Sâmbătă, 27 Noiembrie 2010 20:05

Mos Craciun 

 

Cum arata Mos Craciun?

Ca imagine vizuala, Mos Craciun a fost ilustrat prima data in 1860 de emigrantul german Thomas Nast in cotidianul Harper's Illustrated Weekly. In viziunea initiala, Mosul purta un costum rosu cu nasturi negri si o curea din piele. Timp de aproape 30 de ani, Thomas Nast, desenator si caricaturist al ziarului, va ilustra prin sute de desene toate aspectele legendei lui Mos Craciun si va da mitului principalele sale caracteristici vizuale. Nast este si cel care a stabilit in 1885 ca resedinta lui Mos Craciun se afla la Polul Nord.

 

Probabil ca una dintre cele mai cunoscute figuri este cea a lui mos Craciun din reclamele Coca Cola. De petele de culoare alba care creaza imaginea actuala a mosului este “vinovata” aceeasi companie de bauturi racoritoare. Primul mos a fost creat de catre Haddon Sundblom pentru Coca Cola in 1931, asa incat in 2011, se vor implini 80 de ani de cand imaginea mosului este promovata de Coca Cola. Imaginea creata in 1931 a fost folosita intr-o serie de campanii timp de 33 de ani. Haddon Sundblom a creat ultimul mos Craciun pentru Coca Cola in 1964.

 

 

De unde si cum vine Mos Craciun?

La inceput se credea ca mosul si spiridusii traiau la Polul Nord si ca sania sa era trasa de reni. In 1925 insa s-a descoperit ca la Polul Nord nu exista reni. Singurul loc unde acestia traiesc este Laponia. Tot in Laponia se crede ca exista un sat missterios unde locuiesc mosul si sotia sa.

Si numarul spiridusilor care il ajuta pe mos este incert. Unii cred ca sunt sase spiridusi, altii noua. Cei mai multi cred insa ca mosul are 13 spiridusi asistenti care il ajuta.

Casa lui Mos Craciun, asa cum stie toata lumea, se afla in tinuturi de zapada si de gheata vesnica. Este o tara alba, curata si frumoasa, ca sufletele de copii. Acolo se zice ca se afla un arbore urias, langa steaua polara, unde se intalneste cerul cu pamantul. In fiecare seara de Ajun, Mos Craciun pleaca prin lume cu daruri. Demult, tare demult, Mosul calatorea pe un magar alb. Apoi, aducea daruri la copii calare pe un cal cu aripi de aur, care se hranea cu spice de grau adunate inca din timpul verii. Mai tarziu, Mos Craciun era adus de un cerb alb. Astazi, vine pe o saniuta trasa de reni care pot zbura pe cer. De obicei, Mosul intra pe furis, dupa ce copilasii au adormit. Coboara pe horn sau intra pe fereastra si lasa darurile langa bradul impodobit.

 

Traditia impodobirii bradului de Craciun

Primii braduti de Craciun au fost impodobiti in Alsacia, acum mai bine de 1000 de ani, cu trandafiri de hartie colorata, cu dulciuri, cu mere. De 200 de ani incoace, peste tot se impodobesc brazi cu beteala, globuri colorate si dulciuri. Bunicii nostri ii impodobeau cu mere, nuci, forme de aluat si ata colorata. In toata lumea, merele au fost folosite la inceput in loc de globuri si insemnau tineretea vesnica, ca si culoarea vesnic verde a bradului. In varful bradului, se aseaza de obicei o steluta: este Steaua Polara, din tinuturile de gheata, unde locuieste Mos Craciun. Orice bradut are si lumini. Batranii spun ca lumanarile si luminitele din bradul de Craciun alunga raul din lume, din casa, din suflet. Luminitele pentru brazii de Craciun au fost ideea lui Edward Johnson, asistentul lui Thomas Edison, in anul 1882, si au inceput sa se produca in masa in anul 1890.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: