Interferente.ro Turism Obiective turistice Muzeul figurilor de ceara din Londra

Miercuri, 12 Martie 2014 13:36

Muzeul figurilor de ceara din Londra

Muzeul figurilor de ceara din LondraMuzeul figurilor de ceara din Londra, devenit celebru pentru vechimea si originalitatea exponatelor sale, a luat nastere din initiativa unei frantuzoaice, al carei nume il poarta: Madame Tussaud.

Prin prezentarea momentului incoronarii Reginei Elisabeta a II-a, din 1953, muzeul se bucura de o si mai mare popularitate. In 1958, in cadrul lui se inaugureaza un Planetarium, construit pe locul fostului cinematograf. In 1993 se deschide o noua sectie, Spiritul londonez.

Dar, ce cuprinde de fapt muzeul? La subsol se afla renumita, in ca din 1842, Camera a ororilor si o parte din Spiritul Londrei. La parter, langa intrarea in muzeu, exista un shop, o cafenea, sala Spiritului Londrei si usa spre Planetarium. La primul etaj se gaseste Planet Zone iar la al doilea nivel se desfasoara Planetarium-ul si Grand Hall. Al treilea etaj adaposteste Cupola Planetarium-ului si salile Garden Party, 200 Years, Legends and superstars.

Spiritul Londrei acopera o perioada de peste 400 de ani, incercand si reusind sa redea, prin figuri de ceara, prin imagini video, sunete si mirosuri, migistral combinate, pulsul vital si coloritul istoric al capitalei britanice. Aici este prezenta Regina Elisabeta I a Angliei (1533-1603), este redata Renasterea engleza, cu calatoriile si descoperirile lui Sir Walter Raleigh si Sir Francis Drake. Intr-o taverna din Southwork este prezentat marele William Shakespeare (1564-1616), apoi imaginile de groaza ale ciumei si ale marelui incendiu din 1666. De asemenea poate fi vazut chipul arhitectului Sir Cristopher Wren (1632-1723), care a construit Sf. Paul’s Cathedral. Tot aici sunt expuse, figura si columna amiralului Nelson (1758-1805), figura reginei Victoria (1819-1901), imagini relevante ale revolutiei industriale britanice, figura marelui scriitor Charles Dickens (1812-1870). Urmeaza personalitati si momente din cel de-al doilea razboi mondial, dominate de Winston Churchill (1874-1965). In final, un caleidoscop de culori, sunete si imagini a City-ului, businessman-ilor, a autobizelor si pensionarilor din Chelsea.

Camera Ororilor. Vizitatorul este supus unei succesiuni de scene si chipuri socante: tragerea pe roata de tortura,viziuni ale iadului, figura lui Dracula, executia Ioanei d’Arc (1434), detinuti din inchisoarea Newgate, ucigasi in serie, ce au fost prinsi si executati. Un loc aparte il ocupa victimele Revolutiei franceze, alaturi de vestita ghilotina.

Grand Hall este o spatioasa si impunatoare camera ce recreeaza atmosfera secolelor XIX si XX. Se regasesc aici cateva dinre persoanele publice remarcabile, care au influentat puternic vietile oamenilor obisnuiti si a caror amintire este inca vie: William Cuceritorul, cele sase sotii ale lui Henric al VIII-lea, familia regala franceza a lui Louis al XVI-lea, Richard Inima de Leu, Charles I, Regina Victoria, familia Reginei Elisabeta a II-a; mari oameni de stat, ca Oliver Cromwell, Winstion Churchill, Margaret Thatcher, John Mayor, Mihail Gorbaciov, Bill Clinton, J.F. Kennedy, V.I. Lenin, Charles de Gaulle; conducatori religiosi, ca Papa Ioan Paul al II-lea, si toti aceia care s-au distins in arta, precum W.A. Mozart, Pablo Picasso, Luciano Pavarotti si multi altii.

Garden Party (Petrecerea din Gradina) aduna laolalta celebritati contemporane din diverse medii sociale. Sub un cer instelat si un copac infrunzit, figuri din lumea sportului, a muziii, a televiziunii par a fi adunate la o bautura si la o discutie amicala. Efecte vizuale si sunete specifice completeaza atmosfera de petrecere, cum ar fi cantecul pasarilor dintr-un copac, sau dialogul statuilor din gradina atrag atentia vizitatorilor. Deseori, celebritatile imortalizate in ceara isi aduc propriile haine sau costume de scena, pentru a asigura autenticitatea.

Superstaruri si legende. Aici talentul modelatorilor este adeseori criticat, pentru ca este vorba de cele mai familiale figuri ale secolului XX si ale secolulu XXI, vazute zilnic la TV, in presa, cinematografie. Pot fi intalnite trupurile de ceara ale lui Charlie Chalpin, Marylin Monroe, Marlon Brando, Elvis Presley, Sir Alfred Hitchcock, Sylvester Stallone, Michael Jackson, Lady Diana etc. Trebuie precizat ca toate figurile omenesti sunt executate cu atata precizie incat par a fi “in carne si oase”, dar “impietrite” de o bagheta magica.

The Planet and Space Zone reprezinta preludiul Planetarium-ului, cu mari modele ale planetelor, satelitilor si cu imagini video interactive, ce sugereaza formarea novelor, supernovelor si a gaurilor negre.

Planetarium prezinta si alte mistere ale Universului, redate prin efecte spectaculoase insotite de muzica.


Newer news items:
Older news items: