Interferente.ro Descopera Diverse Oameni celebri si sahul

Luni, 28 Ianuarie 2013 20:13

Oameni celebri si sahul

Ca tanar locotenent de artilerie, Napoleon isi petrecea multe ore in fata tablei de sah in vestita “Cafe de la Regence” din Paris, unde veneau cei mai buni sahisti din Europa acelor timpuri. Viitorul mare strateg militar nu a demonstrat aptitudini deosebite ca sahist, dar trasaturile de caracter ale viitorului imparat erau de atunci evidentiate – ambitia, nerabdarea, impulsivitatea. Napoleon dorea sa castige fiecare partida, se grabea, initia atacuri nejustificate din punct de vedere strategic, dorind sa-si domine partenerul de joc. Pierderea unei partide il afecta profund. Uneori arunca cu furie piesele si parasea cafeneaua. In ultimii ani ai vietii, patrecuti in exil pe insula Sfanta Elena, Napoleon a gasit o adevarata alinare in jocul de sah.

 

Marele filosof francez Jean Jacques Rousseau era un pasionat jucator de sah. Rousseau a inceput sa joace sah tot la “Cafe de la Regence”. Iata cum relateaza el acest lucru: “… Un alt mod de a-mi petrece timpul, as putea spune chiar destul de util, era sahul. I-am cunoscut pe domnul de Legal, pe un oarecare Husson, pe Philidor, ca de altfel pe toti marii jucatori ai acelor vremuri”. Numele pe care Rousseau le mentioneaza apartin intr-adevar unor jucatori celebri ai timpului, practicanti ai jocului de sah in cafenelele de prima mana ale Parisului. Rousseau juca mai slab decat celebritatile amintite, dar faptul ca-i intalnea cu regularitate este semnificativ pentru valoarea jocului sau.   

L. N. Tolstoi a dedicat, de-a lungul intregii sale vieti, mult timp jocului de sah. Acestei pasiuni a lui Tolstoi, I. Linder i-a consacrat o carte pe care a intitulat-o “Tolstoi si sahul”. In perioada cand viitorul mare romancier rus isi desavarsea studiile la Universitatea din Cazan, el dedica zilnic 2-4 ore jocului de sah. Pentru Tolstoi sahul prezenta interes si datorita faptului ca J. J. Rousseau, idolul lui in acea vreme, acordase atentie acestui joc. In perioada apararii Sevastopolului (1854-1855) marele scriitor s-a imprietenit cu cunoscutul campion rus Serghei Urusov, cu care a jucat de multe ori. Impreuna cu Ivan Turgheniev, la randul sau un mare amator de sah, cel care l-a introdus pe Tolstoi la “Clubul de sah” din Petersburg, desfasura o apriga “lupta la reduta” pe tabla de 64 de patrate. In vizita la Londra, Tolstoi si-a cumparat culegerea cu partidelor lui Paul Morphy, realizata de I. Loventhal. La intorcerea acasa, cartea era de-a dreptul jerpelita, demonstrand perseverenta cu care Tolstoi aprecia ca sahul este un ideal mijloc de relaxare.

In familia Ulianovilor sahul constituia un divertisment deosebit de agreat. Lenin a invatat sa joace sah la varsta de 8 ani, primul profesor fiind chiar tatal sau, Ilia Ulianov. Il pasionau lupta darza, cautarea celei mai bune miscari, gasirea unei solutii in situatie grea. Victoria sau infrangerea il interesau mai putin. Cea mai “sahista” perioada din viata sa au reprezentat-o anii petrecuti cu Hardin, pe care Cigorin il aprecia drept unul dintre cei mai buni sahisti din Rusia acelor timpuri. “In timpul exilului din Siberia, isi aminteste Lepesinski, am compus urmatoarea problema cu mat in 3 mutari: (Alb: Ra6, Tc8, Nb1, d2, c3, f4, g5. Negru: Ra8, Nb8, a3, c4, d6, f5, g6). Aceasta compozitie i-am prezentat-o pentru rezolvare lui Lenin. Pentru el, rezolvarea nu a constituit o problema, mai mult chiar, a facut-o mintal: (1. Na2-d5, 2. d4-c:d3, 3. N.: d5 mat). Expresia lui favorita, de care uza in timpul jocului, era: Nu exista nici o siretenie la care sa nu poti riposta cu una mai mare”.

Remarcabilul muzician si compozitor german Richard Strauss a inceput sa fie pasionat de sah inca de mic copil. La varsta de 4 ani, el isi insusise deja regulile jocului. Faptul se explica si prin aceea ca tatal sau, Henrich Strauss, membru al orchestrei regele din Munchen, era un bun sahist. In 1882, Richard s-a clasat, impreuna cu Max Wiess, pe locurile doi-trei in turneul maestrilor, organizat de Asociatia vieneza de sah. In intreaga sa viata, Richard Strauss a gasit timp pentru a juca sah, desi era extrem de solicitat.

Autor: C. Dimcea


Related news items:
Newer news items:
Older news items: