Interferente.ro Cultura Religie Mosii de Pasti traditii si obiceiuri pentru pomenirea mortilor

Luni, 06 Aprilie 2015 23:37

Mosii de Pasti - traditii si obiceiuri pentru pomenirea mortilor

Mosii de Pasti traditii si obiceiuri pentru pomenirea mortilorIn unele parti ale tarii exista obiceiul ca in ziua de Pasti sa se dea Mosi de sufletul celor trecuti in nefiinta: colaci cu miel si oua rosii, precum si alte bucate gatite acasa. Pe alocuri, se da cas sau olcute pline cu apa.

Mosii acestia sau se trimit prin vecini sau cei carora li se dau umbla singuri pe la case de-i primesc. In acest ultim caz, femeile se ingrijesc ca sa le vina mai intai un copil cu parinti in casa, si aceluia ii dau apoi oua rosii si colaci.

In alte parti ale tarii, exista datina ca in ziua de Pasti sa se duca si sa imparteasca ca Mosi pe la vecini, rudeni si oameni saraci cate 2-4 oua rosii si cate un colac, iar joi dupa Pasti se duc si se impartesc colaci, langa care se pune fasole si miere de prune.

In zona Transilvaniei, cum se zareste soarele, baietii prin a umbla cu oua rosii pe la neamuri si vecinii, iar cand intra in casa zic: “Hristos a inviat!” Gazda casei le raspunde: “Adevarat a inviat!”, daruindu-le oua rosii ori turte.

De asemenea, exista obiceiul ca femeile, in noaptea Pastilor, si anume inainte de Inviere, sa planga la morminte, crezand ca sufletele mortilor se departeaza in aceasta noapte de la locul lor, venind in apropierea caselor, unde stau pribegite pana in ziua de Rusalii, cand iarasi se aud pe la morminte plansetele in tot decursul serviciului divin. Dupa iesirea din biserica insa incep sa imparta la femeile tinere, maritate in decursul anului curgator, colaci si diferite vase de bucatarie.

In Moldova, femeile care nu au copii sau care au copii morti, dau de pomana copiilor cate un ou si pasca.

In Tara Romaneasca se da in ziua de Pasti oua rosii peste mormant, pronuntand numele celor pentru care se da acel ou. Toti aici exista credinta ca toti mortii cei pacatosi, din ziua Invierii, adica de la Pasti, se scot din iad la odihna pana la Rusalii. In aceste zile, se da de pomana pentru morti.

In Bucovina, si anume pe la orase, exista datina de a se da ca Mosi, oua rosii, precum si pasca.

In unele parti insa ale tarii, o seama de femei, luand cu sine pasca, lumini si ulcele, se duc in a doua zi de Pasti la cimitir si acolo impartesc produse oamenilor saraci, drept de pomana pentru sufletul mortilor.