Interferente.ro Descopera Misterele lumii Misterele lumii Sfanta Lumina de la Ierusalim

Luni, 19 Decembrie 2011 16:04

Misterele lumii - Sfanta Lumina de la Ierusalim

 

Sfanta Lumina de la Ierusalim este cea mai evidenta dintre minunile crestine care se petrec in Biserica Ortodoxa, "Focul Sfant", cum mai este numita, se pogoara numai la rugaciunile Patriarhului ortodox al Ierusalimului si numai in ziua Pastelui ortodox, evenimentul fiind consemnat documentar inca din 1.106.

In Sambata Mare, la Sfantul Mormant din Ierusalim, locul din care a inviat Hristos, au loc randuieli speciale care aduna zeci de mii de pelerini.

Doua evenimente neliturgice preced celebrarea ritului Luminii Sfinte din Marea Sambata.

Primul, perchizitionarea Sfantului Mormant, care dureaza o ora si are ca scop indepartarea oricarei surse de foc din interiorul lui. Perchezitia implica trei inspectii separate, care incep la ora 10.00 si este condusa de un paznic musulman stabilit pentru Sfantul Mormant, in prezenta clericilor armeni, copti si iacobiti.

Cel de-al doilea eveniment neliturgic, sigilarea usii Sfantului Mormant, care are loc la ora 11.00. Garda musulmana pune o banda alba printre cele doua manere ale usii, sigiland-o cu ceara, in jurul orei 12.30.

Patriarhul ortodox vine in Biserica Invierii - unde corurile canta in limba greaca si araba "Invierea Ta Hristoase, ingerii o lauda in ceruri si pe noi pe pamant ne invredniceste cu inima curata sa Te slavim!"- urmat de episcopi si ceilalti clerici, inconjoara de trei ori Sfantul Mormant, oprindu-se in fata intrarii. In timp ce se canta "Lumina lina", Patriarhul isi scoate vesmintele si mitra si se supune perchezitionarii primarului orasului si sefului politiei, pentru a se dovedi ca nu are asupra sa nici un dispozitiv cu care sa poata aprinde vreo lumanare.

Din piatra pe care a fost intins trupului Lui Iisus Christos, in fiecare an izbucneste o flacara rece care nu arde, dar care starneste veneratia si teama a mii si mii de credinciosi.  In fiecare an flacara se comporta altfel, are o culoare diferita si un aspect diferit. Uneori este limitata la suprafata pietrei, alteori lumineaza tot mormantul, uneori e albastra, alteori e rosiatica.

Dupa ce isi aprinde lumanarile, patriarhul iese din mormant si imparte lumina Sfanta credinciosilor.

Se spune ca, in primele 33 de minute, focul nu arde, chiar daca iti treci mana sau parul direct prin el. Mai mult, se pare ca el atinge si lumanarile sau lampile din Biserica, acestea aprinzandu-se spontan.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: