Vineri, 11 Septembrie 2015 23:10 |
Morcovul - leguma minune si virtutile lui medicale
Rege al legumelor toamnei, morcovul poate intra in Cartea Recordurilor. Virtutile lui tonifiante si medicale le intrec pe acelea de aliment.
Daca ar exista o carte a recordurilor pentru legume, morcovul ar ocupa fara dificultate locul intai. De ce? Pentru ca este cel mai important furnizor de vitamina A, contine mult fier, atat de important in combaterea anemiei si a tulburarilor de crestere. In plus, este un mare prieten al intestinelor, actionand ca un regulator si cicatrizant gastric. Nu degeaba se spune ca “morcovul face obrajii rosii si sufletul bland”. Intr-adevar, se pare ca anumite substante continute in el dau o stare de echilibru si bucurie. Daca mai tinem seama si de ultimele descoperiri care acrediteaza virtutile anticancerigene ale legumei portocalii, ca intinereste celulele si stimuleaza functiile hepatice si ca vindeca ulcerul gastrointestinal – ar fi pacat sa nu dam iama in morcovi acum, cand sezonul lor a inceput.
Important: coaja este partea cea mai bogata in vitamine a morcovului. Iata de ce e bine sa n-o curatati cu cutitul, ci s-o frecati cu peria, sub un jet de apa rece.
Recomandari medicale
· Alaptare: infuzia din seminte de morcov e lactifera. Opariti o lingurita de seminte cu o cana de apa si lasati-o sa se infuzeze zece minute. Se beau trei cani pe zi.
· Afte, degraturi: preparati o fiertura de frunze de morcov (100 g intr-un litru de apa) si faceti gargara, pentru a cicatriza aftee si abcesele de pe mucoasele gurii. Acelasi decoct se foloseste contra degeraturilor, prin spalari locale si comprese.
· Arsuri: pentru a calma durerea si a impiedica formarea basicilor, radeti un morcov si aplicati-l sub forma de cataplasme.
· Afectiuni ale ficatului, anemie: se beau trei pahare de suc de morcovi proaspat stors, inainte cu o ora de mesele principale.
· Calculi: beti zilnic o cana de suc de morcovi. Prelungiti cura pana ce durerile dispar. Sunt interzise alimentele prea sarace, berea si bauturile spirtoase.
· Celulita: se fac aplicatii cu suc de morcovi. Vitamina A este o sursa de intinerire pentru piele. Se recomanda, de asemenea, sucul de castraveti, de salata si rosii.
· Constipatie: morcovul reguarizeaza functiile intestinale. Dati-le copiilor sa manance cat mai mult. In caz de constipatie, mancati o supa preparata dintr-un kilogram de morcovi, care se fierb doua ore intr-un litru de apa, apoi pasati-i cu lichid cu tot.
· Impetigo, panaritiu, furuncule: radeti cativa morcovi, bagati-i intr-un tifon si aplicati aceasta cataplasma rece pe locurile atinse de impetigo. Crustele nu vor ntarzia sa cada. Aceeasi cataplasma se recomanda si pentru tratarea panaritiului si a furunculelor.
· Pojar: preparati o fiertura din 200 g morcovi intr-un litru de apa si apoi pisati. Adaugti miere dupa gust si beti de trei ori pe zi din acest terci.
· Menstre dureroase: pentru a calma menstrele dureroase, beti o infuzie de semnte de morcovi, preparata dintr-o lingurita de planta la o cana de apa clocotita.
· Piele: pentru a calma si suprima eczemele si pruritul care insotesc unele boli de piele, se pot aplica pe partile bolnave cataplasme cu moecovi cruzi, rasi.
· Ulcer stomacal: preparati o supa din 250 g morcovi taiati rondele, fierti o jumatate de ora intr-un litru si jumatate de apa. Se mananca fierbinte.
· Viermi intestinali: copiii fac adesea oxiuri, niste viermisori albi care pot provoca complicatii. Dati-le sa manance cat mai multi morcovi rasi.
· Tenie: pentru a o elimina, mancati morcovi cruzi, rasi, dimineata, pe stomacul gol si cu cateva minute inainte de mesele principale. Dupa 8 zile, in general, scarbosul musafir este evacuat.
Frumusete
· Pentru ten luminos, disparitia petelor rosii si combaterea ridurilor – preparati o pasta de morcovi cruzi, cu coaja, dati pe razatoarea mica si amestecati cu cateva picaturi de lamaie. Intindeti aceasta masca de frumusete pe fata si lasati-o sa actioneze o jumatate de ora. Clatiti-va cu apa calduta.
Newer news items:
Older news items:
|
Periartrita scapulohumerala - forme de manifestare si tratament Suferintele de la nivelul umarului sunt cunoscute sub numele de periartrita scapulohumerala. E bine de stiut ca, la nivelul umarului, se...
Read moreBalea Lac Statiunea Balea Lac este una dintre cele mai spectaculoase din Romania, fiind situata in inima masivului Fagaras, cel mai grandios complex montan al Carpatilor care strabat Romania. Zona Balea...
Read moreCalifarul alb si califarul rosu Ratele salbatice gasesc pe teritoriul Romaniei conditii prielnice de hrana si reproducere. Primavara sosesc numeroase specii, iar toamna pornesc spre locurile de...
Read moreCultura, istoria si originalitatea civilizatiei geto-dacilor Geto-dacii, ramura nordica a numerosului neam al tracilor, au creat o civilizatie originala, care s-a dezvoltat pe puternicul fond multimilenar tracic. Mostenirea tracica a constituit...
Read moreIarna - felicitari si imagini animate Stele reci de vant purtate impodobesc iarna, si creeaza prin magie stralucire si fantezie. Mai intai a pus pe strada dalb covor de zapada, dalbe...
Read moreHoroscop Pesti septembrie 2016 Afla horoscop Pesti septembrie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna septembrie 2016 pentru zodia Pesti: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more1 Decembrie 2015 - Ziua Nationala a Romaniei In fiecare an, de 1 Decembrie, celebram Marea Unire, unirea Transivaniei cu Romania. Aceasta zi de mare insemnatate este si Ziua...
Read moreCura de detoxifiere pe baza de ceai verde Nu ar strica sa incepeti o dieta si o cura de detoxifiere pe baza de ceai verde. Efectele le veti resimti rapid, contribuind...
Read moreNu plange, maica Romanie! Va prezentam cateva versuri minunate, o poezie patriotica deosebit de profunda prin mesaj, fiind gasita in ranita unui soldat mort, in toamna anului 1918, pe muntele Sorica...
Read moreSoiuri de nuci romanesti Nucul, Juglans regia L., este un arbore din familia Juglandaceae, raspandit in zona temperata si mediteraneana, atat ca flora spontana, cat si in culturi. Isi are originea...
Read moreDe ce sunt atat de rezistenti gandacii Aceste mici insecte comune au supravietuit dinozaurilor, erelor glaciare si, in prezent, gospodinele se lupta cu ei folosind mijloacele chimiei moderne, dar fara sa...
Read moreCraciunul la romani si la alte popoare Sarbatoarea crestinatatii, Craciunul, este aceeasi si totusi alta pentru fiecare natiune. Desi ar trebui sa avem doar o aducere aminte a ceea ce a...
Read moreHoroscop Gemeni martie 2014 Afla horoscop Gemeni martie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna martie 2014 pentru zodia Gemeni: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreLucian Blaga - Vei plânge mult ori vei zâmbi? Eunu mă căiesc,c-am adunat în suflet şi noroi-dar mă gândesc la tine.Cu gheare de luminăo dimineaţă-ţi va ucide-odată visul,că sufletul mi-aşa...
Read moreHoroscop Varsator februarie 2017 Afla horoscop Varsator februarie 2017. Afla previziunile astrologice pentru luna februarie 2017 pentru zodia Varsator: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreCormoranii peruvieni si productia de guano Cel doua grupe de insule Chincha si Lobos, situate in apropierea tarmurilor peruviene, n-au fost niciodata locuite de oameni. Aici este imparatia cormoranilor,...
Read more