plumb constituie o baza pentru adoptarea in viitor a unor solutii mai judicioase de amplasare a unor spatii de odihna si agrement fata de soselele cu trafic intens. Si, poate, inainte de orice, o schimbare de mentalitate.

Vor salva padurile puritatea aerului? E suficient acest filtru?

 

Dr. ing. Ion Dumitriu-Tataranu


Related news items:
Newer news items:
Older news items: