Interferente.ro Descopera Istorie Napoleon a fost otravit cu arsenic

Duminică, 17 Noiembrie 2013 06:56

Napoleon a fost otravit cu arsenic?

Pentru a muri de toate bolile care i-au fost atribuite, Napoleon ar fi trebuit sa traiasca mai multe vieti! Altfel i-ar fi fost forte greu, daca nu cumva imposibil, sa moara de cancer la stomac, de sifilis, epilepsie, tuberculoza si de inca alte cateva boli pe care i le-ai atribuit mult prea multi si (unii) nechematii lui biografi.

Cativa cercetatori americani, David Hapgard si Ben Welder, afirma in volumul “Asasinarea lui Napoleon” ca acesta nu a murit de moarte naturala, ci a fost otravit la cu arsenic. Cercetatorii americani isi bazeaza concluzia pe rezultatele cercetarilor intreprinse de Sten Forshuvod, toxicolog si stomatolog suedez.

Cercetatorul suedez ajunsese la aceasta concluzie inca din anul 1955, dupa ce a citit memoriile lui Louis Marchand, cameristul lui Napoleon, “un adevarat manual de simptomatologie toxina”, dupa cum il califica el. Potrivit lui Marchand, Napoleon avea, incepand din luna mai 1818, tulburari grave de sanatate: suferea friguri, de traspiratie abundenta, de dureri de ficat si de stomac, i se umflase pantecele, se ingrasase mult. In plus, isi pierduse dantura si lesina adesea. Toate acestea sunt simptome clare ale otravirii cu arsenic.

Pentru a-si putea sustine teoria, cercetatorul suedez a cercetat compozitia chimica a parului lui Napoleon si a ajuns la concluzia ca firele de par ale imparatului contineau de treisprezece ori mai mult arsenic decat cele ale unui om normal!

Odata stabilit faptul ca Napoleon a fost otravit, Forshuvod a pornit in cautarea asasinului. Si, dupa ce i-a eliminat pe cei care nu puteau fi suspecti nicicum, el s-a oprit asupra generalului de brigada, contele Charles Tristan de Monthalon, in care Napoleon avea o intredere fara margini, si pe care, de altfel, l-a si facut legatarul sau testamentar.

Regele bourbon Ludovic al XVIII-lea il trimisese pe acesta sa-l insoteasca pe Napoleon in insula Sf. Elena, cu misiunea speciala de a-l otravi treptat, in asa fel incat moartea lui sa para a fi una naturala. Caci atata vreme cat era in viata, Napoleon reprezenta un pericol permanent si de temut pentru el.

“Moartea nu inseamna nimic, spunea Napoleon, dar a trai infrant si lipsit de glorie inseamna a muri cate putin in fiecare zi”. De unde ar fi stiut el ca se poate muri cate putin in fiecare zi chiar atunci cand ai cunoscut gloria?!


Related news items:
Newer news items:
Older news items: