Interferente.ro Descopera Lumea animalelor Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa

Sâmbătă, 29 Iunie 2013 20:27

Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa

 

“Sa fie oase de urias?”, il intrebau infiorati satenii din Manzati pe savantul Grigore Stefanescu (1836-1911), in timp ce-l ajutau la cercetarile desfasurate langa acest sat vasluian, mai precis, in prundisurile raului Barlad. Incet, incet, s-a conturat scheletul unei lighioane namaivazuta pana atunci de nimeni – un fel de elefant gigantic care masura 4,5 metri lungime! Este vorba de “Deinotherium gigantissimum”, animal preistoric care a trait cu aproximativ 3 milioane de ani in urma. Acest schelet unic in lume se gaseste acum la Muzeul de Istorie Naturala “Grigore Antipa” din Bucuresti, alaturi de alte exponate, deosebit de pretioase.

 

Intr-o singura vizita nu poti cuprinde, bineinteles, toate cele peste o jumatate milion de piese existente in Muzeul de Istorie Naturala “Grigore Antipa”m dar poti intreprinde, in numai cateva ore, o calatorie fantastica printre vietuitoarele Pamantului: de la Pol la Ecuator, din adancul oceanelor si pana la crestele muntilor … In microdiorame, ca la teatru, poti vedea scene din trecutul pamantului, de acum cateva sute de milioane de ani: din paleozoic, apoi din mezozoic, era reptilelor: dinozauri (brontozauri, stegozauri, “Thyranosaurus rex”) animale ce puteau fi cat un bloc de 3-4 etaje inaltime si care au disparut demult de pe suprafata planetei. Intr-o vitrina, poti vedea un ou de dinozaur gasit in sudul Frantei. Din tara noastra poti vedea un amonit, animal marin inrudit cu caracatita si care pare sa semene cu casuta unui melc urias. De fapt, pana tarziu in era mezozoica au continuat sa existe animale uriase, cum este epiornisul (un soi de strut care avea 4 metri inaltime si al carui ou era cat … 150 oua de gaina), cerbul gigantic sau fiorosul urs de pestera, toate contemporane cu primii oameni.

 

Viata la Polul Nord, in preerie, in Delta Dunarii, in tundra, in desertul Saharei sunt numai cateva dintre dioramele biologice intocmite, pe la inceputul secolului, de Grigore Antipa, organizatorul muzeului. La vremea respectiva, dioramele biologice, adica prezentarea animalelor intr-un cadru cat mai apropiat, daca se poate chiar identic cu cel natural in care traiesc, a reprezentat o premiera mondiala. Primul muzeu din lume unde au aparut dioramele biologice a fost cel din Bucuresti, in 1907. Exponatele muzeului – mamifere, pasari, pesti, insecte – vorbesc despre captivanta diversitate a lumii vii, despre bogatia si frumusetea faunei din Romania.

 

Aparitia si evolutia omului este minutios descrisa, sectia de etnografie a muzeului oferind in completare imagini ale locuitorilor din diverse parti ale lumii, a Omului zilelor noastre, vietuitoarea, probabil, cea mai adaptabila de pe Terra, care prin inteligenta sa “a cucerit” rapid si definitiv pana si pustiurile de gheata si cele de nisip, arse de soare si rascolite de vanturi.

Afla mai multe informatii despre Grigore Antipa.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: